26.04.2024
Як і де у Тернополі працюють «Пункти незламності»? (фото)

Як і де у Тернополі працюють «Пункти незламності»? (фото)

Підзарядити телефон, якщо вдома не має світла, попрацювати та зігрітися можна у «Пунктах незламності», які вже почали розгортати в Україні і на Тернопільщині зокрема. Вони з’явилися у відповідь на черговий масований удар по об’єктах енергетичної інфраструктури України та відрізняються від звичайних пунктів обігріву.

«Загалом від державної служби України з надзвичайних ситуацій мобільних «Пунктів незламності» у вигляді наметів є вже п’ять. Три у Тернополі: на території Палацу культури «Березіль», поблизу «Палацу спорту» та біля школи №27, а також по одному в місті Чортків та у Кременці, – розповідає речниця пожежно-рятувальної служби області Ірина Крупа. – У звичайному пункті обігріву, які рятувальні служби розгортають щороку з настанням холодів,  можна зігрітися і випити гарячого чаю.

А «Пункти незламності» створили у зв’язку з відсутністю електроенергії тривалий час, тож головне їхнє призначення, щоб люди могли зарядити телефони, бути на зв’язку з рідними  і отримати доступ до Інтернету та важливої інформації, адже кожен намет має генератори на випадок вимкнення світла і більшість систему супутникового зв’язку Starlink».

У «Пунктах незламності», додає Ірина Крупа, можна також і зігрітися, випити гарячого чаю і перекусити, бо у наметах встановлені обігрівачі.

«Наші намети відвідало вже досить багато людей. Ми не думали, що «Пункти незламності» будуть настільки актуальними, як у інших регіонах України, адже в Тернополі у більшості не вимикали світло більше, ніж на добу. Але, як вже побачили, потреба дійсно є, – каже Ірина Крупа. – Постійно поблизу намету чергують працівники поліції та пожежники. Працюють пункти цілодобово, за виключенням комендантської години, адже населення не пересувається містом в цей час. Тривалості перебування у наметі немає, тож кожен може знаходитися у ньому стільки часу, скільки буде потрібно».

У «Пункті незламності» на бульварі Д. Галицького, що поблизу «Палацу спорту», через тривале вимкнення світла перебувало близько 20 людей.

«Люди почали приходити десь з 10-11 години ранку. За цілий день наш пункт відвідало майже сотня людей. В основному вони приходять зарядити гаджети і погрітися. У нас є світло, Інтернет, тепло, декілька подовжувачів, можемо зробити гарячий напій і за потреби надати домедичну допомогу, – розповідає  Іван Стасюк, молодший сержант служби цивільного захисту, пожежний рятувальник. – Окрім стільців та столів, наш намет обладнаний трьома розкладачками. Загалом намет може помістити одночасно близько тридцяти людей. Сьогодні до нас приходили, як молодь, так і старші люди».

Серед відвідувачів «Пункту незламності» – Ольга. Вона живе у іншому мікрорайоні міста, проте приїхала, щоб підзарядити ноутбук.

«У нас вдома немає світла вже понад 10 годин. Для роботи мені потрібен ноутбук, який, на жаль, вже розрядився, – каже дівчина. – Прочитавши у  соцмережах, що у Тернополі відкрили такі пункти, приїхала сюди з чоловіком. Бо якщо телефони ще можна підзарядити за допомогою павербанка чи зарядки у автомобілі, то ноутбук – ні. Дуже добре, що такі пункти запрацювали, адже купити генератор наразі можливості немає, а працювати якось потрібно».

Христина прийшла до намету рятувальників із сином Артемом.  «Я працюю в селі Плотича і після роботи забрала сина з садочку і приїхала погрітися в «Пункт незламності», поки чекаю маму. Вдома світла немає, тепла також, тож зможемо випити чаю і побути в теплі хоч деякий час. Для міст такі намети дуже актуальні, адже без світла увімкнути обігрівач вдома не можливо, а через вимкнення електроенергії в квартирі немає тепла», – ділиться Христина.

Більше чотирьох годин у наметі вже перебувала Катерина. Дівчина працює фрілансеркою, тож прийшла зарядити ноутбук, а дізнавшись, що в «Пункті незламності» є інтернет, то залишилася попрацювати.

«Я працюю з дому, а мій заробіток тепер залежить від наявності електроенергії. Інколи, коли на ніч вмикають світло, то встигаю його зарядити. Наразі в мене немає електроенергії вже добу, тож прийшла підзарядити ноутбук, а рятувальники сказали, що можу залишитися і попрацювати», – ділиться дівчина.

Речниця пожежно-рятувальної служби області Ірина Крупа зазначає, зарядити гаджети можна у всіх пожежно-рятувальних підрозділах області, яких налічується 25.  Окрім того, місцеві органи самоврядування працюють над створенням «Пунктів незламності» на базі шкіл, адміністрацій та інших будівель. Загалом, за інформацією голови ТОВА Володимира Труша станом на 24 листопада в області функціонує 101 «Пункт незламності».

Окрім того, раніше Глава Національної поліції України Ігор Клименко сказав, що у разі тривалої відсутності електроенергії українці можуть звернутися за допомогою до поліцейських на вулиці. У поліцейських ділянках є зв’язок і генератори, тому там можна погрітися.