26.04.2024
Як захистити себе від кліщів?

Як захистити себе від кліщів?

Сезон кліщів не закінчується з приходом осені. Навпаки – вони продовжують свій активний життєвий цикл аж до кінця листопада, тож відвідуючи осінній ліс у пошуках грибів необхідно дотримуватися звичних правил безпеки і обов’язково оглядати себе і свій одяг по поверненню додому. Адже кліщ не лише кусає людину з метою поживитися її кров’ю, а й переносить чимало небезпечних хвороб – хворобу Лайма (іксодовий кліщовий бореліоз), кліщового енцефаліту, туляремії тощо.
 У разі невчасного виявлення чи неправильного поводження з кліщем, випадок може закінчитися летально.
 Як відбувається напад кліща?
▪ Кліщі присмоктуються до людей не лише під час перебування на природі, але й через деякий час після відвідування зеленої зони, залишаючись на одязі, речах. Крім того, кліща можна занести до помешкання з букетами квітів, собаками, іншими тваринами.
Причепившись до одягу людини, кліщі переповзають на тіло і присмоктуються до місць з найбільш тонкою шкірою: за вухами, на шиї, під пахвами, в паховій області. Живляться кліщі кров’ю людей та тварин, занурившись хоботком глибоко в шкіру. У місці укусу кліща з’являється припухлість, свербіж, почервоніння, сам кліщ збільшується в розмірі. Так може тривати до 12 діб. Напившись крові людини або тварини, кліщ відпадає для відкладання яєць в грунт.
 Як захистити себе від нападу кліщів?
▪ При відвідуванні місць, де можуть бути кліщі, рекомендується:
– одягатися в світлий однотонний одяг з довгими рукавами, що щільно прилягає до тіла, щоб було легше помітити повзаючих кліщів. Голову слід покривати головним убором;
– проводити під час прогулянки само- та взаємоогляди через кожні 2 години та ще раз вдома. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям;
– звільнити від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м місце для привалів, нічного сну на природі;
– вдома одразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів;
– якщо разом з вами на природі перебував ваш пес – його теж слід оглянути на наявність кліщів до того, як впустити до помешкання.
– використовувати репеленти (засоби, що відлякують кліщів). Препарати слід купувати в аптечній мережі, наносити відповідно до інструкції. Користуватись репелентами слід з урахуванням особливостей свого організму. При виникненні алергічних реакцій необхідно звертатись до лікарів.
 Що робити, якщо на людину напав кліщ?
▪ Якщо до тіла людини присмоктався кліщ, слід зняти його, як можна швидше, звернувшись в травмпункт, де кліща видалять, оброблять місце укусу, нададуть рекомендації.
 Чи можна видалити кліща самостійно?
▪ При відсутності можливості звернутися до лікаря, видалення проводять самостійно: розхитуючи кліща з боку вбік пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини. Кліща слід видалити разом з хоботком. Після видалення кліща місце присмоктування обробити 3% розчином йоду, спиртом або одеколоном. Якщо хоботок залишився в ранці, його видаляють стерильною голкою. Після видалення слід ретельно вимити руки з милом.
✅ Що робити з видаленим кліщем?
▪ Видаленого кліща слід помістити на шматок вологої марлі у флакон, пробірку, інший чистий скляний посуд, щільно закрити кришку. В такому вигляді кліщі можуть залишитися живими при температурі від +4 до +8°С (в умовах звичайного побутового холодильника) декілька днів та навіть тижнів.
________
📍 Принесіть такого кліща на обстеження у міське відділення ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» (вулиця Князя Острозького 21-а, тел. 52-49-80).
________
📍 За затвердженими методиками лабораторному дослідженню підлягають лише статевозрілі, живі та непошкоджені кліщі. Критерієм відбору кліщів для дослідження є також кількість крові в тілі кліща, що залежить від термінів перебування на тілі людини.
 Чи потрібно спостереження за станом здоров’я після видалення кліща?
▪ Всім особам, що постраждали від укусу кліща, рекомендується щоденно протягом двох тижнів вимірювати температуру тіла і слідкувати за самопочуттям. У разі появи будь-яких ознак захворювання: підвищення температури тіла, почервоніння, припухлості на шкірі в місці укусу, звертатися до лікаря-інфекціоніста, повідомляє ДУ “Тернопільський ОЦКПХ МОЗ
📍 Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування кліща: протягом доби вірогідність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до 100%. Тривалість інкубаційного (прихованого) періоду від однієї до 60 діб, найчастіше – 14 діб.
📍 Якщо на ранній стадії лікування не проводиться, хвороба набуває хронічного перебігу, що може призвести до тривалої непрацездатності та інвалідності. У хворих вражаються різні органи: шкіра, суглоби, м’язи, нервова і серцево-судинна система, печінка, очі.