26.04.2024
Чи варто купувати нерухомість під час війни? Як війна вплинула на ринок житла? Фото: Shutterstock

Чи варто купувати нерухомість під час війни?

У перші місяці повномасштабного вторгнення росії в Україну ринок купівлі-продажу нерухомості фактично зупинився. Лише зараз люди потроху знову починають наважуватися на те, аби придбати житло.
«Очевидець» розібрався, чи варто купувати нерухомість у 2023 році, чи все ж краще дочекатись завершення війни.  Також ми розповімо, на що варто звертати увагу перед купівлею нерухомості.
Однозначно, купувати зараз житло — це значно більш ризикована угода, ніж рік тому. Але життя триває. Рієлторка Юлія Малик припускає, що у 2023 році ціни на нерухомість зростуть.
«Ціни на нерухомість будуть підійматись. На це є ряд причин. По-перше, з 1 листопада набирають чинності норми Закону № 2600 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій з об’єктами нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому». Зміни передбачають запровадження для девелоперів (підприємець, що отримує свій прибуток від створення об’єктів нерухомості, – прим.) податку на додану вартість за касовим методом, а для людей — продавців на первинному ринку податок на доходи фізосіб у розмірі 18% з різниці між ціною купівлі ціною продажу при першому продажу квартири», – розповіла Юлія в коментарі «Очевидцю».
По-друге, як зазначає Юлія, зростуть ціни на будівельні матеріали:
«Раніше на новобудови брали білоруські ліфти та двері, деякі російські матеріали, то тепер всі постачання будуть з Європи, а це дорожче».

Попит на нерухомість змінився

Також Юлія Малик розповіла, що покупці віддають перевагу готовим до заселення квартирам із завершеним ремонтом.
«Люди частіше шукають квартири на нижчих поверхах, а також, щоб в будинку був хоча б підземний паркінг. На новобудови попит впав, люди надають перевагу готовим квартирам.  Також раніше покупці надавали перевагу індукційним плиткам, то зараз навпаки: на оренду і на купівлю шукають газову плитку. Це звісно пов’язано з відключенням електроенергії». 

«Малоймовірно, що вартість житла в Україні повернеться на довоєнний рівень»

 

Рієлтор Олександр Мількович також вважає, що ціни на нерухомість будуть підійматись.
«Ціни будуть підійматись однозначно. Максимальне падіння цін було в березні і в червні 2022 року. Малоймовірно, що вартість житла в Україні повернеться на довоєнний рівень. Зараз більшість забудовників надають можливість безвідсоткового розтермінування на житло.  Тому люди йдуть на такі умови. Ринок нерухомості поступово відновлюється», – розповів нам в коментарі Олександр Мількович.

Чи купувати нерухомість під час війни? Поради юриста

Ринок нерухомості поступово відновлюється відновлюєтя. Фото: PhuShutter/shutterstock
Юристка Валерія Кузьменко впевнена, що наразі рівень небезпеки під час придбання нерухомості зріс, оскільки закриті державні реєстри, через що є ризик придбати нерухомість з боргом, арештом, навіть з прописаними людьми в ній.
«Ще продають спадок, по якому йде суд…Така практика активно була з майном в Донецькій і Луганській областях з 2014 по 2016 роки», – розповіла в коментарі «Очевидцю» Валерія Кузьменко. 

Більшість державних реєстрів закриті на час воєнного стану

Валерія Кузьменко підкреслює, що важливо звернутися до адвоката перед тим, як внести завдаток за квартиру/будинок, оскільки станом на сьогодні доступ до реєстрів є тільки в адвокатів, які ще до війни мали угоди на спеціальний доступ до них. Також перевірити об’єкт нерухомості може нотаріус, але зазвичай це робиться вже безпосередньо під час угоди купівлі-продажу, тобто – запізно.
«Більшість людей намагаються заощадити та шукають продаж без комісії рієлтора (хоча й останні часто беруть участь в «нечесних» продажах), так чи інакше доступ до реєстрів мають на сьогодні лише адвокати та нотаріуси.  Важливо звернутися до адвоката перед тим, як внести завдаток. Так буде спокійніше. До речі, не забуваємо про «професіоналів», яким дуже зручно продавати порожні квартири майже незнайомих людей, які зараз за кордоном. Але це вже окрема велика тема: «чорний» нотаріат», – розповіла нам в коментарі пані Валерія.
Також Валерія Кузьменко вважає, що нерухомість у воєнний час – не надійне капіталовкладення.
«Так, дійсно, існує компенсація збитків від держави за знищене майно. Але зараз все ж таки більшість коштів йде на перемогу і забезпечення військовослужбовців, дитячих будинків тощо, а тільки після нашої перемоги – відбудова», – зазначає юристка. 
Валерія Кузьменко вважає, що варіанти безпечного капіталовкладення – це: 
  1. Акції в бізнесі
  2. Нерухомість закордоном
  3. Депозит в банку (краще розділити суму і покласти на рахунки різних банків)

Інвестування в новобудову стало ще більш ризикованим

Також юристка не рекомендує інвестувати в житло, яке не знаходиться на фінальному етапі будівництва.
«Як спеціаліст, що надає юридичні послуги в охороні праці, в тому числі (мої клієнти, як правило, забудовники), можу сказати, що сфера будівництва постраждала найбільше. Абсолютно не рекомендую інвестувати в житло, яке не на останньому етапі будівництва.  Часто і густо забудовник український, але інвестор – іноземець. Зараз майже всі інвестиції в продовження будівництва комплексів призупинено.
Якщо будівництво продовжується – коштом інвестування до повномасштабного вторгнення оплатили працю підрядників заздалегідь, а вони просто виконують домовленості згідно з договором. Немає гарантій, що інвестування продовжиться до закінчення війни», – розповіла нам в коментарі юристка.
Щоб максимально захистити себе перед купівлею нерухомості, потрібно звернутися до адвоката з наступними питаннями: 
  1.  Чи квартира в іпотеці?
  2.  Чи виписані попередні мешканці?
  3.  Чи під арештом, чи є борги, чи проходить квартира по кримінальній справі?
  4. Звернути увагу,  скільки власників нерухомість змінила за останній рік (якщо багато- є питання, чи це не шахраї, що переоформляли квартиру нечесним способом і готові нарешті позбавити себе від неї).
Квартири в новобудові можуть не мати поштової адреси — контролюйте це питання
Трапляються випадки, коли будинок вже зданий в експлуатацію, але не має поштової адреси.
«Перевіряйте поштову адресу квартири в новобудові, тому що ви ніби і власник нового житла, але в державному реєстрі це не зазначено. Максимум придбаєте права у забудовника на таке житло», – підкреслила Валерія Кузьменко в коментарі «Очевидцю».