26.04.2024
Аптека №78: міська рада вказала на вихід, хлопчик з ломом та інші деталі виселення

Аптека №78: міська рада вказала на вихід, хлопчик з ломом та інші деталі виселення

Обласна аптека №78, що в центрі Тернополя, на межі закриття. Приводом цього є визнання Господарським судом право власності на приміщення за Тернопільською міською радою.

Історія судових баталій

Судова епопея тривала більше трьох років. Судилися між собою міська та обласна ради. Комунальна аптека виступала як третя сторона в суперечці за приміщення, площею понад майже 700 метрів на вул. Руська,23.

За час судів відбулися місцеві вибори.  Змінився депутатський корпус облради та й, власне, її керівництво – очолює «свободівець» Михайло Головко.

Нагадаємо, перша спроба виселення аптеки №78 відбулася в лютому 2019-го року. Тоді депутатам обласної ради вдалося відстояти приміщення. Справа перейшла в судові баталії.

Обласні депутати захищають аптеку (дата фото 08.02.2019р.)

Здавалося б, спершу сліпа феміда терези схилила на користь фармацевтів комунального підприємства. У липні 2019-го Господарський суду Тернопільської області визнав право власності на приміщення за обласною радою. А також визнанні визнано незаконним та скасовано рішення виконкому Тернопільської міської ради від 15.03.2007 № 314, яким за містом закріплювалося право власності.

Апеляція теж була на стороні обласної ради та аптеки. Втім, у січні 2020-го Касаційний господарський суд Верховного суду скасував рішення першої та апеляційних інстанцій та відправив справу на новий розгляд.

По другому колу, феміда розвернулася спиною. Всі судові рішення були на користь міської ради. Зрештою, як і політична обстановка. За результатами місцевих виборів-2020 більшість в міськ- та облраді формує та очолює партія ВО «Свобода».

Відтак, настав той день, коли співробітники Державної виконавчої служби повернулися знову на Руську, 23. Підстава – виселити аптеку №78.

Вигодонабувач того всього є КП «Підприємство матеріально-технічного забезпечення» Тернопільської міської ради (директор Олег Фляк). На баланс цього КП міськрада закріпила приміщення, де знаходиться аптека.

У фокусі: директор КП «Підприємство матеріально-технічного забезпечення Тернопільської міської ради» Олег Фляк

ДВС, поліція і хлопчик з ломом

Державна виконавча служба завітала минулого тижня, 21 травня. Якраз директор КП ТОР «Аптека №78» Ольга Жеруха у відпустці. Про це відомо голові облради Михайлу Головку, оскільки саме він погоджує відпустки директорів комунальних підприємств..

І могло бути відомо у стінах Тернопільської міської ради. І відразу доведено до відома співробітникам виконавчої служби (ДВС), як тільки ті завітали в аптеку. Тому час на виселення обраний як ніколи вдало, враховуючи, що відпустку директор обрала для відпочинку за кордоном.

Щоб виселити та описати майно, треба мати доступ до всіх кабінетів.

Працівники аптеки відмовилися дати вільний доступ до службових приміщень, де зберігається вся документація, бухгалтерія. А також, спецприміщення для зберігання наркотичних речовин, які відпускаються по рецепту.

Співробітники ДВС не мають права вчиняти силові дії, ламати двері чи замки, поліція теж. Натомість з’явився «хлопчик з ломом», який не посоромився пошкодити двері та замок.

Опитуючи поліцейських, які були присутні, працівників ДВС, Олега Фляка, усі посадові особи відреклися від питання «чий був хлопчик?».

У понеділок та вівторок опис майна тривав. ДВС переписувала наявність кожної коробки, шприца та ампули. За тим процесом спостерігали ще троє хлопчиків, які самі не розуміли, що там роблять.

Таке відео оприлюднила директор аптеки Ольга Жеруха.

Коментарі директора та обласного депутата

Аптека – комунальний заклад обласної ради? Мала би бути реакція обласних депутатів. Публічних повідомлень про ситуацію від пресслужби Тернопільської обласної ради нема.

– Перебуваючи у відпустці мені важко в повному обсязі оцінити ситуацію яка відбувається у нашому комунальному закладі. Але зі слів співробітників та спостерігаючи по камерах відеоспостереження, я глибоко стурбована тим, що відбувається навколо комунального підприємства. Також мене непокоїть байдужість керівництва обласної ради, – прокоментувала керівниця аптеки Ольга Жеруха ситуацію з виселенням.

Михайло Головко, який активно постить в мережі свої фотографії, за п’ять днів публічно не сказав жодного слова про виселення аптеки.

У перший день появи співробітників ДВС в аптеці, туди завітала група обласних депутатів. Зокрема, був лідер обласного осередку ВО «Свобода» Олег Сиротюк. Ми запитали його: рішення суду є, куди подінеться майно та весь персонал комунального підприємства?

Депутати Тернопільської облсної ради відвідали аптеку. Дата фото: 21.05.2021

– Важко дати якусь юридичну відповідь. Це питання дуже складне з юридичної точки зору. Я думаю, що це питання впершу чергу мають коментувати юристи, – відповів Олег Сиротюк.
Аптеку та весь персонал виселяють.

– Чи міг бути політичний компроміс? Голова обласної ради Михайло Головко – ВО «Свобода». Міський голова Тернополя – ВО «Свобода. Чи могла би відбутись політична домовленість між ними? – запитання від журналіста.

– Я би сказав, що не потрібно переводити це все в політичну точку зору. Керівники органів місцевого самоврядування наділені правами і відповідальністю в межах законодавства. І кожен з них повинен вчиняти дії, до яких зобов’язує їх закон. Думаю, що юридичний діалог мав би відбутися, аби кожна зі сторін знала, що вчиняє законно, – висловив свою думку лідер обласної «Свободи» про своїх однопартійців.

Поліція охорони без опізнавальних знаків

Зараз покупець в аптеку не зайде. Головний вхід зачинений. Його у вівторок охороняв чоловік у чорній формі з написом «воєнізована охорона». Каже, що працює в Поліції охорони (колишня ДСО).

На запитання, хто він і чому без розпізнавальних шевронів, відповів, що на доказ того, що дійсно він з поліції охорони може показати посвідчення.

Цей чоловік направляв людей на службовий вхід аптека. Але при цьому запитував чи мають рецепт.

На службовому вході зібралося кілька покупців. Там теж стоїть охоронець від поліції. Запитує про рецепти. До дверей виходять працівники аптеки, і таким чином за рецептом відпускаються медикаменти.

Біля службового входу аптеки. Дата: 25.05.2021р

Обласна рада вважає, що заклад має працювати. Тільки де, питати в юристів

У пресслужбі Тернопільської обласної ради пояснити, куди подітися персоналу аптеки №78 з усім майном, не змогли. Кивають, що питати за обласний комунальний  заклад треба в міській раді.

– Обласна рада наразі не розглядає питання, що вони (колектив аптеки з майном – прим.) кудись має йти. Обласна розглядає варіант, що вони мають залишаються і працюють, – відповів по телефону керівник пресслужби Тернопільської обласної ради Володимир Бобко. До речі він теж «свободівець».
– Але ж ви знаєте про рішення судів, про виселення?..
– Я знаю, що є інше бачення в Тернопільської міської ради. Але це вже друге питання. Вам швидше за коментарем до міської ради, куди вони їх хочуть відправити.
– Комунальна аптека – обласна.
Правильно. І там персонал є на місці.
– Зайди всередину не можливо. Лише на службовий вхід за умови, що в людини є рецепт лікаря. Людина не може зайти на головний вхід.
– (після довгої паузи) Хто заважає?
– Поліція охорони.
– То знову ж таки питання не до обласної ради.
– Запитую обласну раду, бо…
Обласна рада вважає, що заклад має працювати.
– Де?
Там, де є.
– Які для цього дії проведені обласною радою?
Проведені судові засідання і так далі.
– Судові спори програні.
То вже треба юристів питати. Я так відразу не можу сказати, де і коли які суди були. Мені просто треба уточнити в юристів, що там робиться.

На тому розмова з прессекретарем Тернопільської обласної ради закінчилася.

Новий позов на мільйон

Що там робиться далі? Справді судові баталії продовжуються. Є новий позов.

Окрилене перемогою про виселення Комунальне підприємства “Підприємство матеріально технічного забезпечення” Тернопільської міської ради подало на аптеку в Господарський суд.

Тепер вимагають аби обласне підприємство виплатило їм 988 тис. грн. збитків. Тобто навіть стягнення можуть бути не з обласної ради, яка при головуванні Михайла Головка програла суд за приміщення. За умови нового програшу, стягуватимуть кошти з аптеки, яка ніколи не була власником приміщення, де тривала її 60-річна історія.

Дані Єдиного державного реєстру судових рішень

– Мене непокоїть ситуація, коли керівник КП МТЗ ТМР Фляк Олег Олегович керує процесом беззаконня, в який залучені працівники поліції охорони та інших органів. Коли грубо порушується законодавство: здійснюється перешкоджання ведення підприємницької діяльності, недопуск працівників до робочих місць та відпуск лікарських препаратів важкохворим людям, які потребують термінових операцій, відпуск людей по пільгових рецептах. Коли реалізація препаратів здійснюється тільки з дозволу Фляка О.О.

Працівники поліції питають дозволу Фляка О.О., тоді він вирішує чи відпускати, чи ні людям ліки. Притому що пан Фляк немає відношення ні до приміщення, ні до того що у приміщенні знаходиться, а займається рейдерським захопленням при замовченні ситуації поліцією та місцевою владою зокрема, – так резюмує події директор аптеки Ольга Жеруха.