05.05.2024
У Підгайцях зведуть військовий меморіал

У Підгайцях зведуть військовий меморіал

Після дев’яти років війни, включаючи рік повномасштабної, питання як ніколи актуальне. З метою увічнення пам’яті військовослужбовців Підгаєччини, які загинули у російсько-українській війні, які до останнього подиху боролися за волю й незалежність України, стояли на обороні суверенітету та територіальної цілісності держави, у Підгайцях вирішено створити військовий меморіал на місцевому кладовищі на місці символічної могили.
Чому саме там? Відповідь проста,- повідомляє Підгаєцька міська рада.
І місце вибрано невипадково!
Ця історія бере свій початок ще з часів Першої світової війни, коли Підгайці опинилися у смузі бойових дій. Перебуваючи в тилу австрійських військ, наше місто стало суцільним польовим шпиталем. Хворі, поранені, яких не вдалося врятувати, загиблі на фронті вояки… У цей час одна із підгаєцьких міщанок віддає частину свого поля під військовий цвинтар. Спочатку загиблих, допоки вистачало місця, ховали на міському кладовищі за головною каплицею. Так, у 1915 році поруч парафіяльного цвинтаря постав/виник військовий, де були захоронені тіла вбитих вояків різних армій… Також було понад 200 упорядкованих на військовий лад могил, частина з яких окремою групою на цвинтарі (кут на вул.Шевченка та Лесі Українки) – поховання полеглих усусівців, а пізніше і вояків УГА.
До 1939 року військовим цвинтарем опікувалося Товариство охорони воєнних могил. Та у післявоєнний період сталінські енкаведисти довели цвинтар до жахливого стану…позбивали бетонні хрести, написи… На початку 90-их років на похованнях усусівців і поляків люди самовільно насипали символічну могилу.
Тому саме тут, на колишньому військовому цвинтарі, буде зведено військовий меморіал!
Територію, відведену під пам’ятку, огороджено по периметру!
Прохання до жителів громади самовільно не коригувати відзначені межі цієї ділянки,- повідомляє Підгаєцька міська рада.