06.05.2024
На Тернопільщині росте кількість хворих на туберкульоз: як захиститися? Фото:https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Flb.ua%2Fsociety%2F2023%2F01%2F24%2F543502_ukraina_onovila_standarti_likuvannya.html&psig=AOvVaw28ZOFItdebGOQqZPjN_SlI&ust=1679573112568000&source=images&cd=vfe&ved=0CBAQjRxqFwoTCLD_58i_7_0CFQAAAAAdAAAAABAE

На Тернопільщині росте кількість хворих на туберкульоз: як захиститися?

Від початку повномасштабного вторгнення у Тернопільській області значно зросла кількість захворілих на туберкульоз. За прогнозами медиків, кількість хворих зростатиме й далі.

Тож у КНП «Тернопільський регіональний фтизіопульмонологічний медичний центр» ТОР провели круглий стіл «Так. Ми зможемо ліквідувати туберкульоз»,  під час якого експерти розповіли, як в області працюють над планом боротьби із туберкульозом.

Хворих стає все більше

Ситуація із туберкульозьом на Тернопільщині залишається напруженою і непередбаченою. Якщо у 2022 році виявили 281 людину, в якої вперше діагностували цей діагноз, то лише за два місяці цього року таких хворих є вже близько 80-ти.

«Ріст пов’язаний із міграцією людей в середині країни, – пояснила Тетяна Романів, медична директорка КНП «Тернопільський регіональний фтизіопульмонологічний медичний центр» ТОР. – Тривожить те, що 190 осіб, у яких виявили хворобу, були «бацилярними». Їхня частка становить 75,1% від загальної кількості випадків. Такі захворілі несуть небезпеку для оточення, адже передають туберкульоз.

Серед хворих із вперше діагностованим туберкульозом переважають незахищені верстви населення. Найчастіше це  – люди працездатного віку (понад 50%).  Хворіють на Тернопільщині і невелика частка дітей, зокрема шкільного віку. При цьому рівень захворюваності на туберкульоз серед дитячого населення на Тернопільщині залишається найнижчим в Україні.

«За два місяці 2023 року туберкульозну інфекцію діагностували в одного підлітка, – розповіла заступниця медичного директора центру з поліклінічної роботи Світлана Мадич. – Для порівняння у 2021 році серед дітей випадків хвороби взагалі не було, а захворілих підлітків зареєстрували п’ять. У 2022 році було виявлено 4 випадки захворювання серед дітей та 3 випадки серед підлітків».

 

Минулого року в області виявили 59 випадків рецидивів туберкульозу.  Зросла також смертність від захворювання. У 2022 році вона становила 3,8 випадки на 100 тис. населення проти 2,7 у 2021-му. За словами медиків, ріст пов’язаний з тим, що громадяни надто пізно звертаються до лікарів за медичною допомогою.

У домашніх умовах

Україна першою в Європі оновила стандарти надання медичної допомоги при туберкульозі за рекомендаціями ВООЗ. Завдяки ним тривалість лікування пацієнтів скоротилась втричі. У пріоритеті тепер – амбулаторне лікування осіб, які страждають від туберкульозу.

«Ми лікуємо тільки активних хворих, тобто тих, які виділяють бацили і є небезпечними для інших. Наразі у нашому центрі на стаціонарному лікуванні від туберкульозу перебувають 28 людей, – розповів генеральний директор медичного закладу Вадим Рудик. –  Всі неактивні пацієнти лікуються амбулаторно, тобто у домашніх умовах. Медикаментами заклад забезпечений на 100%. Ліки пацієнти отримують безкоштовно.

Ефективність лікування серед вперше діагностованим хворих на Тернопільщині становить 75%, серед рецидивів – 60%. Тобто контрольоване лікування пацієнтів амбулаторно дає позитивні результати».

Протягом минулого року амбулаторно лікувались 528 хворих, 239 осіб пролікували в стаціонарі центру. З початку повномасштабного вторгнення, як зауважує Василь Рудик, у медзакладі надають допомогу хворим на туберкульоз з інших областей. Зокрема, лікуванням забезпечили 30 переселенців.

Профілактика захворювання 

Нині головне завдання, яке ставлять у області, це – попередження інфікування туберкульозною паличкою. Адже рання діагностика зменшить ризик інфікування контактних осіб.

Для виявлення хворих на туберкульоз сьогодні застосовують новітні методи діагностики, зокрема пристрої Gene Xpert. Ними наша область забезпечена. На Тернопільщині вони функціонують у лабораторіях на базі Бучацької, Бережанської, Кременецької, Чортківської міських лікарень, Тернопільської міської лікарні №2, а також фтизіопульмонологічному медичному центрі.

На сьогодні масову туберкулінодіагностику в Україні відмінено. За словами Василя Рудика, нині пробу Манту проводять лише групам ризику, які складають сімейні лікарі та педіатри.  Однак скоро у області діятиме мобільна лабораторія, яка обстежуватиме населення.

«Від першого квітня цього року ми відновлюємо масову діагностику людей. Маємо цифровий пересувний флюорограф, який дасть можливість виявити хворих в сільській місцевості. Адже часто жителі сіл нікуди не виїжджають і не звертаються до лікарів. Щоб вчасно виявити інфікованих пацієнтів, ми складаємо графік виїздів в райони і населені пункти, де будемо проводити масові обстеження», – розповів Василь Рудик.

***

Профілактика протидії туберкульозу починається з обізнаності населення про хворобу. Люди повинні періодично приходити на огляд до свого сімейного лікаря, навіть якщо почуваються здоровими.

Якщо ж у вас кашель, який триває більше двох тижнів, кровохаркання, біль у грудях, підвищена температура тіла ( навіть незначна) , постійна слабкість, підвищена пітливість, особливо вночі, задишка при незначному фізичному навантаженні, погіршення апетиту, невмотивована втрата маси тіла з невизначених причин, – звертайтеся за допомогою до медиків. Лікування туберкульозу необхідно розпочинати якомога раніше, аби легше досягти результату.