02.05.2024
Викриття цензури і неправди у заяві міського голови Тернополя про те, що «у нас в парках нічого не будується»

Викриття цензури і неправди у заяві міського голови Тернополя про те, що «у нас в парках нічого не будується»

Під час крайньої сесії Тернопільської міської ради Сергій Надал сказав, що в парках міста нічого не будується. Така теза міського голови прозвучала в полеміці з депутатом міської ради Іваном Сороколітом. Її можна було почути в першому варіанті онлайн-трансляції  17.12.2021.

Втім, на фб-сторінці сторінці «Тернопільська міська рада» первинного допису із відео сесії нема. Є інший допис, опублікований опісля обіду. Хоча засідання, як видно з годинника у самому відео, відбувалося в першій половині дня.

Тож чи правду сказав Сергій Надал? Чи триває будівництво в парках? І чи взагалі він говорив слова «у нас в парках нічого не будується». І очевидна річ  полеміки, «у нас» мається на увазі місто Тернопіль.

МЕСЕДЖ 1. Чи говорив Сергій Надал фразу «у нас в парках нічого не будується» і чи було підмоноване відео

ВЕРДИКТ: ЦЕНЗУРА

ПЕРЕВІРКА

Ще раз зауважимо, що на фейсбук-сторінці «Тернопільська міська рада» відео з сесією залите в 16 год. 51 хв. Про це свідчать дані допису.

Сама сесія розпочалася в 9.00. Про початок трансляції є новина на офіційному сайті Тернопільської міської ради з активним гіперпосиланням на трансляцію. Станом на 12.30 23-го грудня, коли готувався цей матеріал, перехід на Фейсбук за тим посиланням відкриває повідомлення з інформацією,  що цей контент наразі недоступний.

Окрім того, код сторінки сайту вказує, що новина з посиланням на трансляцію оприлюднена в 08:56:38 17-го грудня.

Тим не менше, трансляція залита в соціальну мережу іншим дописом.

Звертаємо також увагу на хронометраж однієї хвилини другої версії відео. У трансляції це 11 год. 34 хв. Ця «хвилина» від зміни з «34» на «35» триває 57 секунд.

У другому варіанті трансляції в 11 год. 34 хв. слів Сергія Надала (цитата) «У парках в нас нічого не будується» нема. Однак, є інший відеозапис цього моменту. Журналісти видання «Очевидець. Медіа» відзняли полеміку між депутатом міськради Іваном Сороколітом та Сергієм Надалом, який в той момент сказав свою фразу. На цьому відео слова міського голови Тернополя звучать.

ВИСНОВОК

Отже, перезалитий контент, інший допис, брак трьох секунд свідчать про те, що в трансляцію сесії та в заяви, сказані під час офіційного заходу, було втручання цензури. З відео сесії вирізаний трисекундний уривок зі словами міського голови «У парках в нас нічого не будується».

МЕСЕДЖ 2: “у парках Тернополя нічого не будується”

ВЕРДИКТ: НЕПРАВДА

ПЕРЕВІРКА 

Будівельні об’єкти річ немала. Будівництва, висотою в десятки метрів не приховати, тим паче, які височать над деревами міських зелених зон.

У Тернополі є п’ять великих парків:
– Регіональний ландшафтний парк «Загребелля».
– парк імені Тараса Шевченка,
– парк Національного Відродження,
– парк Топільче,
– Старий парк,
– парк Здоров’я.

В аналізі слів Сергія Надала «У нас в парках нічого не будується» досліджуватимемо  три найбільших будівельних об’єкти, щодо яких було чимала кількість публікацій в ЗМІ. А також є кримінальні провадження.

Шіснадцятиповерхівка над «легенями Тернополя»
Легенями Тернополя називають найбільший парк міста Загребелля. Над деревами видно шістнадцятиповерхівку.

Фото: липень 2021

Згідно містобудівних умов та обмежень, які видані 02.10.2017р. з внесеними змінами від 01.03.2018р. назва об’єкта будівництва звучить так: «Будівництво громадсько-житлового будинку з вбудованим оздоровчо-реабілітаційним центром для учасників бойових дій та підземним паркінгом за адресою вул.. Чумацька, 2, місто Тернопіль». Дозволена висота будівлі – 55 метрів від планувальної відмітки землі до найвищої точки гребні даху.

В мережі інтернет і на сайті забудовника цей будівельний об’єкт названий значно коротше: житловий комплекс «Панорама». Продаються квартири.

На Генеральному плані міста Тернополя, картографічні матеріали якого датовані на сайті Тернопільської міської ради 27.04.2018р., будинок знаходиться в межах території природо-заповідного фонду.

Знимок екрану: Генплан-2018, парк Загребелля, червоним обведено територію забудови. Межі зеленим кольором – межі парку Загребелля

Також ділянка з будівництвом ЖК «має позначку» 5.13. Дивимося на експлікацію до графічного матеріалу. Навпроти «5.13» пише: спортивно-оздоровчий готельний комплекс.

Парк імені Тараса Шевченка
Весною цього року і дотепер сюди навідується будівельна техніка. У 2018-му році видані містобудівні умови та обмеження на реконструкцію кафе-ресторану по вул. Замкова, 6а.

Площа забудови – 0,19 га, з яких 10 сотих знаходяться в межах парку. Про це свідчать дані Публічної кадастрової карти, рішення сесії Тернопільської міської ради №6/37/94 від 21.09.2013р.

А також заява Тернопільської міської ради від 18.11.2019-го щодо поширення (на думку ТМР) недостовірної інформації однією з політичних партій.

У цій заяві пресслужба міської ради вказувала, дослівно: «Звертаємо увагу, що на даному місці не буде жодного будівництва багатоповерхівки, адже наявні документи передбачають реконструкцію об’єкту під спортивний комплекс».

 

Знимок екрану: заява ТМР про будову в парку Шевченка

Однак, у згаданих містобудівних умовах вказано, що передбачається висота будівлі до 30 метрів від землі до найвищої точки. Це приблизно 10 поверхів з розрахунку 3 метри на один поверх.

Станом на сьогоднішні дні, будівництво досягнуло рівня восьмого поверху.

На паспорті об’єкта є проектне зображення «реконструкції». На малюнку показано, що будівля буде семиповерхова.


Парк Національного Відродження
Чи не найбільше подій в парку НацВідродження відбувалося навколо будівництва так званої «Вуличної академії». Заяви політиків, протести мешканців, так звані тітушки. Зрештою, дійшло навіть до Верховного суду України.

“Захисники” забудови Вуличної академії. Фото липень 2018

У листопаді 2019-го Держархбудіспекція в Тернопільській області скасувала містобудівні умови та обмеження, які, фактично, були дозволом на  старт будівництва об`єкту «Будівництво соціально-спортивного центру «Вулична академія» із закладом громадського харчування» за адресою вул. 15 квітня в м. Тернопіль».

Забудовник був з тим не згідний і пішов по судах. Втім, 11.11.2020 Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду у справі №500/75/20 став на сторону ДАБІ. Рішення про скасування містобудівних умов залишилося в силі права.
Втім, земельна ділянка, на якій зводять «Вуличну академію із закладом громадського харчування», на Генплані Тернополя, датованого 2018-им роком, знаходиться за межами парку.

У 2015-му році журналіст газети «20хвилин» Андрій Шкула публікував серію розслідувань про забудови парків Тернополя. В одній із статей від жовтня 2015-го він стверджував, цитуємо:

«У Тернополі існує два Генеральних плани. Один – справжній, той, який затвердила громада та депутати в 2010 році. Документ багато років ховають від містян… Інший генеральний план – підробка, яку на своєму сайті розмістила міська рада і назвала справжнім».

Перша сторінка спецвипуску газети “20 хвилин” від 14.10.2015р

Журналіст порівнював «справжній» і «несправжній» генеральні плани Тернополя. Зокрема, він вказував, що ділянка, де будується «Вулична академія» знаходилася до змін в 2018-му в межах парку.

Ще до розслідувань Андрія Шкули своє досудове слідство по темах парків і генпланів розпочала тодішня міліція в січні 2014-го. А згодом займалися слідчі ГУ НПУ в Тернопільській області. Вони зверталися до суду, аби отримати доступ до документів, якими виводилися земельні ділянки за межі парків протягом 2011-2013 років.

У перелік затребуваних слідчими документів потрапив проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки під будівництво готелю-вуличної академії.

Разом з тим, як тільки у квітні 2014-го в парк заїхала техніка рити котлован, мешканці вийшли навпроти машин. Тоді ж міський голова Тернополя Сергій Надал заявив, що міська рада по-іншому буде дивитися на забудови зелених зон.

«Сьогодні ми повинні по-іншому дивитися на рішення, які приймалися раніше, – розповідає міський голова Сергій Надал. – Зокрема, на асфальтованому майданчику по вул. 15 Квітня зупинили будь-які будівельні роботи. Було дано доручення комунальному підприємству завершити роботи і привести територію у відповідність, щоб там не було загроз життю для місцевих жителів. Більше будівельних робіт там проводити не будуть, оскільки це суперечить нашому подальшому баченню розвитку паркових зон міста і волі громади» – така заява є на сайті ТМР від 30.04.2014.


На Генплані-2018 «Вулична академія» знаходиться за межами парку «Національного відродження». Хоча візуально наче в оточені паркових дерев.

Попри постанову Верховного суду України, попри скасовані містобудівні умови та обмеження, протести тернополян та й власну заяву Сергія Надала зараз будівництво об’єкту на завершенні.

 

ВИСНОВОК

Отже міський голова Тернополя сказав в ефірі перед міською громадою НЕПРАВДУ про те, що “у парках міста нічого не будується”.

 

Матеріал підготовлено в рамках ініціативи «Мережа регіональних проектів з протидії дезінформації» за підтримки National Endowment for Democracy (NED) та менторства ресурсу «БезБрехні»