26.04.2024
«Раби Божі депутати». Перша сесія Тернопільської обласної ради, як це було

«Раби Божі депутати». Перша сесія Тернопільської обласної ради, як це було

У Тернопільській обласній раді склалася коаліція. Обрали нового голову та його заступників. А також голову бюджетної комісії. Визначилася опозиція, яка назвала більшість «проросійською».

Напутнє слово владик

Традиційно перші сесії рад відбуваються під обряд кроплення водою. Наскільки це відверне від гріхів, час покаже. Втім, хто не без гріха, особливо серед політиків.

Владики, молячись за них, називали: «раби Божі – новобрані депутати».

– Пам’ятайте! Ви повинні бути прикладом. Те, що обіцяли, повинні виконувати і дотримуватися усіх своїх задуманих поступових кроків у цьому тимчасовому житті, де ми всі з вами гості. Ніхто з нас не вічний. Все є тимчасово. Пам’ятайте! Ви маєте залишитись людьми, такими, щоб від вас не переходити на другу сторону тротуару через три-п’ять років, – благословляв депутатів архієпископ Тернопільський і Бучацький (ПЦУ) Тихон напутнім словом.

На фото: біля трибуни архієпископ Тернопільський і Бучацький (ПЦУ) Тихон

Священники залишили зал. Депутати взялися до роботи. Загалом має бути 64 представника від 6 політичних партій. Їхня загальна чисельність:
– 17 – «Європейська Солідарність»,
– 13 – ВО «Свобода»,
– 12 – «За Майбутнє»,
– 8 – ВО «Батьківщина»,
– 8 – «Слуга Народу»,
– 6 – «Довіра».

Тимчасова президія

Розселися в залі таким чином, що ЄС і ВО «Батьківщині» перепали два крайні ряди «на бантах».

На першу сесію сьомого скликання прийшли 62. Не було Ігоря Жмінки зі «Слуги Народу» та Едуарда Ференца з ВО «Батьківщина».

У тимчасову президію мали би ввійти п’ять представників політичних партій, які набрали найбільшу кількість голосів. Від права податися в президію «батьківщинці» відмовилися. Прозвучала пропозиція, щоб замість «червоносердечних» йшов представник від «Довіри» – шостої партії по рейтингу.

Втім, Денис Милий (Слуга Народу) заперечив, посилаючись на закон «Про місцеве самоврядування в Україні».

– Закон говорить чітко, що лише п’ять партій, які набрали найбільшу кількість голосів. Якщо хтось один відмовляється, подається лише чотири кандидатури в тимчасову президію.

«Довіра» не перечила і не наполягала, щоб їхній представник посів крісло в тимчасовій президії. Тож «на сцену» вийшли четверо:
– Любомир Білик – Європейська Солідарність,
– Михайло Головко – ВО «Свобода»,
– Володимир Болєщук – «За Майбутнє»,
– Ігор Сопель – «Слуга Народу».

Тимчасова президія

Опісля того, прийняли тимчасовий регламент з правками, бо виявилося, що у регламенті прописана діяльність облради «шостого скликання», а не «сьомого». Наступне: сформували секретаріат з трьох депутатів та лічильну комісію, в яку ввійшли представники усіх шести партій. І нарешті наблизились до головної інтриги дня.

Кандидат і докори йому

Розпочалося висування кандидатів на посаду голови обласної ради. Сесійний зал затамовував подих. Очікувалося хоч яке-небудь змагання між «Свободою» та ЄС, між Михайлом Головком та Степаном Барною. Втім, суперництва не вийшло.

Депутат Олег Сиротюк взяв слово:

– «Свобода» визначилася зі своїм кандидатом – претендентом на посаду голови Тернопільської обласної ради. Це – член ради уповноважених ВО «Свобода», народний депутат України двох скликань Михайло Головко.

Тиша наповняла зал. Степан Барна розглядав телефон. ЄС мовчала, «Батьківщина» теж. СН, ЗМ, «Довіра» розуміли до чого йде, в принципі, як і всі решту. Володимир Болєщук обвів очима депутатів:

У фокусі: Степан Барна в телефоні

– Якщо пропозицій більше не має, то пропоную підвести риску. Не буде заперечень? Не буде. Приймається. Таким чином на посаду голови Тернопільської обласної ради VII-го скликання висунуто кандидатуру Головка Михайла Йосиповича. Переходимо до виступів кандидата та обговорення кандидатури…

Виступ у Михайла Головка був недовгий і некороткий, близько восьми хвилин.

Михайло Головко виступає з кандидатською промовою

На початку він наголошував на унікальності Тернопільського краю, на патріотизмі, на національному духові земляків. Потім перейшов до сподівань і надій виборців. Згадав про можливості місцевого самоврядування та виклики перед ним. Додав та й не міг не згадати про співпрацю з Тернополем, та міським головою.

До речі, Сергій Надал й сам перебував у залі, змінюючи раз по раз місце сидіння. То був біля прокурора, голови Управління СБУ та начальника Управління МВС області.

Сергій Надал біля правоохоронців

Побував у ложі для народних депутатів, де посідали Іван Чайківський («За Майбутнє»), Микола Люшняк («Довіра») та Ігор Василів («Слуга Народу»). Іноді забігав «в крило», де сиділи облдепи від «Свободи».

Сергій Надал біля народних депутатів

– Ми маємо прийняти дієвий досвід управління міста Тернополя у стіни Тернопільської обласної ради, – наголошував у промові Михайло Головко.

Далі кандидат знову повернувся до тезисних міркувань про неймовірність Тернопільщини. Цитував Дональда Трампа про те, як досягати успіху. І вкотре згадував виборців, мешканців Тернопільщини, яким слід доказати, що їхнє голосування було вірним.

Після промови депутати перейшли до запитань кандидату. І тут, власне, почалося викриття на тему «як так «Свобода» об’єднується зі «слугами» та олігархами?».

– У випадку вашого обрання, з яких політичних сил ви бачите заступників голови обласної ради? – запитав «євросолідарнець» Віталій Батіг.
– Я обов’язково оприлюдню свої пропозиції щодо заступників, якщо ви мене оберете, – відмовився відповісти Михайло Головко.

– Як ви будете дивитись в очі своїм виборцям, які голосували за вас і які зараз бачать, що ви співпрацюєте з тими, хто намагався скасувати закон про мову?.. Як ви будете дивитись у вічі тим, хто зараз має на фронті родичів, голосував за вас, як за патріотичну партію, і родичі яких обстрілюються зараз як в тирі завдяки політиці партії Зеленського? – запитувала кандидата Вікторія Кривоніс з ЄС.

На це питання Михайло Головко прямо не відповів. Натомість зазначив, що «Свобода» буде першою партією, яка стане на захист мови, віри, кордонів, армії. І в цьому залі він запрошує всіх до  співпраці.

Було ще запитання від Ольги Поляк (теж ЄС) щодо карантину вихідного дня. Воно звучало як докір за очевидне об’єднання зі «Слугами Народу». Адже міський голова Тернополя та й тернопільські «свободівці» виступають проти таких обмежень.

– Я підтримую Сергія Надала і його позицію, який турбується про здоров’я і захист наших тернополян. […] Щодо обмежень, я вважаю, що ці норми не дуже відповідають Конституції України.

На тому питання до Михайла Головка вичерпалися. В заключному слові єдиний кандидат висловив надію на конструктив та спільні зусилля.

Таємне голосування і таємнича зарплата

Лічильна комісія спільно із секретаріатом підготували бюлетені. Їх чомусь візувала печаткою голова Тернопільської ТВК Галина Щегельська. Розпочалася процедура таємного голосування за кандидата на голову.

Згідно регламенту, процедура тривала годину.

У цьому питанні проявили себе депутати з «Європейської Солідарності» та ВО «Батьківщини». На подив багатьох вони просто не взяли участі в голосуванні.

У перших двадцять хвилин голосування кинули бюлетені в урну всі присутні депутати зі «Свободи», «За Майбутнє», «Слуги Народу» та «Довіри». Більше як пів години сам по собі плинув час.

І ось в 15 год. 27 хв. лічильна комісія на чолі з Михайлом Тимошиком (ВО «Свобода») перевернула урну. Бюлетені висипалися на стіл, їх посортували. Почався підрахунок голосів.

«За», «за», «за»… На тридцять третьому «за» прозвучали оплески. Так висловлювали своє вдоволення депутати ВО «Свобода».

Підсумок голосування:
– 38 за, 0 проти, 24 депутати не взяли участь у виборі голови облради.

Наступне питання: зарплата Михайла Головка на посаді керівника облради. Головуючий у тимчасовій президії Володимир Болєщук не озвучив проект сесійного рішення. Втім, щодо цього ні в кого зауважень не виникало. Ніхто з депутатів не поцікавився за що голосують. Результат: 57 – «за», 1 – «утримався», 4 – не голосувало.

Журналіст «Очевидця» поцікавився в Степана Барни, Василя Деревляного та Олега Сиротюка, за яку зарплату голосують. У них на руках проекту сесійного рішення не було.

Лиш після голосування Володимир Болєщук оголосив, що рішення про зарплату голови буде опублікованим на сайті облради. На момент публікації цієї статті його не оприлюднено.

«Проросійська більшість» і «якась дурня повна»

Знаючи свій розмір зарплати, Михайло Головко одноосібно посів центральне крісло в президії Тернопільської обласної ради. Він запропонував претендентів у свої заступники.

– Я би хотів внести пропозиції кандидатів на посаду першого заступника голови Тернопільської обласної ради Болєщука Володимира Михайловича. А також, заступника голови Сопеля Ігоря Михайловича.

Таким чином коаліція склалася. Від депутатів інших пропозицій, чи зауважень, чи обговорення не звучало.

Процедура обрання першого заступника і заступника передбачає теж таємне голосування. Знову перерва на підготовку бюлетенів. А згодом – година для голосування.

У перерві журналісти отримали нагоду поговорити з Михайлом Головком. І звичайно питання майже від усіх:

«Чому «Свобода» об’єдналася з ідеологічними супротивниками? Чому в заступниках Ігор Сопель зі «Слуги Народу», якщо «свободівці» неодноразово критикували його, коли той був головою Тернопільської ОДА? Чи не будуть виникати непорозуміння, як раніше з Ігорем Сопелем та Володимиром Трушем?»

Голова Тернопільської обласної ради перед журналістами

Новообраний голова вчергове повторював про компроміси.

– В політиці нічого нема вічного. Справа в тому, що ми завжди повинні домовлятися і шукати компроміси для того, щоб громада не страждала.

На той момент партія ЄС оприлюднила заяву, обізвавши коаліцію в облраді, цитата, «проросійськими силами». Михайла Головка журналісти запитали й про те.

– Знаєте, це якась дурня повна. Ми готові співпрацювати з усіма. Але ті якісь демарші з їхньої сторони.., я не розумію. Ми пробували домовлятися. Не дуже виходить.

Журналісти направились до лідера обласної ЄС Степана Барни:

– Ми на вибори йшли і заявляли, що ми категорично відхиляємо будь-які формати коаліції з партією «Слуга Народу» та проектами Коломойського. На цей момент в Тернопільській обласній раді такий формат коаліції сформувався. З ними нам не по дорозі, тому що це проросійський формат, – заявив Степан Барна.

Скрін заяви депутатів від “Європейської Солідарності”

Передбачуваний результат

Участі в голосуваннях за двох заступників ЄС та «Батьківщина» не брали…

Лічильна комісія порахувала бюлетені. Результат ідентичний попередньому: 38 – «за», 24 депутати використали право «не йти на вибори». Двоє – відсутні.

Отже, Володимир Болєщук (За Майбутнє) – перший заступник «свободівця», Ігор Сопель (Слуга Народу) – заступник.

При голосуванні за проект рішення про зарплати заступників, розмір їхнього посадового окладу, проценти надбавок та преміальних Михайло Головко результативну частину не озвучив.

На той момент ЄС і «Батьківщина» майже повним складом пішли із сесійного залу. Від них залишилося лиш по два депутати.

Проект рішення про зарплати не демонструвався і не обговорювався. «Рабів Божих депутатів» вистачило. Рішення прийнято.

Залишилося визначитися з кандидатом на пост голови бюджетної комісії. Дана посада оплачувана.

Кандидатура передбачувана. І не викликала здивувань.

– Враховуючи складність щодо пандемії і нагальність вирішення бюджетних питань, є пропозиція запустити роботу бюджетної комісії. Нам потрібно на наступному засіданні вносити зміни в бюджет. Є пропозиція ухвалити рішення про утворення постійної комісії Тернопільської обласної ради з питань бюджету та обрання голови постійної комісії. Я пропоную на цю посаду Щиголя Олега Олексійовича. Є якісь зауваження? – оглянув депутатів Михайло Головко.

Депутат від “Довіри” Олег Щиголь.
Джерело фото: фейсбук-сторінка “Довіра Тернопіль”

Очікувано, по прізвищу зауважень не було. Пан Щиголь – депутат від «Довіри», четвертої партії, яка сформувала більшість.

Його обрали головою.

За нього проголосував навіть депутат від ЄС Любомир Білик, попри заяву своїх однопартійців щодо «проросійської коаліції». Можливо, партія пробачить Любомиру Білику, оскільки він з паном Щиголем земляки (обоє Чортківський район). Спільно шукатимуть компроміси.

На фото перший: депутат Любомир Білик

Проголосували «за» також Михайло Пінь та Іван Бугай з ВО «Батьківщина». Вони обоє досиділи до завершення сесії.

На тому усі питання порядку денного вичерпалися. Михайло Головко закрив перше пленарне засідання першої сесії VII-го скликання.

Ритуал фоткання і сподівання опозиції

Сформована коаліція перейшла до ритуалу «спільного фоткання».  Михайла Головка до пам’ятних світлин запросили партії «За Майбутнє», «Слуга Народу» і звичайно ВО «Свобода».

“За Майбутнє”

На цей раз «свободівці» перемогли ЄС. Адже в попередньому скликанні «Свобода» в обласній раді була в опозиції до «порошенківців». Не часто пропозиції Олега Сиротюка набирали необхідну кількість голосів.

Окрім того, це перемога не тільки Михайла Головка, а й міського голови Тернополя Сергія Надала. Він зі Степаном Барною, коли той очолював ОДА, неодноразово конфліктували. Згадати хоча б створення Тернопільської міської тергромади у 2018-му.

ВО “Свобода”

Резюмуючи об’єднання «свободівців» зі «слугами» та «замайбутнім», головний «єесівець» наголошував перед журналістами на перервах, що така коаліція начебто ідеологічної партії з партією Зеленського неодноразово даватиме тріщини.

В кулуарах звучало, що опозиція готує проекти рішення щодо недовірі голові діючому голові Тернопільської ОДА Володимиру Трушу. Тому цікаво, як в такому питанні поведе себе ВО «Свобода».

“Слуга Народу”