01.05.2024
Чим ми хворіємо через забруднене повітря? Інтерв’ю із медиком

Чим ми хворіємо через забруднене повітря? Інтерв’ю із медиком

Здоров’я людини тісно повязане із екологічною ситуацією. Шкідливі викиди, забруднена вода та ґрунти негативно впливають на організм, провокують  різні захворювання. Про основні джерела забруднення у Тернополі ми поговоримо із завідувачем кафедри фізіології з основами біоетики і біобезпеки Степаном Несторовичем Вадзюком.

— Степане Несторовичу, що найбільше забруднює наше місто? Як це впливає на довкілля?

Тернопільщина не має потужної промисловості,тому основне джерело забруднення  — транспорт. Чим потужніший транспорт, тим більше він забруднює довкілля. Переважно, автівки надходять до нас із за кордону, де ними вже не користуються, а віддають перевагу більш екологічним аналогам.

Також можна говорити про забруднення хімікатами, які використовуються у сільському господарстві, при неконтрольованому оприскуванні садів, застосуванні гербіцидів. Шкідливими є випаровування хімікатів від свіжопокладеного асфальту на дорогах.

Щодо глобальних проблем. Хоча область невелика, але повітряні маси із промислових областей потрапляють до нас. Шкідливі речовини нагромаджуються у вигляді газів, вуглекислого газу,  метану, оксиду азоту, забруднень дрібними часточками. Це викликає парниковий ефект, який призводить до зростання середньорічної температури. Парниковий ефект зауважили із  початку промислової революції, але тільки зараз людство почало спостерігати за його впливом на здоров’я людини.

Глобальне потепління це не тільки підвищення температури повітря, це ще й підвищення температури атмосфери. Яка призводить до зміни повітряних потоків і супроводжується зливами, спекою, тепловими хвилями. Особливо вони характерні для великих міст.

— Які захворювання може спричинити парниковий ефект і глобальне потепління?

Ми досліджували це питання нашою кафедрою. Встановили зміну середньорічних температур в Україні і взяли ряд показників. У ході роботи довели статистично встановлений достовірний кореляційний зв’язок між зростанням передчасних пологів та наростанням середньорічної температури. Отож, можемо говорити, що глобальне потепління, зумовлене забрудненням навколишнього середовища, є умовою до того, що виникають передчасні пологи.

У іншому дослідженні, яке проводили із білоруськими колегами взяли дані по виникненню захворювання цукрового діабету в Україні і Білорусі. Це найпоширеніше ендокринне захворювання. Співставили кількість захворювань із наростанням середньорічної температури. І також встановили статистично достовірний кореляційний зв’язок.

Ще до пандемії підготували статтю про поширення гострих респіраторних вірусних захворювань. Проаналізували захворювання з 2006 року до 2018 року за областями. Висловили прогностичну думку, що глобальне потепління на землі супроводжується пандемічно-епідемічними спалахами респіраторних вірусних інфекцій зі зменшенням тривалості періоду між ними та появою нових збудників.

Глобальне потепління сприяє росту алергічних захворювань. В першу чергу це ті алергічні захворювання, які викликають зміни в дихальній системі. Наприклад, бронхіальна астма і алергія.

— А які саме речовини є найнебезпечнішими серед викидів?

Встановлена канцерогенна дія такої речовини як бензопірен. В атмосферу він виділяється від нового асфальту. Також у нас в місті неякісна бруківка, яка розсипається на порох. З чого ця бруківка? Це сполуки силікату. Небезпека в тому, що вони перетворюються на пилюку. З вітром пилюка піднімається і ми цим дихаємо. Мікрокристали силіціуму вражають органи дихання аж до розвитку пухлин. Це дуже небезпечно для дітей, бо вони найближче до високої концентрації  пилу внизу.

Читайте за темою: Екологія. Чи впливає динаміка забруднення повітря на динаміку захворюваності в Україні?

 

Дослідженнями, що згадувалися в інтерв’ю, за посиланням:

  1. Поширеність передчасних пологів в умовах глобального потепління. Цимбалюк В.І, Вадзюк С.Н., Толокова Т.І, Табас П.С.;
  2. Медико-соціальні аспекти глобального потепління. Цимбалюк В.І, Вадзюк С.Н.