02.05.2024
Нове будівництво за старою схемою або як отримують землю для будівництва багатоповерхівки у Тернополі

Нове будівництво за старою схемою або як отримують землю для будівництва багатоповерхівки у Тернополі

У Тернополі, на вулиці С.Будного,  зводять багатоповерхівку на ділянці, яку міська рада «віддала» безкоштовно. Журналісти «Очевидець.Медіа» вирішили розібратися, чи не прихована за цим процесом корупційна схема.

Як законно «обійти» закон?

Земельне законодавство в Україні недосконале. Формально права на земельні ділянки для комерції мають набуватися через публічний аукціон. Але Земельний кодекс передбачає, що кожен громадянин має право звернутися до органу місцевого самоврядування, щоб отримати безкоштовно ділянку у власність. Цим і користуються недобросовісні ділки.

Спершу, через знайомих або підставних осіб, земля за рішенням сесії надається безоплатно. Потім переходить до інших власників чи юридичних осіб. Потім змінюється її цільове призначення. Тернопіль від цього втрачає можливість наповнити бюджет, тобто знову бракуватиме коштів на благоустрій, медицину, освіту.

Чому ж так відбувається і як це можна зупинити? Як пояснює депутат міської ради, Іван Сороколіт:

«По-перше, міський голова і депутати використовують такі земельні схеми, бо не вбачають в них суттєвих юридичних порушень. І це в значній мірі правда. І по-друге, матеріальна мотивація учасників оборудок переважає їхні, як виявляється, дуже гнучкі моральні межі. Поіменні списки голосувань таких рішень розчаровують».

«Як зупинити? Довгий шлях: розвиток громадянського суспільства, яке б витісняло з політики і влади людей, для яких такі оборудки морально прийнятні. У країнах розвинених демократій такої проблеми немає, бо це об’єктивно ганебно і просто неприпустимо. Ми йдемо в цьому напрямку, але повільно. Короткий шлях: на законодавчому рівні передбачити можливість  зміни цільового призначення безкоштовно отриманих земельних ділянок не раніше як через 30-50 років».

Документи та рішення сесії

Що не так із будівництвом на Будного? Будівництво відбувається на ділянці площею 0,3082 га (кад.номер 6110100000:13:007:0108). Якщо зайти на кадастрову карту України та ввести номер ділянки, то видно, що ця ділянка утворилася шляхом об’єднання чотирьох, які отримали громадяни безплатно.

Також є рішення сесії Тернопільскої міської ради від 25 жовтня 2019 року про те, що дві із чотирьох  ділянок площею 0,0900 га передають безоплатно для будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських будівель та споруд у власність Наталі Судомир та Мирославу Полигачу. Внаслідок цивільно-правових угод об’єднана ділянка переходить до обслуговуючого кооперативу «Будного». Йому у липні 2020 року міська рада дозволяє змінити цільове призначення на будівництво та обслуговування багатоквартирного житлового будинку з вбудованими приміщеннями громадського призначення та гаражами.

Інші дві ділянки площею по 0, 0641 га у липні 2019 року отримують Євген Голуб та Юлія Журавель. Згодом ділянки об’єднуються в одну і власник вже Борис Кравець. У березні 2020 року міська рада дозволяє змінити цільове призначення ділянки на  будівництво і обслуговування багатоквартирного житлового будинку за адресою вул. С.Будного.

Отже із великою ймовірністю можна говорити, що нова ділянка утворилася за такою схемою:

  1. Спершу чотири ділянки отримують фізичні особи, користуючись своїм законним правом на безплатну землю.
  2. Наступним кроком ділянки об’єднують по дві, утворюються дві нові ділянки
  3. По кожній «об’єднаній подвійній» ділянці змінюють їхнє цільове призначення.
  4. Потім ділянка переходить до обслуговуючого кооперативу.
  5. Чотири ділянки об’єднуються в одну велику. Розпочинається будівництво багатоповерхівки.

Щодо житлових зон. Від початку ці ділянки у Генеральному плані міста Тернополя зазначаються як зона Ж3, тобто зона багатоквартирної житлової забудови та громадської забудови до 9 поверхів. В межах цієї території виділили ділянки для будівництва одноповерхівок. На практиці, це могла бути як приватний будинок серед двох паралельних багатоповерхівок.

Де ви хочете отримати ділянку?— Мені тикнули пальчиком де

Ми поспілкувалися із Юлією Журавель, прізвище якої фігурує у рішенні про безоплатне отримання землі. На запитання журналістів про те як її вдалося отримати безоплатно  землю у Тернополі, вона відповіла:

«По перше, я як людина, згідно Конституції, маю право на земельну ділянку і на три гектари земельних угідь, які згідно Конституції України за мною закріплені. А чому ви не думаєте про те, що я могла підготувати пакет документів, до цього йти не один рік, не один десяток років. Знати як подати документи, як правильно написати,  як правильно звернутися, потратити гроші на адвоката, не маючи ще земельної ділянки. Купу грошей на консультації, і в кінцевому результаті звернутися правильно, у правильну організацію, з правильними документами, з правильно заповненими документами, зі всі пакетом документів після якого. О, чудо! Мені виділяють земельну ділянку».

Далі публікуємо уривок розмови журналіста із Юлією Журавель.

— Ви мали нічого не платити за процедуру отримання земельної ділянки…

— Я платила за консультації юристам, адвокатам і тим хто мені допомагав оформляти документи.

— При поданні документів ви вказуєте місце, де ви хочете отримати земельну ділянку?

— Перед тим я питала і мені виділили, тикнули пальчиком, де.

— Підкажіть, у кого ви питали?

— Слухайте, якщо ви журналіст і ви хочете все знати… Ваша робота розбиратися в цьому. Я вам дала інформацію ту , яку я вважала за потрібне. Дальше я не маю бажання з вами спілкуватися.

Від себе хочемо додати, що попри запевнення Юлії Журавель, право на отримання ділянки є безкоштовним та не потребує консультації з адвокатом.

А що кажуть у кооперативі?

Ми вирішили поцікавитись у керівництва обслуговуючого кооперативу «Будного» щодо цих земельних ділянок. Зателефонували за номером, який вказаний у реєстрах (дані YouControl). Жінка, яка підняла трубку не захотіла назватися. Вона сказала, що мала, але   тепер відношення до цієї структури не має.

Зателефонували на номер, вказаний у будівельному паспорті об’єкту,  який  розміщений при в’їзді на забудову. На дзвінок відповів чоловік, який назвався прізвищем Михайлюк. Він назвався власником кооперативу.

«Я придбав ділянку вже із зміною цільового призначення. Там вона була об’єднана до того часу.» пояснив Михайлюк.

Далі наводимо діалог між ним та нашим журналістом:

— Кооператив Будного був створений у 2020 році і відтоді вже почалася ця процедура. Пробачте за припущення, але так виглядає, що це було зумисне зроблене, щоби обслуговуючий кооператив отримав ділянку в першу чергу, а не ці громадяни.

—  Ну то я не знаю цієї процедури. Я придбав готову ділянку. А що було до того я нічого вам не можу сказати.

—  А ви зверталися за іншими земельними ділянками до Тернопільської міської ради?

— До Тернопільської міської ради не звертався. Тільки по цій. Я до Тернопільської міської ради і по цій не звертався. А з міською радою не маю нічого спільного.

Все ж таки, якщо переглянути рішення Тернопільської міської ради, то стає зрозумілим, що обслуговуючий кооператив таки до неї звертався. Принаймні тричі:

1) звертався за зміною цільового призначення двох об’єднаних ділянок, бо набув права на половину ділянки до зміни її цільового призначення;
2) звертався за видачею містобудівних умов;
3) на останній у травні 2021 звертався по виділенні землі для сервітуту.

Це дослідження лише одного випадку надання землі, у кінцевому результаті, для комерції безкоштовно. З великою ймовірністю можна сказати, що за таким безоплатним отриманням землі прихована корупційна схема. У результаті — зводяться нові багатоповерхівки, підставні особи отримують винагороду, а місто і платники податків залишаються ні з чим і без землі.

Розслідування проведено у рамках навчального курсу “АНТИшкола громадського детектива” та опубліковане на сайті  WIkiInvestigation