04.05.2024
На Тернопільщині реалізовується соціальний проєкт президента України “Активні парки – локації здорової України”

На Тернопільщині реалізовується соціальний проєкт президента України “Активні парки – локації здорової України”

Тернопільський обласний центр фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх” сприяє реалізації на території нашої області соціального проекту президента України “Активні парки – локації здорової України”.
Це проект програми президента України, який охоплює всі громади та створює умови для активних занять з населенням нашої країни.
Основною метою соціального проекту є популяризація та організація оздоровчої рухової активності усіх категорій громадян, у тому числі осіб з інвалідністю та внутрішньо переміщених осіб, створення умов для зниження показників захворюваності, поліпшення якості та тривалості активного життя населення, профілактики захворювань і подолання їх наслідків, формування суспільства, об’єднаного ідеєю здорового та активного життя.
В нашій області працюють координатори, які проводять фізкультурно-оздоровчі заходи у своїх громадах серед населення всіх вікових категорій, в рамках соціальний проєкт “Активні парки – локації здорової України”.
Зокрема, Сергій Дулібан, координатор проєкту в Великобірківській територіальній громаді, провів відбіркову особисту першість Малоходачківської ЗЗСО І-ІІІ ступенів серед хлопців та дівчат з настільного тенісу. Також він організував проведення першості села Малий Ходачків з настільного тенісу серед юнаків та дівчат.
Як повідомляє координатор проекту Озернянської територіальної громади Ольга Кутна: “У рамках проєкту “Активні парки – локації здорової України” проведено турнір серед юнаків та дівчат 5-х класів (“Ліга дружніх”) з регбі – 5.
Регбі-5 – один із нових видів спорту, які впроваджуються для вивчення на уроках з фізичної культури в Озернянському ліцеї Озернянської територіальної громади. Даний вид спорту представлений у модельній навчальній програмі з фізичної культури для 5-6 класів (НУШ), як один з 60 варіативних модулів, які пропонуються здобувачам освіти для засвоєння.”
А ще в кінці березня та на початку квітня в Озернянському ліцеї координатор Ольга Кутна провела волейбольні ігри у рамках проєкту “Активні парки – локації здорової України”. Відбулись матчі (волейбол, „малюкбол” ) між командами юнаків та дівчат 6-х класів, та волейбольні матчі між командами юнаків та дівчат 8-15 років.
Заняття з тенісу, веселі ігри та естафети з учнями п’ятих класів провела координатор Ольга Данелюк в Скалатській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів Скалатської міської ради Тернопільської області в рамках соціального проєкту ,,Активні парки – локації здорової України”.
“Професійному шахісту також потрібна спортивна підготовка, спритність та витривалість. Адже фізично слабка людина не зможе проводити щоденні тренування, витримувати багатогодинні партії, сидячи за шаховою дошкою.
У цьому виді спорту важливий гармонійний фізичний та інтелектуальний розвиток, тривалі тренування для підтримки форми, володіння собою і емоційну стійкість”, – стверджують Антоніна Дунець та Ігор Багрій, які провели розминку, естафети та розваги на свіжому повітрі для вихованців гуртка “Юний шахіст” у комунальному закладі “Борщівський центр дитячої і юнацької творчості” та одночасно взяли активну участь у цікавому спортивному челенджі “Моя улюблена фізична вправа ” і передали спортивну естафету вокальному гуртку “ Мрія ”. Під керівництвом Роксолани Стечишин й Антоніни Дунець у “Борщівському центі дитячої та юнацької творчості” вихованці вокального гуртка “Мрія” які є учасниками спортивного челенджу
“Моя улюблена фізична вправа” виконали розминку і взяли участь у спортивних розвагах на свіжому повітрі. Також Роксолана Стечишин і Богдан Шидловський провели тренування із загальної фізичної підготовки для вихованців гуртка “Спортивний туризм” № 2, а вони, у свою чергу, передають естафету гуртківцям з “Виготовлення сувенірів” №1”. ,,Продовжуймо тренуватися, нехай ніщо не стане на заваді нашого здоров’я”, розповідає Роксолана Стечишин, яка провела спортивні розваги з учасниками гуртка з виготовлення сувенірів.
“Волейбол – одна з улюблених ігор як хлопців так і дівчат. Гра, яка вчить, що кожен повинен бути на своєму місці і відповідати за свою ділянку. Здавалося, просто гра, а насправді життєво важлива компетенція”– стверджує координатор Роман Кацан, координатор з Козлівської громади, який провів заняття з волейболу з учнями середніх класів. А ще 30 березня 2023 року в Козлівському ліцеї Роман Кацан провів фізичні активності в рамках соціального проєкту “Активні парки – локації здорової України”– локації здорової України із найменшими, дошкільнятами.
Оксана Юрків, координатор Козівської громади, в селі Вікторівка провела тренування з елементами волейболу, футболу, регбі та вправи зі скакалкою.
Серед дітей у селі Теофіпілка Оксана провела заняття з волейболу.
Усі вищезгадані фізкультурно-оздоровчі заходи були проведені за сприяння Тернопільського обласного центру фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх”, а учасники відзначені друкованою продукцією від видавництва «Школярик».
Відео та фотографії із усіх цих спортивних подій можна переглянути на фейсбук-сторінці Тернопільського обласного центру фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх” за адресою https://www.facebook.com/tr.sport.for.all/.