25.04.2024
Війна – не причина опускати руки

Війна – не причина опускати руки

Війна – не причина опускати руки, не планувати майбутнє, не намагатись розвивати власну справу. Навпаки, допоки воїни ЗСУ мужньо нищать окупантів, наш обов’язок, окрім допомоги їм, – забезпечувати міцний тил, підтримувати економіку, намагатись створювати робочі місця, дбати про продовольчу безпеку тощо. Дуже відрадно, що у нашій Чортківській громаді є господарі, котрі попри всі обставини та негаразди продовжують вірити у свою ідею та не покладаючи рук працюють над її реалізацією.
Сьогоднішня розповідь – про двох товаришів – Ігоря Рудого та Тараса Вензеля, котрі ще перед початком повномасштабного вторгнення взялись за важку та відповідальну працю – тваринництво. І навіть навала московитів не відняла у чоловіків бажання розвивати справу, котра їм до душі.
Їхні господарства знаходяться поруч одне з одним у селі Переходи. Пан Ігор займається вівчарством, тобто розведенням овець. Зараз його маленька ферма налічує 50 голів, хоча території вистачає на сотню тварин. Справу починав поступово: спершу викупив частину приміщень, згодом почав розширюватись, одне з приміщень розпочав відбудовувати, але війна внесла свої корективи. Зі слів Ігоря Рудого, на Тернопільщині мало хто займається розведенням овець, але він шукає однодумців, вчиться разом із ними, діляться досвідом, щоб стати у своїй справі справжнім професіоналом.
Баранина відноситься до м’яса преміям-класу і дедалі більше привертає увагу споживачів в Україні. Передусім через те, що якість самого м’яса стала в рази кращою, без специфічного запаху та присмаку. Особливо це стосується тієї породи овець, котрою займається пан Ігор.
Тарас Вензель у свою чергу займається скотарством та свинарством, тобто розведенням биків та поросят. Каже, що обрав саме ці сфери тваринництва через те, що вони потребують поступового вливання коштів. За відносно недовгий період пану Тарасу вдалось добре опанувати нову для себе справу: яких саме тварин купляти, вивчив аспекти розведення, чим і як годувати тощо. У найближчих планах будівництво нового корівника, сінника, облаштування місця для пиття води і т.д. Чоловік добре розуміє всю стратегію розвитку власного бізнесу і крок за кроком рухається до її реалізації, повідомляє Чортківська міська рада
Нагадаємо, що цьогоріч із бюджету громади всі власники корів, коней та овець (котрі мають паспорти) мають змогу отримати фінансову допомогу. Згідно з ухваленою на сесії Чортківської міської ради програмою, за кожного коня (кобилу) та корову можна отримати по 2500 грн щорічно. За кожну вівцю (барана), козу (цапа), які старше одного року, виплачуватимуть по 300 грн за одну голову. Виплати можуть отримати суб’єкти господарювання, жителі Чортківської громади та особисті селянські господарства.
Окрім того, запевняє міський голова Чорткова Володимир Шматько, керівництво громади готове розширити спектр підтримки для людей, котрі займаються тваринництвом, чи для тих, хто хоче створити власне тепличне господарство, займатись овочівництвом, садівництвом або ж хто бажає висаджувати малину чи інші ягоди. Йдеться і про надання в оренду за найнижчими ставками земельних ділянок, і про фінансову підтримку.
«Наша команда готова підтримувати такі починання. Гріх не допомогти тому, хто хоче працювати, хоче розвиватись, хоче платити податки, забезпечувати людей роботою і так далі. Ми відкриті до комунікації, тож пропонуйте ідеї, а від місцевої влади ви точно отримаєте всю належну підтримку. Ми із бюджету громади можемо компенсувати відсотки по кредитах, які візьмуть підприємці у держави, готові навіть запропонувати безповоротний стартовий капітал, якщо у когось є готовий і продуманий бізнес-план. Також можна користатись підтримкою всеукраїнської кампанії «Сади Перемоги», котра набирає великих обертів в Україні», – прокоментував Володимир Шматько.