26.04.2024
Ховаються в бейбі-боксах, «хоронять» дружин та надягають перуки: найабсурдніші спроби чоловіків покинути кордон України Чоловік намагався перетнути кордон у «бебі-боксі».Фото: Державна прикордонна служба України

Ховаються в бейбі-боксах, «хоронять» дружин та надягають перуки: найабсурдніші спроби чоловіків покинути кордон України

24 лютого 2022 року в Україні було запроваджено воєнний стан і оголошено загальну мобілізацію. Як відомо, закон про загальну мобілізацію забороняє чоловікам призовного віку виїжджати за кордон. Проте деякі громадяни не можуть змиритись із цим правилом.

Чоловіки намагались і досі намагаються «вибити» дозвіл на виїзд за кордон. Справді: з того часу чимало з’явилось електронних петицій з прохання відкрити кордон для чоловіків призовного віку і варто зазначити, що петиції з’являються практично щодня.

Назви петицій починаються від «Дозволити виїзд за кордон чоловікам, у котрих є в шлюбі дитина до 3-х років, і вони не проходили військову кафедру та не служили в армії» (петиція набрала 25 голосів із 25 000 необхідних) до «Зробити платним виїзд військовозобов’язаним чоловікам за кордон» (петиція набрала 79 голосів із 25 000 необхідних).

Щоправда, петиція «Зняття обмеження щодо виїзду за кордон для чоловіків 18-60 років без військового досвіду» набрала необхідну кількість голосів. Згідно з текстом, «воювати мають лише боєздатні люди», а «інші будуть корисні за кордоном, працюючи та підтримуючи армію коштами». Проте Президент України Володимир Зеленський відповів відмовою на дане прохання. Зеленський нагадав, що згідно зі статтею 17 Конституції України «захист суверенітету і територіальної цілісності держави є справою всього Українського народу», а за статтею 65 Основного Закону «захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є обов’язком громадян України».

Деякі чоловіки все ж намагаються полишити країну незаконним шляхом, дуже часто – за допомогою хитрощів, що межують з абсурдом: ховаються у бейбі-боксах, валізах, перевдягаються в жінок, прикидаються багатодітними батьками та навіть вдівцями.

Наприклад, на пункті пропуску «Порубне», що на українсько-румунському кордоні, затримали чоловіка, який одягнув жіночі речі та намагався разом з неповнолітньою дитиною незаконно виїхати з України. Чоловік мав намір перетнути кордон з паспортом дружини.

В перуці та з візочком: киянин хотів перетнути кордон за паспортом дружини. Фото: Західне регіональне управління Держприкордонслужби

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Проте таку «винахідливість» прикордонники не оцінили, розсекретивши чоловіка. Йому загрожує до п’яти років позбавлення волі за ухилення від призову за мобілізацією.

Але це не найабсурдніший вчинок. Є приклад, коли чоловік прикинувся валізою, щоб втекти за кордон. Прикордонники виявили порушника під час огляду мікроавтобуса, який прямував у Словаччину. Хлопець ховався у багажнику між валізами. Затриманий виявився 19-річним громадянином України із Закарпаття.

Дехто заради ухилення від військового обов’язку та виїзду за кордон готовий підробляти документи… про смерть дружини. Прикордонники Ізмаїльського загону вирахували, що жінка, після вказаної у свідоцтві дати про смерть, ще вісім разів перетинала кордон. Тому –  «вдівця» затримали.

А ось буковинські прикордонники виявили чоловіка, який намагався незаконно перетнути кордон, ховаючись у бейбі-боксі на задньому сидінні авто. Чоловік хотів виїхати через пункт пропуску «Росошани» до Молдови. Однак прикордонники пасажира не пропустили. Натомість на чоловіка склали адміністративні протоколи за спробу порушення державного кордону, а на його дружину  – за статтею 332 ККУ — «Незаконне переправлення осіб через державний кордон України».

Чоловік ховається у бейбі-боксі. Фото: Державна прикордонна служба України 

Знаходяться і такі, хто заради того, щоб покинути Україну під час війни, готовий зробити сину документи про псевдоінвалідність. Проте чоловік так і не зміг перетнути кордон. “Нехтуючи морально-етичними нормами, чоловік підробив медичний висновок про інвалідність свого 14-річного сина, однак прикордонники виявили ряд ознак підробки медичного документу”, – розповідають прикордонники.

А ось на Вінниччині чоловік намагався перетнути кордон як особа, на утриманні котрої перебуває троє і більше дітей віком до 18. Насправді ж, як з’ясувалося, свідоцтво про народження третьої дитини він через Інтернет придбав за 1500 доларів. У діях чоловіка вбачають ознаки правопорушення, відповідальність за яке передбачена ст. 358 ККУ “Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збут, використання підроблених документів”.

Підроблене свідоцтво про народження третьої дитини. Фото: Могилів-Подільський прикордонний загін

 Хтось просто намагається дати хабаря, якщо щось пішло не за планом. Наприклад, у пункті пропуску “Краківець” затримали чоловіка, який за 2 тис. євро  намагався виїхати з України. Спочатку чоловік намагався перетнути кордон, пред’явивши документи щодо непридатності до військової служби та зняття з військового обліку. Він буде відповідати за вчинення кримінального правопорушення за ст. 369 ККУ (пропозиція або надання неправомірної вигоди службовій особі) та за використання підроблених документів під час перетину кордону за ст. 358 ККУ (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів).

Що наштовхує чоловіків на такі дії. Відповідь психолога

Ми вирішили поспілкуватись із психологом Анною Соловйовою, щоб вияснити, чому чоловіки ладні піти на будь-що аби виїхати за межі України:

«На мою думку, в ці моменти такими чоловіками, безперечно, керує один з базових інстинктів – самозбереження. Прагнучи задовольнити фундаментальну потребу у безпеці, вони вдаються до подібних дій, намагаючись незаконно перетнути кордон. Я б не давала оцінку цьому питання з моральної точки зору (засудження/не засудження), а розглядала б його у правовій площині (законно/незаконно). Якщо дії незаконні, вони неминуче тягнуть за собою правову відповідальність та санкції. Небажання давати етичну оцінку пов’язане з тим, що у кожної людини індивідуальний поріг того, що вона може витримати в екстремальній або ж травматизуючій ситуації, саме тому важко оцінити це явище загалом, не враховуючи контекст кожного конкретного випадку.»

 Як реагують на дану ситуації військові

Ми поспілкувались із військовослужбовцем Андрієм, який вступ до лав ТрО з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Він вважає, такі вчинки не мають викликати злості чи агресії, а навпаки доводять те, що «на фронт не можна брати всіх підряд». 

«Так, читав кілька разів про такі випадки, навіть фото бачив. Ну, це все виглядає кумедно з одного боку, бо фото чоловіка, якщо його можна так назвати, в спідниці з накладними грудьми чи хлопця, запакованого в сидіння авто, – не може не викликати сміх. Якщо чесно, такі випадки не викликають злості чи агресії. Тут мова вже не йде про патріотизм, бажання захищати чи ще якісь високі матерії. Найперша відповідь, яка крутиться в голові, – страх, навіть не усвідомлений, а інстинктивний, який охоплює все людське єство і проти якого самотужки неможливо встояти. Я по-іншому не можу пояснити такі абсурдні вчинки. Все це показує, що в армію і тим більше на фронт не можна брати всіх підряд, самі бачите чому», – впевнений Андрій.

А ось пресофіцер Миколаївської ОВА Дмитро Плетенчук впевнений, що люди, які не можуть відстоювати незалежність нашої країни на фронті, повинні все одно допомагати й працювати для спільної перемоги:

«Люди є двох категорій: ті, хто здатний зі зброєю в руках берегти свою країну та ні. Ті, які не можуть – мирне населення. Я особисто нікого не засуджую. Але те, що вони намагаються втекти – вже інше питання, оскільки якщо ти не можеш боронити країну зі зброєю в руках, ти можеш робити багато іншого для спільної перемоги. Звісно, це боягузтво – нормальне явище при будь-якій війні і нічого з цим не поробиш.»

Отже, за 6 місяців деякі українці непогано «проявили» фантазію. Проте більшість все ж боронить нашу Свободу.