26.04.2024
У Чортківській лікарні відкрили новий гінекологічний кабінет

У Чортківській лікарні відкрили новий гінекологічний кабінет

У приймально-діагностичному відділенні Чортківської центральної міської лікарні відкрили новий гінекологічний кабінет із безбар’єрним доступом. Тут жінки, які постраждали від гендерно-обумовленого насильства, зможуть отримати кваліфіковану медико-психологічну допомогу, інформують в міській раді.

Кабінет облаштований сучасним медичним обладнання з урахуванням потреб людей з інвалідністю, а саме гінекологічним кріслом-трансформером для огляду маломобільних жінок. Тут можна цілодобово отримати медичну і психологічну допомогу конфіденційно та безкоштовно.

Часто саме медичні працівники стають першими, до кого звертаються жінки, які постраждали від сексуального та інших форм насильства. Тож перевагою даного нового кабінету є професійний лікарський персонал, який напередодні пройшов навчання з медико-психологічної допомоги постраждалим від насильства, сучасна техніка, необхідні препарати для захисту репродуктивного здоров’я, профілактики статевих інфекцій та ВІЛ/СНІД.

Відтак до гінекологічного кабінету можуть звертатись не лише постраждалі від сексуального насильства, а й жінки, у яких був незахищений статевий акт чи жінки, які бажають уникнути можливої вагітності після статевого акту, а також задля профілактики можливих статевих інфекцій тощо.

Зауважимо, що у рамках програми відкрили 20 гінекологічних кабінетів у шести областях України – Вінницькій, Волинській, Полтавській, Львівській, Тернопільській та Дніпропетровській. У нашій області такі сучасні кабінеті відкрили лише у лікарні Чорткова, Кременця та Тернополя.