30.04.2024
Хабарі, «реставрація» монастиря домініканців, потопи після злив: про що пишуть та мовчать найпопулярніші телеграм-канали Тернопільщини

Хабарі, «реставрація» монастиря домініканців, потопи після злив: про що пишуть та мовчать найпопулярніші телеграм-канали Тернопільщини

Серед найпопулярніших телеграм-каналів Тернопільщини – «франшиза» Трухи, офіційні пабліки міського голови обласного центру і очільника ОВА, «Доброго вечора, ми з Тернополя», а також ресурс телеканалу «Тернопіль1». Такими є результати аналізу, проведеного регіональною представницею Інституту масової інформації 10-14 липня 2023 року.

Після початку повномасштабного вторгнення саме телеграм-канали стали тим джерелом інформації, до якого масово звернулися українці. Під час відключень світла, коли виникали проблеми з інтернетом, Телеграм теж був рятівною паличкою, адже коли не вантажилися сайти та інші соцмережі, цей месенджер зазвичай все ж «витягував» і дозволяв читати новини та спілкуватися з близькими. Не дивно, що за останні півтора року аудиторії телеграм-пабліків активно ростуть – медіа взялися розвивати їх на рівні із фейсбуком та інстаграмом.

«Тернопіль Труха»

Найпопулярнішим пабліком Тернопільщини у телеграмі є «франшиза» Трухи – «Тернопіль Труха». На цей канал підписалися майже 64,5 тисячі користувачів. Щоправда, в середньому, дописи читає десь третина. Засновником мережі є Максим Лавриненко. В аналізований пеіод на каналі проскочила новина-рерайт із центрального каналу Трухи про те, як він привіз до Івано-Франківська засоби для навігації. Що ж до контенту, то, здебільшого, мова йде про новини міста та області, тут часто публікують новини «від читачів» – зазвичай, відео чи фото з вулиць міста. Наприклад, як хтось спить на траві чи кадри з місць ДТП.

На каналі періодично нагадують, що за такі фото та відео готові платити від 100 до 500 грн. Такі «оголошення» супроводжують уточнення: «Надісланий контент має бути не з Інтернету, якісний, цікавий, трешовий, смішний та актуальний! Серед них жестякові ДТП та пожежі, бійки та розбірки, міських навіжених, робота або байдужість комунальних служб, свавілля правоохоронців».

На каналі діє нічний чат, в якому користувачі можуть обговорювати все, що завгодно. Зазвичай, це погода, вітання з днем народження, обговорення події того дня в країні. Коментарі під дописами відкриті.

На каналі часто подають інформацію з інших новинних ресурсів, однак активні посилання, як і першоджерело, зазвичай, не вказують. Щоправда, в багатьох дописах посилання на новинні сайти «Тернополяни» та «Файне місто» все ж ставлять. У багатьох випадках активний лінк веде на приватний канал «Доброго вечора, ми з Тернополя». Очевидно, так намагаються взаємно розкрутити одне одного.

У стрічці також часто зустрічається реклама. Наприклад, ресурсу «Секрети задоволення», де обіцяють навчити, як стати №1 у ліжку. Також щодня розміщують рекламу «Космолота», при цьому зазначають, що «Участь в азартних іграх може викликати ігрову залежність. Дотримуйтеся правил (принципів) відповідальної гри (21+)». Тут варто також зауважити, що в усіх випадках реклама на каналі маркована.

Що ж до контенту, то в пабліку публікують повідомлення про ракетні небезпеки, огляд цін на певні продукти чи товари у супермаркетах міста. Серед новинного потоку знайшлося місце і новині про те, як міський голова Тернополя Сергій Надала «поруч передової нагородив воїнів з Тернополя почесними відзнаками».

З найбільш популярних тем за вказаний період не обійшли увагою звинувачених у хабарництві нардепки Людмили Марченко та голови облради Михайла Головка, законопроєкт про медичний канабіс та традиційні для Тернополя літні новини – потопи на вулицях міста після кожної зливи. Цікаво те, що канал начебто не оминає скандальні теми, водночас за період моніторингу не було жодного допису про баталії довкола начебто реставрації, яку хочуть проводити на території монастиря домініканців, який примикає до Архикатедри (костел Домініканців 1749 року будівництва). Хоча за той період у місті активісти і проводили зустрічі з пізнавальними лекціями щодо скандального проєкту, і приходили під мури костелу, аби поспілкуватися з представниками церкви щодо будівництва.

«Надал ONLINE»

На другому місці за популярністю в регіоні – офіційний канал міського голови Сергія Надала. На нього підписані 56,6 тисячі користувачів, активних читачів – близько половини. Канал створили у березні 2020 року. Новини тут дублюють із сайту міської ради. Крім цього, публікують повідомлення про початок і відбій повітряної тривоги, новини громади, оголошення про ремонти на вулицях міста, офіційно підтверджену інформацію про загибель військових. А ще вітають із церковними святами, наприклад, як 12 липня – зі святом Петра і Павла. Іронічним виглядає й допис, де всіх запрошують на екскурсії містом, серед яких є і «Велич катедри», довкола якої вже з місяць тривають активні дискусії. Офіційної позиції міського голови щодо цього на каналі так і не було. Хоча в місті після Другої світової війни і радянської окупації залишилося мінімум історичного спадку в плані архітектури, тож висловитися міському голові, якому дорікають масової забудовою Тернополя попри його періодичні згадки про те, як росіяни плюндрують нашу країну, все ж варто було.

«Доброго вечора, ми з Тернополя»

На третьому місці за кількістю підписників – паблік «Доброго вечора, ми з Тернополя». Як на і «Тернопіль Труха», сюди можна потрапити лише за лінком та після підтвердження адміністраторами. Канал створили 12 січня 2021 року. Спершу переглядів там було небагато, оскільки на ньому публікували лише офіційну інформацію: статистику ковіду, повідомлення поліції та міськради. Та й назву він мав іншу — “Новини Тернопіль”. У такому вигляді канал проіснував до 31 січня 2021 року. А потім «воскрес» 16 березня 2022 року, а а 17 березня змінив назву на більш звучну на той час — «Доброго вечора, ми з Тернополя». Очевидно, що назва спершу була іншою. Дописи тоді були російською. Тепер аудиторія каналу становить 55,5 тисяч. Активно читають його близько 13 тисяч користувачів. Кому належить ресурс, дізнатися не вдалося.

Щодня тут розміщують прогноз погоди на день, пишуть про обстріли території України Росією, повідомляють про повітряні тривоги. Крім цього на каналі публікують відео про ремонти у місті та ДТП. Щодня є марковані рекламні дописи. Контент реклами часто дублює «Труху»: це і «Космолот» із попередженням про можливість виникнення ігрової залежності, і «Секрети задоволення». У своїх дописах автори часто ставлять перелінкування на «Труху». При цьому, із важливих тем тут також згадували і про Михайла Головка, і про Людмилу Марченко, публікували інформацію про петицію щодо заборони монастиря біля катедри і про протести біля гімназії ім. Франка щодо її реорганізації. Щовечора в телеграм-каналі публікують допис-дайджест основних новин за день. Читачі мають можливість залишати коментарі під дописами.

Крім того, на каналі періодично трапляються лінки на інші пабліки, як, наприклад, допис про «18+: чоловік застав свою дружину за зрадою та жорстоко розправився з ними» та лінк на «Труха жесть». За методом ведення загалом дуже нагадує «Труху», нецензурної лексики тут не соромляться.

Володимир Труш/ Тернопільська ОДА (ОВА)

На четвертому місці – офіційна сторінка начальника Тернопільської обласної військової адміністрації Володимира Труша. На неї підписані 34,9 тисячі людей, активно читає десь третина. Створили її 1 березня 2022 року, тоді ж, коли й більшість сторінок очільників ОВА.

Повідомлень тут публікують мінімум – близько 4-6 на добу. Знову ж таки, пишуть про початок та відбій повітряної тривоги, щовечора репостять звернення президента до народу, іноді – дописи з каналу Офісу президента. Решта публікацій – це або відео з коментарями Труша для окремих телеканалів, або для марафону «Єдині новини», повідомлення про підтримку Тернопільщиною Херсонщини – наш регіон є патроном смт. Архангелське, нагородження військових, відправлення дітей на відпочинок (щоправда, не уточнюють, чи це діти ВПО, чи військових, чи ще інша категорія), початок жнив у області.

Знову ж таки, офіційної позиції очільника області щодо скандального будівництва на стінах монастиря домініканців на його сторінці теж немає.

Тернопіль1

На п’ятому місці за популярністю – телеграм-канал телеканалу «Тернопіль1». На нього підписані 30 тисяч користувачів, активно читають, з перемінним успіхом, десь третина. Щоранку тут публікують власну інфографіку із втратами ворога. Телеканал активно просуває авторські матеріали – дає активні посилання на тексти, завантажує сюжети на канал. Водночас в дописах не вказують джерело офіційної інформації, якщо її беруть, скажімо, у поліції, – про ДТП, чи на сайті міської ради – про перекриття вулиць, ремонтні роботи чи зміни у русі транспорту.

Загалом, що ж до важливих тем, які були на слуху у вказаний період, то тут публікували новини про Марченко та Головка, «добро» від Верховної ради на законопроєкт про канабіс, як місто «плавало» після дощу. Щодо теми про «реставрацію», а, насправді, добудову на мурах монастиря біля катедри, то про цю новину медійники мовчать. При цьому будкомпанію «Креатор-Буд», яка й відповідає за проєкт, періодично рекламують на їхньому сайті.

У структурі власності керівником телеканалу станом на 2022 рік значиться Лахита Олег Володимирович. А у такому ж документі за 2019 вказано, що він є і керівником ПП «Креатор-Буд».

Скрін структури власності телеканалу “Тернопіль1” за 2019 рік

Ірина Небесна, регіональна представниця Інститут масової інформації у Тернопільській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

 

Головне зображення: pexels.com