04.05.2024
У громаді на Тернопільщині  запрацювала перша станція моніторингу якості повітря Фото міськради

У громаді на Тернопільщині запрацювала перша станція моніторингу якості повітря

У Чорткові запрацювала перша станція моніторингу якості повітря та перша громадська станція з вимірюванням радіаційного фону в тернопільській області

Окрім вимірювання радіаційного фону, обладнання визначатиме концентрації у повітрі таких забруднюючих речовин, як чадний газ (СО), діоксид азоту (NO2), аміак та найбільш небезпечний пил РМ2.5 та РМ10. Також фіксуватимуться метеорологічні показники – температура, атмосферний тиск та вологість повітря, повідомили у міській раді.

Зараз станція у тестовому режимі здійснює оповіщення в режимі реального часу та згодом передаватиме дані на сайт мережі «EcoCity», які можна буде переглянути. Також з часом побачити дані можна буде побачити і на офіційному сайті Чортківської міської ради.

Станції виготовляють за підтримки чеського народу, адже цього року у Чехії стартувала фандрайзингова кампанія «100 станцій для України», у рамках якої збирають кошти для виготовлення нових станцій моніторингу та взамін знищених російськими окупантами, а також для розширення точок контролю радіації.