07.05.2024
На Тернопільщині вперше за 4 роки – спалах кору Фото:https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.volynnews.com%2Fnews%2Fall%2Fkir-na-volyni-symptomy-nebezpechnoyi-khvoroby-ta-profilaktyka%2F&psig=AOvVaw2ztqL68mHAI7PkBLji18nK&ust=1681374974019000&source=images&cd=vfe&ved=2ahUKEwiozOCB-KP-AhUEtioKHSSQAdsQjRx6BAgAEAw

На Тернопільщині вперше за 4 роки – спалах кору

Уперше за останні чотири роки на Тернопільщині зафіксували лабораторно підтверджені випадки захворювання на кір. Однак ситуація є контрольованою, тож хвилюватися населенню не варто. Про це повідомив лікар-епідеміолог обласного центру контролю хвороб Володимир Паничев.

«20 березня в Чортківській громаді ми зареєстрували спалах кору в навчальному закладі, де захворіло троє дітей. Двоє учнів з одного класу та один — з іншого, — розповів епідеміолог. — Протягом усього часу здійснювалося медичне спостереження, і наразі нових випадків не виявлено, тому, вважаємо, проблема в навчальному закладі на сьогодні вже закрита. А що стосується домашнього вогнища, яких маємо два, то термін спостереження там завершується 5 квітня, однак поки що не видається, щоб у домашніх вогнищах були нові випадки».

За словами Володимира Паничева, було проведено епідобстеження й епідрозслідування, щоби виявити джерело, де виник цей спалах. Окрім того, в області вже підготовлено план заходів боротьби з кором у зв’язку з наявністю та початком циклічного зростання захворюваності в Україні.

«Цей план у найближчі дні буде винесено для розгляду на обласній комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Окрім того, планується низка заходів у всій Тернопільщині, щоб у разі появи випадків кору вогнища швидко локалізувати і не було повторних епізодів серед контактних осіб», — зауважив лікар-епідеміолог.

До слова, спалах кору в Тернопільській області востаннє був чотири роки тому. Тоді зафіксували 35 випадків. До цього у 2018 році було виявлено 62 хворих на кір, а у 2017-му — десять.

«Чим небезпечний кір? Передається дуже швидко. Навіть якщо людина безпосередньо не контактує з інфікованим, але перебуває в тому ж приміщенні, де попередньо бував такий хворий, є великий ризик заразитися кором», — констатує експерт.

Серед іншого, спалах кору пов’язаний з недостатнім рівнем вакцинації в області. Лікар-епідеміолог запевняє: вакцини від цього захворювання в області достатньо. Жителям краю радять не уникати щеплень.

«Населенню не варто хвилюватися, однак треба пам’ятати, що кір на сьогодні є вакцинокерованою інфекцією. І проблеми, які виникають не тільки в нас, а й у Європі, пов’язані з тим, що, на жаль, не всі  люди щеплені від кору, — зауважив Володимир Паничев. — Якби ми досягли колективного імунного рівня чисельністю 95-97% вакцинованих, то нас би ця проблема не хвилювала. Бо при такій кількості охопленого щепленням населення виникає «колективний імунітет», який  запобігає поширенню вірусу. Вакцини від кору в регіоні є достатньо, тож звертайтеся до сімейного лікаря чи педіатра».

Лікар каже, що серед ознак захворювання — підвищена температура тіла, нежить, кашель, пізніше з’являється висипка. Небезпека цієї інфекції в тому, що вона може викликати серйозні ускладнення, наприклад, пневмонію й навіть енцефаліт. Спеціального лікування від кору немає. Єдиний надійний метод профілактики цього небезпечного захворювання — вакцинація.

Згідно з календарем щеплень в Україні, в 12 місяців проводять перше щеплення від кору, а в шість років — ревакцинацію. Тож батьків закликають скористатися шансом і вакцинувати малюків. Вакцина від кору входить до складу комбінованої трикомпонентної вакцини КПК (для профілактики кору, епідемічного паротиту та краснухи).