03.05.2024
Другий Крафтовий ярмарок у Тернополі: оригінальна продукція, шкільне підприємництво і цукерки зі смаком борщу

Другий Крафтовий ярмарок у Тернополі: оригінальна продукція, шкільне підприємництво і цукерки зі смаком борщу

Крафтові сири, солодощі, домашня паста. А ще біжутерія, вироби з бісеру та товари для тварин. Із п’ятниці по суботу (17 -18 грудня) у торговому центрі «Гранд Базар» відбувається Тернопільський крафтовий ярмарок.

Організовують захід засновники фейсбук-групи  Продукти Тернопільщини – від села до містааутсорсинговий контакт-центр Simka   та Центр розвитку соціального підприємництва Тернопільської області з нагоди дня святого Миколая. На ярмарку можна придбати  хендмейд, який виготовили люди з інвалідністю, смаколики, випічку,  крафтові вироби, подарунки і багато-багато цікавих та оригінальних товарів. Частина коштів піде на розвиток бізнесу людей соціально вразливих груп Тернопільщини.

 «Разом із Центром підтримки соціального підприємництва вирішили вдруге провести Крафтову Ярмарку до Миколая, але із соціальним напрямом. На ярмарці, окрім крафтових виробників Тернопільщини, представлені роботи людей із інвалідністю», — розповідає один із організаторів ярмарку Святослав Абрамюк.

Аксесуари для котиків, біжутерія з бісеру і текстиль для найменших

 «У майстрині Оксани Гураль важка форма інвалідності, вона вишиває, в’яже, плете. А це вироби Людмили Стеценко. Вона із Козови. Ось тут рамки Світлани Жидик із Буцнева. Ще маємо продукцію першого на Тернопільщині шкільного підприємництва. Підприємство створене у Великих Бірках на основі ліцею. Дітки шиють із вживаного одягу аксесуари для тварин. Зараз вони трошки змінили свій напрямок роботи і починають виготовляти ікебани. Ще на ярмарці будуть представлені новорічні іграшки майстрині із Залозець, а громадська організація «Зоря надії», яка займається молоддю із ментальною інвалідністю, покаже відвідувачам еко-сумки», — розповідає Іванна Хоміцька, керівниця  Центр розвитку соціального підприємництва Тернопільської області.

На ярмарці можна придбати товари для домашніх улюбленців. Їх виготовляють учні ліцею імені Степана Балея, що у Великих Бірках. Школярі не тільки роблять потрібні для котиків і песиків речі, а ще при цьому дбають за екологію, адже всі речі виготовлені із вживаних речей та одягу. Тобто вміло переробляють використане на сумки, декорації, аксесуари.

 

За іншим столом розташувався цілий світ дитячих іграшок. Це майстерня «Agugu_kids».ЇЇ власниця розповідає, що захопилася створенням іграшок із пошиття одного плюшевого зайчика, а потім хобі переросло у щось більше. Іграшки цілком безпечні, не містять частин, якими дитина може травмуватися. Приємних природних кольорів, виготовлені із екологічних матеріалів. Майстерня не лише продає оригінальні дитячі забавки, а й виготовляє іграшки під замовлення.

 

Сири бабусі Марусі та цукерки зі смаком борщу

На прилавку акуратно розставлені невеличкі головки сиру. Це продукція молочного дому «Сири бабусі Марусі».

«Це продукція Марії Головко. Сири повністю крафтові: на натуральній основі, на натуральній заквасці. Ферменти не тваринного, а рослинного походження. Молоко сертифіковане, корівки наші. Сири маємо різних видів. Є адигейський сир: із італійськими травами, журавлиною, пажитніком, томатами і, звісно, класичний. Маємо бринзу, по літературному це осетинський сир. Але в народі більше відомий як бринза з коров’ячого молока. Також продаємо сулугуні. Грузинський халумі слід смажити на грилі, він не топиться. Його можна їсти і сирим, але смачніший він розігрітий», —пояснює  Орест, керівник відділу продажів дому.

Обабіч сирів у розташувалася ятка цукеркової студії Sweet Silence. «Я починала виготовляти цукерки без цукру. Я їх дуже люблю. Вони корисні для здоровя. Є цукерки на основі горіхів, «полунички», «лимончики». А ось цукерковий набір «Кутя» об’єднує цукерки з різними смаками страв як на Святу вечерю. Тут є солодощі   з пшеницею і маком, цукерки зі смаком кисілю», — припрошує спробувати солодкі смаколики засновниця студії Надія.

Так само Надія підготувала тематичну серію цукерок «Борщ»: з буряком, з морковою, з грибами, помідорами, з цибулею і хлібом. Вся продукція виготовлена власноруч із високоякісної сировини.

Отож, якщо маєте час, відвідайте Крафтову ярмарку у Тернополі, придбайте цікаві дарунки для себе та своїх близьких і не забувайте, що частина вторгованих грошей піде на підтримку бізнесу соціально вразливих груп населення. Якщо у Вас немає змоги відвідати ярмарок, долучайтеся до події у фейсбуці, де можна знайти координати виробників та домовитися про придбання того чи іншого товару.