26.04.2024
У Тернополі до діток завітають помічники Святого Миколая Фото:https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fte.20minut.ua%2FDityam%2Fzaproshuyut-doluchitis-do-aktsiyi-mikolay-pro-tebe-ne-zabude-11469608.html&psig=AOvVaw1TEf4c_xlSraBMJiSY2OuO&ust=1671194052201000&source=images&cd=vfe&ved=2ahUKEwjp0vaP0fv7AhUlQOUKHflnC7UQjRx6BAgAEAo

У Тернополі до діток завітають помічники Святого Миколая

Вісімнадцятий рік поспіль у Тернополі організовують акцію «Миколай про тебе не забуде». Вже через декілька днів помічники Чудотворця знову розноситимуть дарунки дітворі із малозабезпечених сімей, які в силу своїх життєвих обставин не в змозі відчути настрій свята.

«Благодійну акцію, мета якої – подбати про те, щоб Святий Миколай прийшов до всіх тих, хто цього справді потребує, започаткували у Польщі, а в Україні першими її провели  у Львові, – розповідає одна із координаторок акції, помічниця Святого Миколая Тетяна Лещишин. – Нині акція набула всеукраїнського масштабу і відбувається не тільки у Тернополі, а й в інших містах України. Ми проводимо її для тисячі дітей міста Тернополя, які можуть 19 грудня не дочекатися, що до них прийде Чудотворець. Тому маємо помічників Святого Миколая, які обов’язково принесуть подарунки таким діткам».

Підготовка до акції щороку займає понад 3 місяці, і до неї залучені тисячі людей, без яких такі масштаби були б неможливими. «Фабрика Святого Миколая» працює у церкві Св. Свмч. Йосафата. Тут помічники Чудотворця  формують подарунки для дітей із малозабезпечених сімей.

«Ми думали, хвилювалися, зважували всі за і проти, проте з благословення митрополита Тернопільсько-Зборівського Василія Семенюк і попри воєнний стан таки вирішили цьогоріч акцію проводити, адже переконані, що у такий важкий час діти потребують ще більше уваги, тепла, радості. Можливо, це буде єдиний раз у році, коли вони отримають подарунки, – розповідає Тетяна. –  Загалом за весь час існування акції ми пройшли багато різних років, які були дуже важкі для нашої держави. У 2021-му це був рік карантинних обмежень, проте за всіма санітарними вимогами нам вдалося провести акцію. Цього року маємо біду: у нашій країні війна. Однак у цей нелегкий період ми знову ж таки намагаємося акцію провести».

Помічники Святого Миколая у Тернополі працюють від вересня. Головним їхнім завданням є збір складників подарунків (іграшок, солодощів, засобів особистої гігієни, шкільного приладдя тощо), пакування та вручення їх діткам.

«Нам допомагають навчальні заклади міста, які зібрали ті складники подарунків, які змогли. Ми їм дуже вдячні за це. У нас відкритий картковий рахунок, на який небайдужі надсилали кошти, щоб ми могли придбати мандарини, – розповідає Тетяна. – Окрім того, вже 16-ий рік поспіль в рамках акції ми щотижня в греко-католицьких церквах міста Тернополя ми реалізовуємо пряники. Цікаво, що люди купують їх як символ акції, бо, придбавши, знають, що виручені кошти підуть на закуплю складників подарунків».

Як розповіла Тетяна Лещишин, кошти, зібрані під час усіх заходів протягом акції витрачаються на закупівлю солодощів, мандаринів, шкільного приладдя та засобів особистої гігієни. Цьогоріч в рамках акції подарунки отримають близько тисячі дітей віком до 12 років.

«Відвідуємо дітей з малозабезпечених та багатодітних сімей, дітей-сиріт та напівсиріт, дітей з сімей, котрі опинились у скрутному становищі. Подарунки вручаємо їм у їхніх домівках, – каже координатора акції. – Списки дітей отримуємо з навчальних закладів, поліклінік, з греко-католицьких храмів. У нас є банк даних, який оновлюється щорічно».

Попри воєнний стан та фінансову скруту тернополяни активно долучаються до акції: приносять складники подарунків, надсилають кошти, купують пряники.

«Щороку ми хвилюємося, чи вдасться втілити задумане, однак ми завжди віримо в диво, – наголошує Тетяна. – І як показав досвід усіх 18 років, як би не було важко, наші люди допомагають, адже є надзвичайно добрі серцем, а дива справді трапляються. Інколи просто фантастично: ні звідти, ні звідти. Ось ми відкривали збір коштів на придбання мандаринок, оскільки грошей не вистачало, і один чоловік перерахував  велику суму. Тому, хто може, старається допомогти, хтось –­ ­гривнею, хтось – цукерками, засобами гігієни, канцтоварами».

Долучитися до акції можуть усі охочі, залишивши на «Фабриці святого Миколая» іграшки, канцтовари та засоби гігієни. Речі мають бути нові та запаковані. Збір триватиме до 16 грудня. Наразі «Фабрика Святого Миколая» потребує також волонтерів, які розвозитимуть подарунки, та водії з власним транспортом. Зголоситися можна до 16 грудня включно за тел. 068 242 09 89, 096 821 05 87.

Рахунок для допомоги  – 5168 7422 3149 3572 (Ірина Середюк)