26.04.2024
Яка ймовірність масованого ракетного обстрілу на Новий рік? Масовані атаки на Новий рік / Фотоілюстрація «Очевидця»

Яка ймовірність масованого ракетного обстрілу на Новий рік?

Зовсім скоро настане Новий 2023 рік. В умовах війни святкування може значно відрізнятися від того, до якого ми всі звикли, оскільки російські війська можуть завдати нових ракетних ударів.

«Очевидець» спробує розібратись, чого варто очікувати від окупантів на новорічні свята.

Військовий експерт Михайло Жирохов вважає, що ймовірність обстрілу українських міст на Новий рік існує:

«Вірогідність обстрілів не нульова. Підготовка до масованого удару – це не 10 і не 12 днів, а 2-3 дні. Все залежить від того, які цілі ставить перед собою російське командування. Тобто після кожного удару вони проводять розвідку: в якому стані той чи інший об’єкт, який вони атакували. Від цього залежить атакувати його (певний об’єкт, – прим.) знову або ні», – розповів нам в коментарі Михайло.

«Обрали стратегію блекауту»

Військовий експерт Михайло Жирохов впевнений, що окупанти обрали стратегію блекауту, тому, ймовірніше, за все вони будуть завдавати удару по критичній інфраструктурі.

«Їм дуже вигідно завдавати удар перед Новим роком. Стратегію, яку вони обрали зараз – це стратегія блекауту. А саме ізоляція певної області від електрики. Ми бачимо, що вони методично «вибивають» Київську область. Оскільки розуміють, що зараз у них немає такої кількості ракет, щоб всю систему «завалити». А ось завдати шкоди конкретній області та конкретному місту з тими можливостями, що у них є, це – реально», – розповів експерт у коментарі «Очевидцю».

Олексій Гетьман також вважає, що окупанти можуть атакувати енергетичні об’єкти, аби українці зустріли 2023 рік у темряві.

«Вони можуть атакувати енергетичні об’єкти, щоб завдати максимальну шкоду, в тому числі – моральну. Вони починають змінювати тактику атак. Раніше масований обстріл був до 100 ракет по всій території України, та він не давав результату, тому що велику кількість ракет наше ПВО перехоплює, тому зараз вони обирають конкретну область. Вони знають, що в середньому ми збиваємо 75% їхніх ракет, тому і запускають велику кількість ракет, не сподіваючись на те, що всі вони дотягнуть до цілі».

Є ймовірність подвійного обстрілу

Військовий експерт Олексій Гетьман вважає, що окупанти можуть завдати подвійного удару.

«Було багато розмов про те, що вони можуть зробити вистріл дублетом. Для того, щоб було влучання до десяти ракет, вони можуть зробити обстріл 200 ракетами, але для цього їм потрібно більше часу, щоб підготувати більше бомбардувальників. Вони можуть обстрілювати два дні поспіль. Цілком можливо, що ця тактика буде застосована саме на новорічні свята», – розповів в коментарі «Очевидцю» Олексій Гетьман.

Зазначимо: секретар РНБО Олексій Данілов в інтерв’ю порталу «Українська правда» заявив, що війна триває без винятків на певні дні, і потрібно бути готовими до всіх потенційних сценаріїв.

«Я ж не мольфар, щоб говорити, що буде там синє, або біле, або червоне. У війни немає вихідних, немає якихось свят, немає речей, на які ми можемо не звертати уваги», — заявив секретар РНБО.

У війни немає свят, тому ймовірність обстрілу мирних міст на Новий рік існує. Потрібно бути готовими до всього. Проте будемо вірити, що 2023 рік – буде роком нашої Перемоги!