05.05.2024
Волонтер Йонас Охман з Литви допомагає військовим з Тернопільщини Фото:https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fapostrophe.ua%2Fua%2Farticle%2Fsociety%2F2018-04-17%2Fna-donbasse-ochen-strannaya-voyna-a-putin-zashel-ne-tolko-v-ukrainu---zapadnyiy-volonter%2F17977&psig=AOvVaw2iWwq6VryWmHI1zRonZEs2&ust=1681465245433000&source=images&cd=vfe&ved=2ahUKEwiUvcKmyKb-AhWJsCoKHW1jBfsQjRx6BAgAEAw

Волонтер Йонас Охман з Литви допомагає військовим з Тернопільщини

Литовський волонтер із позивним «Панда» Йонас Охман вже майже 10 років допомагає українській армії. Чоловік народився у Швеції, служив у шведській армії, проте нині мешкає у Вільнюсі. Йонас  – журналіст, аналітик, перекладач, учитель, кінодокументаліст. А ще він один із засновників міжнародної волонтерської організації «Blue/Yellow for Ukraine».

«Після анексії Криму я вирішив, що потрібно допомогти Україні, і тоді ж, улітку 2014 року, в Литві за підтримки литовського народу з’явився проєкт «Blue/Yellow»  (Синій/Жовтий), бо люди тут зрозуміли: те, що відбувається в Україні, дуже погано, – пояснив Йонас. –  Волонтери фонду відразу почали збирати речі та гроші, і першу допомогу відвезли до Донецького аеропорту».

А потім були численні поїздки на передову із необхідним спорядженням для захисників. Коли почалося повномасштабне вторгнення, Йонас знаходився в Україні. З того дня робота волонтерів фонду значно активізувалася, адже після 24 лютого 2022 року литовці почали активно жертвувати гроші для ЗСУ.

Зокрема, минулого року жителям Литви вдалося зібрати кошти на турецький безпілотник «Байрактар» для України. Останньою великою акцією стало збирання грошей на радари. Приводом стали російські ракетні обстріли української території, в тому числі цивільних об’єктів, що почастішали восени 2022 року.

«Кожен радар коштує 1 мільйон євро, для покупки в Ізраїлі було зібрано 14 мільйонів, на які вдалося купити 16 радарів. Нам зробили знижку. Радіус дії кожного радара становить умовно 50 км, – пояснює засновник «Blue/Yellow». – Попри те, що минуло вже більше року з початку повномасштабного вторгнення, люди не втомилися допомагати, як дехто може подумати. Практично щодня ми отримуємо тисячі євро у вигляді пожертв для українських військових. Справа у тім, що литовці чудово розуміють, що відбувається. Вони пам’ятають події 30-річної давності в своїй країні, коли люди вийшли на вулиці, виборювали Незалежність, а на них кинули війська. Тому для литовців безпечна Україна має це дуже важливе значення».

За час повномасштабного вторгнення росії, як розповіла тернопільська волонтерка, керівниця ГО «Країна рівності та правди» Юлія Мамчак, за підтримки литовців Йонас придбав для Збройних сил України двадцять дронів, в тому числі тепловізійних, десятки авто, сотні одиниць військової оптики, тепловізорів, різної техніки тощо.

«У перші дні війни, як ми пам’ятаємо, проблема була в тому, що поки світ вичікував , як ми себе покажемо в боротьбі, наші захисники залишалися без достатньої кількості спорядження та медикаментів.  Придбати військову техніку було вкрай складно, аптеки були спустошені, – пригадує волонтерка. – Однак завдяки тому, що фонд Йонаса працював із 2014 року і мав налагоджені контакти та співпраці, йому вдалося швидко зреагувати, і вже в перші тижні війни на зібрані пожертвування волонтери фонду купували і доставляли в Україну усе необхідне. За кілька тижнів після 24 лютого вони відправили на фронт першу партію з двохсот машин. Це неоціненний вклад в нашу майбутню перемогу».

Постійний супутник Йонаса в Україну – мила м’яка іграшка – панда, такий собі талісман волонтерської організації «Blue\Yellow». Він «брав участь» у конференції ОБСЄ, часто бував на передовій, його вже встигли полюбили українські солдати.

За підтримку України Йонас Охман неодноразово був нагороджений підрозділами Збройних сил, міністерствами та президентами України та Литви. Охман – єдиний іноземець, нагороджений медаллю «За оборону Авдіївки».  Волонтер каже: допомагатиме Україні до перемоги.

«У мене немає ніяких ілюзій з приводу того, що війна скоро закінчиться. Шлях до перемоги буде довгим, болючим і складним, але литовський народ готовий підтримувати українців стільки, скільки це буде потрібно, – наголосив волонтер. – На даний час ви, українці, наші герої. І нині для мене Україна – понад усе. Інакше  я не можу думати. І вважаю, що потрібно кожен день щось робити для перемоги, необхідно працювати далі.  Бо перемога потрібна не тільки для України, вона потрібна всьому світу».