26.04.2024
Запах контрабанди: молдовська компанія, яка придбала спиртзавод на Тернопільщині, та міжнародний скандал

Запах контрабанди: молдовська компанія, яка придбала спиртзавод на Тернопільщині, та міжнародний скандал

У грудні 2019 року Верховна Рада України дала старт приватизації спиртової галузі. Тут ми не будемо описувати всі перипетії приватизації спиртзаводів, бо це тема окремого дослідження. Зупинимось на прикладі, який наробив чимало галасу. А саме: продаж-купівля Марилівського спиртзаводу на Тернопільщині (село Нагірянка, Чортківського району).

Придбала його компанія з Молдови. Ціна продажу більше ніж удвічі перевищила стартову. Здавалося б, успіх, надходження в бюджет. Втім, компанія заявила, що на заводі далеко не все є майно. Справа опинилася в суді. Та разом з тим, довкола самої молдовської компанії два роки тому потягнувся  шлейф контрабандного спирту.

У темі навколо нових власників Марилівського попробували розібратися журналісти «Очевидець. Медіа».

Отже, все попорядку.

Переможець з Молдавії

На виконання Постанови КМУ Фонд державного майна України 21.10.2020 року через електронну торгову систему «Prozorro.Продажі» оголосив електронний аукціон UA-PS-2020-10-21-000031-2 з продажу Марилівського спиртзаводу. Початок аукціону 12.11.2020 11:17 при початковій ціні продажу 54 731 453.95 грн. без ПДВ. Розмір гарантійного внеску визначено в 5 473 145.40 грн.

В аукціоні беруть участь лише дві компанії:

– Спільне підприємство “ZERNOFF” ТОВ (Intreprinderea Mixta “ZERNOFF” S.R.L.)
податковий код 1003600014223 (мун. Кишинів, Республіка Молдова);

– ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ “ІНФО МАРКЕТ”
(код ЄДРПОУ 43373140 м. Київ, Україна).

Після торгів з пропозицією у 120 млн. грн.. без ПДВ (144 млн.грн. з ПДВ) переможцем визнано молдовську компанію “ZERNOFF”.

Згідно наданаї на аукціон інформації   Спільне підприємство “ZERNOFF” зареєстроване в Молдові 14 листопада 2001 року і його фактичними власниками є громадяни Молдови Козовякін Георгій і Чібізов Денис.

В результаті радість: в Україну зайшов іноземний інвестор який запропонував ціну більше, як в 2 рази вищу, ніж була початкова (особливо після невдалої першої спроби продати Хоростківський спиртзавод двома тижнями перед тим).

14 грудня було підписано договір купівлі-продажу об`єкта малої приватизації.

24 грудня договір був виставлений в системі «Prozorro.Продажі».

А далі почався цирк (заяви в суд)

11 січня 2020року суддя Господарського суду міста Києва Данилова М. В. виносить Ухвалу про забезпечення позову по Справі №910/115/21. Згідно матеріалів Справи: «04 січня 2020 року до Господарського суду міста Києва від Спільного підприємства «Zernoff» ТОВ (позивач) надійшла позовна заява б/н від 04.01.2021 року до 1. Регіонального відділення Фонду державного майна по Івано – Франківській, Чернівецькій та Тернопільській областях 2. Фонду державного майна України (відповідачі), в якій просить зменшити ціну товару за Договором купівлі-продажу від 14.12.2020 року.»

Також 04.01.2021 року до господарського суду міста Києва надійшла заява про забезпечення позову б/н від 04.01.2021 року, в якій позивач просив заборонити Приватному підприємству «Тендер Онлайн» перераховувати сплачений гарантійний внесок переможця електронного аукціону та зупинити строк виконання зобов`язання Спільного підприємства «Zernoff» за пунктом 2.2 Договору купівлі-продажу об`єкта малої приватизації – окремого майна Марилівського місця провадження діяльності та зберігання спирту ДП «Укрспирт», укладеного 14.12.2020 із Регіональним відділенням Фонду державного майна по Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільській областей

Свої вимоги Позивач аргументує тим, що: «Після підписання Договору виявилося, що існує значна різниця між фактичною кількістю будівель, обладнання, рухомого та іншого майна, та їх заявленою кількістю згідно з інформацією про лот електронного аукціону.

29.12.2020 року представниками та професійними співробітниками СП «Зернофф», разом із представниками РВ Фонду та працівниками ДП «Укрспирт» було оглянуто об`єкт приватизації та складено Акт огляду (обстеження) та протокол погодження № 1.

В даному Акті відображено: Відсутні документи – монтажні схеми, проекти; Відсутнє майно – насоси, вологоміри, вентилятори, котли, циліндри, прилади тощо; Неідентифіковане майно – датчики, витратоміри, дифманометри, електропневмоперетво – рювачі, мікропроцесори, прилади, клапани, модулі тощо; Невідповідність об`єктів нерухомого майна за складом та характеристиками умовам Договору та інформаційному повідомленню про приватизацію об`єкта.

Акт підписано представниками та співробітниками СП «Зернофф» – Позивача, а також представниками РВ Фонду – Відповідача-1. Працівники ДП «Укрспирт» від підписання Акту відмовились, що окремо в ньому відзначено.

Таким чином, станом на дату подання даного позову, проданий Позивачу об`єкт приватизації фактично не відповідає тому переліку майна, який описано в Договорі та інформаційному повідомленні об`єкту приватизації, опублікованому раніше в електронній торговій системі.»

А далі включились ЗМІ: «Михайло Апостол: «Продати розікрадений завод не вдалося…», «Інвестор з Молдови позивається проти України – йому продали розікрадений спирзавод», «Марилівський спиртзавод розікрали перед продажем інвестору з Молдови» , «Zernoff подала в суд на Украину после покупки украинского спиртзавода. Что произошло?»

22 лютого ДП «Укрспирт» робить заяву «Позиція ДП «Укрспирт» щодо заяви СП «Zernoff» про майно Марилівського МПД» В ній зазначає, що з метою захисту інтересів інвесторів 21 січня 2021 року «Укрспиртом» було проведено огляд території та активів Марилівського МПД ДП «Укрспирт»:

«Отримавши інформацію про ймовірну відсутність окремого майна на цьому об’єкті, ми провели додаткову інвентаризацію активів Марилівського МПД ДП «Укрспирт». 21 січня 2021 року було підтверджено наявність усіх без винятку необоротних активів, у тому числі тих, які інвестором зазначаються відсутніми. Детальний звіт з фотодоказами наявності майна надіслано Фонду…

Окрім цього, з огляду на резонанс у ЗМІ, вчора представники ДП «Укрспирт» виїхали для повторної перевірки Марилівського МПД ДП «Укрспирт».»… «Ми впевнені – все заявлене у приватизаційному пакеті майно присутнє! Саме тому «Укрспирт» вирішив заявитись третьою стороною у судовій справі за позовом  СП «Zernoff»,  до Фонду, в якій інвестор просить зменшити ціну товару за договором купівлі-продажу та надати докази про наявність всього майна, яке зазначене у приватизаційному пакеті»

Того ж 22 лютого на сайті Фонду державного майна України з`являється заява «Фонд держмайна не допустить маніпуляції з укладеними приватизаційними договорами». В ній зазначається, що:

«Фонд держмайна розкрив всю інформацію про приватизаційні активи в онлайн та забезпечив рівний доступ до інформації про об’єкти приватизації за принципом «всі знають все». Надавалась можливість й фізичного доступу до об’єкту. Таким чином, кожен бажаючий мав можливість ознайомитися з даними про об’єкт та ухвалити зважене рішення про участь в аукціоні».

Відтак, висловлюється підтримка позиції ДП «Укрспирт». А щодо судових позовів ФДМУ вказано:

«Звернення компанії до суду може бути трактовано як спроба повернути гарантійний внесок та не сплачувати решту коштів, про що свідчить постійне відкладання інвестором моменту оплати коштів за актив».

Ці, досить різкі заяви, змінили риторику представників молдовської компанії.

2 березня на ресурсі «Бізнес Цензор» у статті «Молдавская компания отрицает отказ от приватизации завода “Укрспирта” за рекордную сумму» , з посиланням на прес-службу молдовської компанії, повідомляють, що «ZERNOFF» не відмовляється від купівлі Марилівського спиртзаводу , а лише хоче через суд вияснити непорозуміння, що склались при виконанні Договору купівлі-продажу. І наступним кроком бачать проведення повторної спільної інвентаризації разом з представниками «Укрспирт», що дозволить всім сторонам побачити реальний стан об`єкту та буде конструктивним рішенням для завершення покупки.

Враховуючи, що, за даними аналітичної системи «YOUCONTROL», 02 грудня 2020 року молдовська компанія «ZERNOFF»  зареєструвала в Україні компанію «Зернофф Україна» з основним видом діяльності: «Дистиляція, ректифікація та змішування спиртних напоїв» то наміри по придбанню Марилівського спиртзаводу виглядають серйозними.

Але сумнівно, що представники покупця не були на заводі перед його придбанням і готові були викласти більш як 140 млн. грн.. по фотографіях в інтернеті. Так само виникають сумніви, що хтось розукомплектував чи розікрав завод після аукціону. Тоді б мусіли бути заяви в правоохоронні органи, про які ніде не чути.

Складається враження, що молдовська компанія дійсно зацікавлена в придбанні Марилівського спиртзаводу, але свідомо тягне час остаточного оформлення документів. Можливо, причина зовсім не в комплектації заводу і українських реаліях.

Нещодавні історії: міжнародна контрабанда

У другій половині 2019 року молдовська фірма Intreprinderea Mixta “ZERNOFF” S.R.L. стає учасницею міжнародного скандалу як учасниця «схеми фальсифікації коньяків».

Все почалось з публікації 12 серпня 2019 року розслідування журналіста Pablo Herraiz в іспанському часописі El Mundo про ввезення в Францію та Іспанію кукурудзяного сприту з Молдови під видом виноградної сировини, що використовувалась для виготовлення коньяків і бренді.

Все відбувалось по досить заплутаній схемі з використанням підробних документів. Крім молдовської компанії, у схемі також брали участь фірми з Англії, Болгарії, Грузії, Іспанії та Франції (після додаткових розслідувань додалась ще Вірменія).

Схема контрабанди.
Джерело фото: іспанське видання “El Mundo” https://www.elmundo.es/

Детальніше про розслідування є у статті одеського журналіста Григорія Козьми (редактор видання «Громадське слідство») «Про що не розповів El Mundo»

Стаття в іспанському часописі «El Mundo»: Una trama adultera 160.000 litros de brandy español con orujo moldavo (переклад з ісп. «Фальсифіковані 160 000 літрів іспанського коньяку з молдавськими вичавками»)

І хоч партія виявленого фальсифікату була невелика (160 тисяч літрів), але були підстави вважати що це не одноразова махінація, а ситуація яка працює регулярно.

У відповідь на розслідування молдовська компанія заявила, що постачає спирт високої якості у більше ніж 20 країн світу і не несе відповідальності і не контролює як покупці використовують куплений спирт.

Але репутацію було суттєво «підмочено», враховуючи досить жорсткі стандарти ЄС до якості алкогольної продукції.

І тут в кінці 2019 року Україна запускає приватизацію спиртзаводів.

Та приватизація затягується.

Лише через півтора місяці затверджується  «Програма реформування та розвитку спиртової галузі на 2020-2023 роки». А оголошення про продаж Марилівського спиртзаводу оголошено аж у жовтні місяці.

Вплив політики на спирт. Президентські вибори в Молдові

Справа в тому, що саме в цей час в Молдові відбуваються вибори Президента. Основні два конкуренти Майя Санду та на той час діючий Президент Ігор Додон. В першому турі виборів, що відбувся 1 листопада 2020 року з невеликою перевагою (в 3,5%) перемогу здобула Майя Санду. Другий тур виборів призначено на 15 листопада і «незалежні експерти» (особливо з Росії) переконують в майбутній перемозі Додона.

Але крайній термін подання пропозицій на аукціон по Марилівському спиртзаводу визначено11 листопада 2020 року до 19:33.

Можливо, остаточне рішення про участь у ньому приймалось в останні години. Оскільки проплати молдовська фірма здійснила в останній можливий день, а документи завантажила в систему менше, ніж за дві години до закінчення терміну.

Дані з системи «Prozorro.Продажі»

Але в другому турі знову перемагає Майя Санду (з перевагою в 15,5%)

Ще перед другим туром, 13 листопада у своєму інтерв`ю Дмитру Гордону Майя Санду визначає своїми пріоритетами у випадку перемоги боротьбу з корупцією, контрабандою та ліквідацію «сірих схем». Ці тези вона повторює і ставши офіційно Президентом.

23 грудня про свою відставку оголошує Прем`єр-міністр Молдови Іон Кіку. Разом з ним у відставку йде і уряд. Минулий Президент Молдови, а нині голова Партії соціалістів Республіки Молдова Ігор Додон кардинально міняє свою точку зору і зараз виступає проти проведення дострокових парламентських виборів, за які він ратував перед 15 листопада.

В Молдові знову загострюється політична криза.

Судячи з безкомпромісних заяв Майї Санду, вона не піде на поступки. Проблеми відсутності уряду та невизначеності з долею Парламенту схоже скоро не вирішиться.

Можливо, деякі проєкти, під реалізацію яких і планувалась купівля Марилівського спиртзаводу, потребують саме політично-урядової підтримки. А через політичну невизначеність вона зараз відсутня. І саме затягування часу є найбільш доцільним зараз для молдовської компанії, щоб дочекатись якоїсь ясності з майбутнім Молдови, можливістю впровадження запланованих проєктів та реально оцінити ризики та можливі втрати. І всі ці судові перипетії дозволяють це зробити.

Замість post scriptum: Сплетіння депутатів Тернопільської облради від ЄС та «Довіри»

Цікава історія походження іншого учасника аукціону ТОВ «ІНФО МАРКЕТ» (код ЄДРПОУ 43373140  м. Київ, Україна).

Ще 7 листопада 2020 року фірма напевно не планує брати участь у аукціоні. Її засновником (як і десятка інших підприємств) на той час, за даними інформаційної системи «YOUCONTROL»,  є київське ТОВ «Гуртторг» (код ЄРПОУ 43130344), а директором Павловська Олена Олександрівна. Статутний фонд 100 грн. і ніякої діяльності не проводить. Але 9 листопада ТОВ «ІНФО МАРКЕТ» має вже нових власників і збільшений до 5000 грн. статутний фонд.

Новими власниками стали два агропідприємства з Тернопільщини:

– ПАП «Дзвін» (код ЄДРПОУ 30787900, с. Звиняч Чортківського р-ну) депутата Тернопільської обласної ради від партії «Європейська Солідарність» Градового Василя Степановича;
– ПАП «Довіра» (код ЄДРПОУ 32758892, с. Білобожниця Чортківського р-ну) депутата Тернопільської обласної ради від партії «Довіра» Войцишина Олега Івановича.

Того ж 9 листопада ТОВ «ІНФО МАРКЕТ» подає документи на участь в аукціоні, а 10 листопада перераховує 944,60 грн реєстраційного внеску та 5473145,40 грн. гарантійного внеску для участі в аукціоні на купівлю Марилівського спиртзаводу.

Для чого були ці всі маніпуляції з покупкою фірми якій не було навіть року (зареєстрована 28.11.2019) не зрозуміло. Враховуючи, що у кожного з нових власників є по декілька своїх. Тай зареєструвати зараз нову фірму не є проблемою.

Але в цій ситуації показове інше. На сесії Тернопільської обласної ради представники партії «Європейська Солідарність» заявили про свою опозиційність до решти партій, що утворили більшість («Свобода»-СН-ЗМ-«Довіра»). Лідер обласної “ЄС” Степан Барна назвав коаліцію “проросійською”.

Та коли виникають питання матеріальної чи фінансової вигоди то «непримиримі опозиціонери» вміють знаходити спільну мову.

А це вже реалії української політики.