25.04.2024
«Знадобиться 30-50 років»: Вчений розповів, скільки потрібно часу, щоб відновити популяцію дельфінів в Україні Фото: REUTERS

«Знадобиться 30-50 років»: Вчений розповів, скільки потрібно часу, щоб відновити популяцію дельфінів в Україні

Українські вчені зафіксували вплив війни на популяції диких перелітних птахів. Проте найбільше з усіх видів тварин в Україні постраждали дельфіни.

З початку повномасштабної війни у Чорному морі загинуло вже 50 тисяч дельфінів. Таку цифру «Очевидцю» озвучив біолог та керівник наукового департаменту природного парку «Тузлівські лимани» Іван Русєв.

Чому гинуть дельфіни?

За словами Русєва, у південно-західній частині Чорного моря маневрує багато військових кораблів, у тому числі підводних, які іноді підходили до берега на відстань близько 100 метрів. Саме через використання кораблями сонарів (потужні звукові сигнали, – прим.) гинуть дельфіни.

«Всі ці надводні та підводні човни створювали дуже потужні звукові сигнали, які вражали дельфінів. Всі китоподібні, й кити, й дельфіни, користуються єдиним потужним пристроєм ехолокації. Майже 60% енергії вони віддають на ехолокацію, на віддачу та сприйняття сигналу. Тому, коли працює високочастотний пристрій, він повністю знищує внутрішнє вухо дельфінів та китоподібних. І дельфін втрачає можливість орієнтуватися в просторі. Він стає наче сліпий, він не може нічого знайти, він може натрапити на міни», — зазначив Іван Русєв.

Мертвий дельфін на узбережжі Чорного моря. Фото: Іван Русев

Також в коментарі «Очевидцю» біолог зазначив, що останніми місяцями Чорне море вже не виносило мертвих дельфінів на пляжі.

«Не було інформації, що знайдено десь мертвих дельфінів на узбережжі Чорного моря і в інших країнах. Нещодавно на узбережжі моря в межах нацпарку біля Лебедівки ми знову знайшли залишки загиблого дельфіна. Він висох, але не був пошкоджений хижаками. Враховуючи, що це тільки залишки, можна сказати про те, що тварина ймовірно загинула ще в середині літа, коли рашисти активно пересувалися морем і використовували сонари», – розповів вчений.

Чи потрібна після війни резервація для розмноження дельфінів?

 Іван Русєв підкреслив, що потрібно створити велику за площею морську резервацію на 3000 кв.км в північно-західній частині Чорного моря, щоб дельфіни змогли природно відновити свою чисельність.

«Є вже підтримка Міндовкілля. Зараз наш нацпарк готує наукове обґрунтування», – додав біолог.

 На відновлення популяції дельфінів знадобиться до 50 років

«В Україні на відновлення популяції дельфінів після війни знадобиться  30-50 років за умови створення заповідних зон та відсутності браконьєрів», – розповів Русєв.

Фото: Claudia Beer from Pixabay

Загалом, які збитки нанесла агресія росії на екосистему Чорного моря?

Керівник наукового департаменту природного парку «Тузлівські лимани» в коментарі «Очевидцю» розповів, що підрахувати збитки –  складно:

 «Від нафтогазових розливів «Вишок Бойко», які горять по цей час, до хімічного, радіаційного забруднень».

Нині загальна кількість загиблих китоподібних трьох видів у Чорному морі через військові дії за остаточним розрахунком, що проводиться вченими в Тузловських Лиманах, становить понад 5000 особин з початку війни 2022 року.

«Нагадую ще раз про те, що море викидає на берег лише близько 5% всіх загиблих тварин. Інші 95% просто йдуть на дно моря.  Ми не можемо їх зареєструвати», – додав Іван Русєв.