24.04.2024
Нова каденція Тернопільської міської ради стартувала: хто є хто з депутатів і постійні комісії

Нова каденція Тернопільської міської ради стартувала: хто є хто з депутатів і постійні комісії

Відбулася перша сесія Тернопільської міської ради нового скликання. Як годиться на початку, священники всіх новообраних та переобраних покропили свяченою водою. Далі – все за сценарієм Сергія Надала. Він людина грамотна, тож розставив всіх депутатів по узгоджених місцях.

Джерело фото: сайт Тернопільської міської ради

«Сила критиків» в останніх рядах

У першу сесію депутати визначаються, в яких постійних комісіях вони б хотіли працювати. Визначилися всі, окрім чотирьох з партії «Сила Людей». Вони зайняли яскраво виражену опозицію до міського голови, за що їм відвели крісла аж в останніх рядах «сесійного» залу.

По персоналіях партії «Сила Людей».
1. Іван Сороколіт – депутат попередніх двох скликань від ВО «Свобода», якого «свободівці» виключили з партії і позбавили мандата. Приватний підприємець. Балотувався в мери, рік тому в нардепи. Він неодноразово виступав з критикою діяльності міського голови Сергія Надала. Великим яблуком розбрату у 2017-му стало затвердження змін до Генерального плану Тернополя, якими узгоджувалися виділені з порушеннями земельні ділянки, наприклад, у парку Нацвідродження.
2. Ігор Турський – депутат попередніх двох скликань від ВО «Свобода», секретар Тернопільської міської ради (2010-2015). У стосунках з Сергієм Надалом пройшов той самий шлях, що й Сороколіт. Місце роботи – Луцький національний технічний університет, Доцент кафедри туризму та готельно-ресторанної справи.
3. Олег Різник – приватний підприємець, міськдепом став уперше. Співзасновник однієї з найпопулярніших фейсбук-груп Тернополя. М’яко кажучи, критик Сергія Надала
4. Іван Ковалик – вперше депутат. У 2014-му балотувався в нардепи від «Народного Фронту», за що йому до сьогодні дорікають, що він «людина Заставного». Очолював ГО «Самооборона Тернопільщини». Волонтерив під час АТО. Як громадський активіст висвітлював корупційні дії тих чи інших чиновників. Зокрема, в період так званого снігового колапсу в листопаді 2016-го року (бізнес заступника міського голови Тернополя Владислава Стемковського) та щодо неправомірних дій Марії Баб’юк, про яку згадаємо нижче.

Джерело фото: фейсбук-сторінка Івана Ковалика

Постійні депутатські комісії

Депутати утворили постійні комісії, в яких згодилися працювати. «За» було 38 депутатів. Наводимо персональний склад з короткими ремарками про минуле кожного.

1. Постійна комісія міської ради з питань бюджету та фінансів. У попередньому скликанні її очолював Михайло Ібрагімов (Європейська Солідарність). На останніх виборах змінив свою партійну приналежність на партію «Порядок. Відповідальність. Справедливість», однак депутатом не став.

Відтепер:
Голова комісії
Наталія Паньків – ВО «Свобода», раніше була головою комісії з питань містобудування. У зв’язку з тим, що земельна комісія не працювала, погодження земельних питань відбувалося під головуванням Наталії Паньків. Зокрема, й по так званій земельній схемі гаражів. Це коли виділялися вільні масиви земельних ділянок під індивідуальне гаражне будівництво. Згодом змінювалося цільове призначення і замість гаража вибудовувалися комерційні об’єкти.

Джерело фото: фейсбук-сторінка Наталії Паньків

Членство:

Марія Баб’юк – ВО «Свобода», директор Галицького коледжу ім. В. Чорновола.
У 2018-му Прокуратура Тернопільської області обвинувачувала її у шахрайстві та використанні підроблених документів (диплому про освіту). Суди у першій інстанції тривають досі. Дійшло до того, що прокурор в суді підтримував клопотання обвинуваченої про зняття з неї кримінальної відповідальності.
Ігор Вонс – «Європейська Солідарність», співвласник компанії «Колумбус». До президента В. Зеленського був заступником голови Тернопільської ОДА Степана Барни.
Віктор Гевко – «Слуга Народу», балотувався в мери Тернополя, рідний брат народного депутата Володимира Гевка.
Руслан Ергешов – «За Майбутнє»; приватний підприємець; наймолодший депутат цього скликання, співорганізатор відомого музичного фестивалю «Файне Місто»; помічник нардепа Івана Чайківського (на громадських засадах);
Ольга Похиляк – ВО «Свобода», начальник Управління освіти і науки Тернопільської міської ради. Пішла в комісію по бюджету, попри те, що її профільна галузь – освіта.
Михайло Сиротюк – ВО «Свобода», приватний підприємець, молодший брат екс-нардепа, екс-голови Тернопільської ОДА (2014-2015 рр.) Олега Сиротюка.
Олександр Смик – «Порядок. Відповідальність. Справедливість». До червня цього року був начальником Управління культури та мистецтв міської ради. Пішовши на пенсію, подався в активну політику.
Юрій Фартушняк – ВО «Свобода». Політтехнолог Сергія Надала, співзасновник «УХ-Радіо», власник ПП «Файне місто». Власне, на підконтрольні йому ЗМІ надходить левова частка бюджетних коштів міста на висвітлення діяльності Тернопільської міської ради.
Марія Чашка – ВО «Свобода», директор Тернопільського вищого професійного училища ресторанного сервісу і торгівлі. Була помічником на громадських засадах народного депутата 8-го скликання Михайла Головка

2.  Постійна комісія міської ради з питань економіки, промисловості, транспорту і зв’язку, контролю за використанням комунального майна, зовнішніх зв’язків, підприємницької діяльності, захисту прав споживачів та туризму. У попередньому скликанні очолював комісію «свободівець» Іван Зінь.

Саме за головування Івана Зіня відбувся продаж комунальних приміщень колишнього ресторану «Україна» під бізнес родини екс-мера Романа Заставного. А також продано приміщення колишньої «лікарні залізничників».  Щодо продажу останнього, то відкрита кримінальна справа, зокрема, через підробки документів. Слідство триває.

Відтепер:
Голова комісії
Ольга Шахін – ВО «Свобода», приватний підприємець. Була помічником на громадських засадах у нардепа Михайла Головка. Часто можна почути, що вона меценат. Разом з тим її сімейний бізнес причетний до ряду скандальних забудов, зокрема, на вул. Бережанській та вул. Текстильній.

Членство:
Віталій Хоркавий – ВО «Свобода», директор Тернопільського міського територіального центру соціального обслуговування населення. У 2006-му році від «Свободи» балотувався у Верховну Раду. Нардепом не став, зате був міськдепом у 2010-2015 роках.
Мар’яна Юрик – «Європейська Солідарність», дружина екс-нардепа Тараса Юрика, неформально очолювала прес-службу Тернопільської ОДА в часи Степана Барни.

3. Постійна комісія міської ради з питань місцевого самоврядування, законності, правопорядку, регламенту та депутатської діяльності.

Голова не змінився. Цю комісію й надалі очолюватиме «свободівець» Олег Климчук. Попри те, що за попередньої каденції часто вносилися на розгляд сесії земельні питання, подані з голосу, жодного разу своїх зауважень до порушення регламенту Олег Климчук не вносив.

Членство:
Іван Зінь – ВО «Свобода», вище про нього згадувалося. Директор Комунального підприємства “Еней”, на балансі якого були приміщення колишнього ресторану «Україна».

На фото: весь склад депутатів ТМР від ВО “Свобода”.
Джерело: фб-сторінка Наталії Паньків

4. Постійна комісія міської ради з питань житлово-комунального господарства, екології, надзвичайних ситуацій, енергозабезпечення та енергоефективності

Тут голова теж не змінилася. Нею залишилася «свободівка» Галина Гевко. У неї є родинний бізнес якраз у сфері обслуговування житлово-комунального господарства.

Членство:
Віктор Овчарук – «Європейська Солідарність», балотувався в міську раду, будучи головою Тернопільської обласної ради. Змагався за мерське крісло. Недавно написав заяву на звільнення і перевівся працювати генеральним директором (головним лікарем) комунального некомерційного підприємства «Тернопільський обласний клінічний перинатальний центр «Мати і дитина» Тернопільської обласної ради.

На фото: у фокусі Віктор Очарук

Андрій Цибульський – «За  Майбутнє», до обрання в міську раду був депутатом обласної ради від УКРОПу. Серед усіх новообраних міськдепів  отримав найменшу кількість голосів виборців – аж 46. Потрапив у мерію завдяки Івану Чайківському, який відмовився скласти мандат народного депутата. Відповідно, список посунувся.
Олеся Чванкіна – «Порядок. Відповідальність. Справедливість». Працює головним фахівцем відділу сертифікації та експертизи Тернопільської торгово-промислової палати.
Олег Шморгай – ВО «Свобода». Він знову депутат. Місце роботи – Управління транспортних мереж та зв’язку Тернопільської міської ради.

5. Постійна комісія міської ради з гуманітарних питань. Єдина комісія, в якій більшість матиме ЄС.

Голова не змінився, залишається Володимир Місько – Європейська Солідарність, декан Історичного факультету ТНПУ. Під час виборчої кампанії став фігурантом кримінальної справи щодо підкупу студентів по зміні їхньої виборчої адреси. Слідство триває.
Членство:
Любов Вовк – «За Майбутнє», приватний підприємець. Тривалий час належала до активного громадського сектору, працювала журналістом у тернопільських виданнях. Була волонтером у найскладніші часи АТО та весною 2020-го, коли медичні заклади не були достатньо забезпечені у боротьбі з коронавірусом. Втім, у команді Івана Чайківського на виборах отримала лише 49 голосів тернополян.
– Ружена Волянська – «Європейська Солідарність», приватний підприємець, волонтер. Сфера бізнесу – медицина. У 2006-му, на зорі свої політичної діяльності, була в Народному блоці Литвина, того, що колись очолював парламент. Він друг батька пані Ружени.
Христина Феціца – «Європейська Солідарність», тимчасово не працює. Як і Люба Вовк, була волонтером і теж належала до активної частини громадськості міста.

На фото: міські депутати від “Європейської Солідарності”

6. Постійна комісія міської ради з питань містобудування. Вище згадувалося, що цю комісію раніше очолювала Наталія Паньків.

Відтепер голова:
Назарій Редьква – ВО «Свобода», у попередньому скликанні очолював «свободівську» фракцію в міській раді. У попередньому скликанні був членом цієї комісії, то ж в курсі усіх земельних схем.  Приватний адвокат.
Членство:
Мар’яна Головко – ВО «Свобода», дружина екс-нардепа Михайла Головка, одного з основних претендентів на посаду голови Тернопільської обласної ради. Заступник директора ТОВ «КОМФОРТ-ТАУН ЖИТЛОБУД». Завдяки нардепству і вболіванні проти олігархів родинний бізнес Михайла Головка збагатився ринком на перехресті вулиць Шептицького-Живова, ростуть багатоповерхівки на вул. Довженка і в селі Петрики.
Андрій Грицишин – «Порядок. Відповідальність. Справедливість», приватний підприємець, власник онлайн-ЗМІ «0352». У попередній каденції був від «Самопомочі», яка в перших два роки активно критикувала діяльність команди міського голови. Виступали за звільнення головного архітектора міста Василя Бесаги. Та час іде, люди змінюються, політичні полюси теж. Вступивши у ПВС, йшов під виборчим гаслом «Команда Надала допоможе». Від такого заклику партія ПВС отримала народну назву «Самопоміч Надала».

Олександр Россомаха – ВО «Свобода», директор і співзасновник ТОВ «Купон». Це невеликий ринок, якраз по сусідстві з будівництвом житлової багатоповерхівки родини Головків. Власне, Олександр Россомаха відстоював забудову частину центрального ринку Тернополя у 2018-му, коли чимало підприємців, які торгували на Живова, протистояли цьому.
Юрій Смакоуз – «Європейська Солідарність», теж забудівник Тернополя, тому для нього ця комісія вкрай важлива. Один з найбагатших депутатів міськради. Згідно його е-декларації володіє квартирою в Іспанії та значною кількістю нерухомості в Тернопільському районі і в обласному центрі.
Артур Шатарський – «Слуга Народу», помічник-консультант нардепа Володимир Гевка, син голови Теребовлянської РДА Яреми Шатарського. Володіє квартирами в Тернополі і в Києві, у Тернополі має гараж, але офіційно не має автомобіля.

7. Постійна комісія міської ради з питань регулювання земельних відносин та екології. Це найцікавіша комісія міської ради. У попередньому скликанні її очолював представник «Самопомочі» Андрій Шкула. Останніх два роки комісія не працювала зовсім. Земельні питання йшли через «свободівку» Наталію Паньків.

Відтепер голова: Роман Навроцький – Європейська Солідарність. Його теж  “Свобода” вигнала зі своїх лав, звісно за участі міського голови. Гаслом свободівців було “зрадник-депутат склади свій мандат”. Минулої каденції Роман Навроцький був у земельній комісії і певний час навіть виконував обов’язки секретаря. Тепер організовуватиме всі земельні питання. Можливо, це так би мовити відкуп за мир, аби всі образи між Навроцьким і Надалом були взаємно прощені.

Фото давнє з відкритих джерел

Членство:
Антон Горохівський – ВО «Свобода», Начальник відділу реєстрації проживання особи управління державної реєстрації Тернопільської міської ради. Був депутатом Тернопільської обласної ради 5- го скликання (2009-2015 роки) від тієї ж «Свободи».
Микола Дерецький – ВО «Свобода», військовий пенсіонер. У 2009-му і в 2010-му балотувався від «Єдиного Центру» Балоги в депутати обласної і міської рад відповідно. У 2015-му змагався за мандат депутата міської ради від БПП-«Солідарність». Аж тепер, ставши «свободівцем, отримав бажане. Один із співзасновників ГО Футбольний клуб «Тернопіль-АТО».
Марія Пачковська – «Порядок. Відповідальність. Справедливість», директор ПП «Файне місто», яким володіє згаданий політтехнолог Юрій Фартушняк.
– Ліна Прокопів – Європейська Солідарність, заступник директора ПП «Креаторбуд», тобто людина забудовника Ігоря Гуди. Тобто один з керівників тієї компанії, яка забудовує Регіональний ландшафтний парк «Загребелля».
– Роман Торожнюк – ВО «Свобода», директор КП «Міськавтотранс». Він знову депутат, який практично не пише депутатських звернень, не виступає з трибуни, голосує так, як скаже начальство «Свободи».
– Денис Фаріончук – «Слуга Народу», приватний підприємець. Як і Віктор Гевко, учасник команди VIP-Тернопіль. Брав участь у гумористичному проекті «Розсміши коміка». Через інтернет його можна замовити ведучим вечірки. На громадських засадах веселить нардепа Володимира Гевка, оскільки є його помічником-консультантом.

Секретар міськради і відзнака парламенту

Секретарем ради обрано Ігоря Гірчака від «Порядок. Відповідальність. Справедливість». За його призначення проголосувало 38 міськдепів. Для порівняння, 25 жовтня за нього проголосувало в Тернополі всього лиш 93 виборці. За життя поміняв кілька партій. До цього був уже двічі міським депутатом. Очолює Тернопільське регіональне відділення Асоціації міст України. Власне, за поданням Асоціації з підписом Ігоря Гірчака міський голова Сергій Надал отримав відзнаку від голови парламенту Дмитра Разумкова.

Скрін з відео. Ігор Гірчак роздає пакунки із символікою, схожою на таку, як політичної партії “ПВС”