02.05.2024
Чи була дискримінація? Конфлікт між родиною переселенців з Харкова та обласною дитячою бібліотекою у Тернополі

Чи була дискримінація? Конфлікт між родиною переселенців з Харкова та обласною дитячою бібліотекою у Тернополі

Колишня журналістка Нового каналу Катерина Посохова повідомила, що працівниця Тернопільської обласної дитячої бібліотеки відмовилася видавати книжки її сину Святославу без грошової застави саме тому, що вони не місцеві й можуть книжку попсувати. Директорка бібліотеки Надія Новіцька звинувачення в дискримінації відкидає.

У ситуації розбиралася регіональна представниця ІМІ.

Катерина Посохова опублікувала 17 квітня на своїй фейсбук-сторінці допис, у якому звинуватила Тернопільську обласну дитячу бібліотеку в дискримінації.

Вона розповіла, що понад два роки її син ходив у Тернополі до міської бібліотеки біля школи, перечитав багато, жодних нарікань не мав. Проте під  час спроби взяти книжку в обласній бібліотеці, пише Посохова, «ми дізналися, що дитина в Тернополі “не  своя”».

«А які можуть бути книги для не своїх? За дві обрані книги (старенькі і в ганебному стані) на абонементі нам виставили рахунок у 600 грн. Така типу застава, бо довіри до нас нема. Ми щиро здивувалися. На що почули оце все про “можете написати “слава росії”, “такі, як ви, вже багато книг у нас потягли”. Але ж які ми? Офіційно зареєстровані в місті, працюємо, навчаємось – дитина в місцевій школі, має відмінні успіхи. Сказати, що Свят засмутився, – це нічого не сказати. При нас видають дітям книги без проблем, але не йому», – написала Посохова.

За її словами, після годинної розмови про неприпустимість дискримінації книжки їм все ж видали «на загальних засадах». Однак, коли прийшли згодом книги повертати, їм сказали, що надалі без застави книжок їм більше не видаватимуть.

«Далі знову тривала розмова з директоркою, її заступницею. Знову чуємо всі догми світу про переселенців, яким не можна довіряти, хоч скільки б вони жили в Тернополі. Намагаюся спокійно апелювати до Конституції, де всі громадяни рівні тощо. У відповідь – або платіть, або йдіть, або поліцію викликаємо», – написала Катерина Посохова.

Скрін допису Катерини Посохової. Джерело: Фейсбук

Представниця ІМІ запитала в авторки допису, чи зверталася вона кудись зі скаргою – до поліції чи до уповноваженого з прав людини.

«Так, ми будемо звертатися до відповідних установ, але ще не встигли», – відповіла ІМІ Посохова.

Натомість в обласній дитячій бібліотеці представниці ІМІ сказали, що все було геть не так.

За словами директорки закладу Надії Новіцької, практика видавати книжки під заставу діє в бібліотеці вже не один рік і річ не в адресі проживання їхніх читачів.

«У нас є правила користування бібліотекою, з якими ми ознайомлюємо читачів, коли оформлюємо формуляр. І в них указано, що окремі книги можуть видати на руки лише в разі сплати застави. Йдеться про книжки або дорогі, або ті, яких у наявності є небагато. Сума такої застави – вартість книжки – вказана в її описі наприкінці», – зазначила Новіцька.

Новіцька також послалася на Закон України «Про бібліотеки і бібліотечну справу», де в статті №20 зазначено, що бібліотеки мають право «визначати при наданні користувачам бібліотеки документів розмір коштів, що передаються бібліотеці як забезпечення виконання зобов’язань щодо повернення одержаних у бібліотеці документів, у випадках, передбачених правилами користування бібліотеками».

Фото: Ірина Небесна

Також директорка наголошує: якщо дитина хоче взяти книжку дорогу чи рідкісну, то бібліотекар телефонує батькам і пояснює, що в такому разі потрібна застава. У самих дітей ніхто грошей не бере.

Також Надія Новіцька зазначила, що суму в 600 гривень, про яку написала мати дитини, ніхто не називав.

«Звідки взялася сума в 600 грн, про яку написано у фейсбуці, ми не знаємо. Ми її не називали. Бо як можна називати суму, якщо люди ще не обрали книжки? Зрештою, гляньте у відділі: тут навіть немає аж таких дорогих книжок, бо це відділ для 1–4 класів. До того ж що першого разу, що другого книжки родина взяла без застави», – пояснює директорка.

Стосовно напису на формулярі про те, що вона начебто заборонила видавати хлопчику книжки без застави, Надія Новіцька показала представниці ІМІ цей формуляр – усередині олівцем справді написано: «Книги видаємо під заставу». За словами працівниць, так указують, коли ознайомили батьків з умовами користування бібліотекою.

Водночас Надія Новіцька визнала, що дискримінаційні висловлювання на адресу переселенців були. Зокрема, про те, що дитина начебто могла зробити провокативний напис у книжці, і про це натякнули батькам Святослава.

«Моя заступниця мала необережність цей факт озвучити й сказати, що в нас і такі випадки бувають. У нас знищують книжки, нам треба мати якось за що компенсувати потім ті витрати. І вона це озвучила і пошкодувала, що таке сказала. І тут вони оце підхопили й почали писати: “Вони сказали, що, може, ваша дитина це напише”», – зазначила директорка.

Надія Новіцька каже, що з колективом проведуть збори, щоб розібрати цей випадок, зрозуміти, де відбулося непорозуміння з батьками, бо за всі ці роки такий інцидент у них уперше.

На сайті ж бібліотеки розмістять інструкцію, відповідно до якої видають книжки й за окремі можуть попросити заставу, бо наразі з документом ознайомлювали лише тоді, коли оформлювали формуляр.