20.05.2024

На Тернопільщині залишилися лише чотири друковані районні газети

Із 17 районних газет, що раніше виходили на Тернопільщині, за останні роки залишилося лише чотири.

Про це регіональній представниці ІМІ розповіла заступниця голови правління громадської організації «Тернопільський прес-клуб» Тетяна Тарасенко.

За її словами, наразі виходять такі «районки», що їх тепер називають гіперлокальними медіа: двічі на місяць – «Галицький вісник плюс» (м. Борщів) і «Зборівська дзвіниця», щотижня – «Новини Шумщини» (сайт «Шумськ Info»). Також щотижня виходить чортківський «Голос народу» (сайт «Чортків.City»), про що представниці ІМІ розповів головний редактор видання Любомир Габруський.

«Раніше було 17 районок – скільки й районів (тепер у регіоні три райони. – Авт.). Однак, відколи почалося роздержавлення та навіть ще до нього, першою зникла газета Тернопільського району “Подільське слово”. За всіх не скажу, але з початком війни зникли підволочиська, збаразька, теребовлянська, кременецька, заліщицька, бучацька газети…» – розповіла Тетяна Тарасенко.

Проте деякі газети, які перестали виходити друком, продовжують працювати в онлайн-форматі. Серед них, зокрема, «Голос Лановеччини» (сайт «LanNews»), кременецька «Діалог» (сайт «Кременець. City»).

У грудні колектив теребовлянської «Волі» також оголосив, що газета більше не виходитиме друком, однак новини публікують на сторінці у фейсбуці. У такому самому форматі працює Береж.Інфо (Бережанський інформаційний портал) – всі важливі новини міста та країни публікують у фейсбуці.

Як уточнила пані Тарасенко, з обласних газет лише в онлайн-форматі тепер працюють «Номер один», «Наш день», «Місто», «Ровесник». Також перестала виходити друком «Нова тернопільська газета», повідомила регіональній представниці ІМІ головна редакторка видання Іванна Гошій.

У друкованому вигляді виходять «Свобода», «RIA+», «Вільне життя» та «Сільський господар», остання позиціює себе як «всеукраїнська громадсько-політична газета».

Раніше ми писали, що Нацрада зареєструвала на Тернопільщині вже 45 медіа.