27.04.2024
Польща оновила правила для українських біженців Фото:https://prm.ua/zelenskyy-vnese-do-rady-zakonoproiekt-pro-osoblyvyy-pravovyy-status-poliakiv-v-ukraini/

Польща оновила правила для українських біженців

У Польщі у березні 2023 року змінилися правила для українських біженців. Зокрема, запроваджено плату за проживання, а також обмеження соцвиплат у разі виїзду українців із Польщі.

Так, з 1 березня набули чинності поправки до спецзакону про перебування українців у Польщі. Про це повідомляє Ukrayina.pl.

Тепер біженці, які проживають у колективних установах розміщення та перебувають у Польщі понад 120 днів, мають покривати 50% витрат на проживання та харчування (але не більше 40 злотих, тобто 334 грн на день).

З 1 травня ця плата за житло для біженців знову зміниться. Для тих, хто перебуває в країні понад 180 днів, вона становитиме 75% (не більше 60 злотих, тобто близько 500 грн на день).

Не сплачуватимуть житло незахищені категорії:

– особи з інвалідністю;
– діти віком до 18 років;
– пенсіонери та потребують догляду;
– вагітні, а також батьки дітей віком до 1 року;
– багатодітні батьки (три та більше дітей).

Також скасовується оформлення статусу PESEL UKR за бажанням. Тепер його отримання є обов’язковим протягом 30 днів із моменту перетину кордону. PESEL UKR – це податковий статус. Він надає українцям у Польщі право на працевлаштування, здобуття освіти, медичних послуг та соціальної допомоги. До березня-2023 перебувати у Польщі можна було й без цього документа.

З цією зміною пов’язана і новація у процедурі надання соціальної допомоги. Тепер при виїзді з території Польщі більш ніж на 30 днів, статус PESEL UKR автоматично скасовуватиметься, згідно з даними від прикордонників. А разом із тим перестане виплачуватись і допомога. Раніше про виїзд за межі країни українці мали повідомляти самостійно.

У разі більш короткого виїзду за межі Польщі виплати будуть призупинені. А коли українець повернеться до країни, надходження коштів буде поновлено. Важливо, що якщо якимось чином українець продовжуватиме отримувати допомогу після виїзду з країни, польське управління соцстраху вимагатиме повернути гроші.

Також для українців скасували спрощений порядок отримання дозволу на тимчасове проживання у Польщі (до 3 років). Проте гарантується легальне перебування в Польщі тим, хто втік від війни в Україні протягом 1,5 років – до 24 серпня 2023 року. А з 1 квітня 2023 року українці все ж таки зможуть звертатися “спрощеним” дозволом на тимчасове проживання. Умовою буде працевлаштування чи відкриття власного бізнесу.

Ще одна новація – дозвіл використовувати електронний документ про легальне перебування в Польщі, доступний у Diia.pl. Саме цей документ разом із проїзним документом тепер дає право громадянинові України багаторазово перетинати кордон без необхідності отримання візи.

Навіщо змінили правила?

Головна мета – мотивувати українців у Польщі влаштовуватись на роботу. Як підрахувала влада країни, до початку 2023 року в Польщі перебувало понад мільйон біженців з України, 80 тис. із них проживали саме у місцях колективного розміщення.

Головна причина цієї мотивації – дефіцит робочих рук у самій Польщі. Експерти оцінюють у 200 тис. осіб, і заповнити цей брак можуть саме українці.

Яку допомогу платять українцям у Польщі?

Більшість виплат для українців у Польщі пропонується сім’ям із дітьми. Найпоширеніша допомога для таких сімей – це програма “Сім’я 500+”. За нею батьки дитини до 18 років мають право на отримання 500 злотих (близько 4200 грн) на місяць (на 1 дитину). Витрачати ці гроші можна на власний розсуд.

Однак, крім цього, підтримку від Польщі можуть отримувати і бездітні українці. Виплата становить 300 євро (близько 12 тис. грн), але виплачується лише один раз. Для отримання будь-яких виплат обов’язково потрібно отримати податковий номер PESEL зі статусом UKR, а також зареєструватись у муніципалітеті за місцем фактичного перебування.