27.04.2024
115 тисяч обідів для переселенців. Як у Тернополі працює гуманітарний штаб міжнародної організації World Central Kitchen?

115 тисяч обідів для переселенців. Як у Тернополі працює гуманітарний штаб міжнародної організації World Central Kitchen?

На базі закладу «Реберня в Тернополі» працює гуманітарний штаб міжнародної благодійної організації World Central Kitchen. Тут щодня волонтери готують тисячі порцій готових обідів для людей, які евакуювалися з «гарячих точок» і знайшли тимчасовий прихисток у Тернополі. Окрім того, команда «Реберні» доставляє їжу у громади області, щоб навіть у маленьких селах люди могли посмакувати смачними домашніми стравами.

Що таке World Central Kitchen?

Некомерційна організація World Central Kitchen була утворена у 2010 році для підтримки постраждалих від землетрусу на Гаїті. Її засновник – іспано-американський шеф-кухар Хосе Андрес.

За понад 10 років своєї діяльності ця організація  перетворилася на потужний рух, і наразі – це найбільша у світі благодійна компанія, яка опікується харчуванням постраждалих від війни, епідемій, стихійного лиха тощо. Лише торік для допомоги нужденним WCK зібрала 270 млн доларів. А від свого заснування приготувала 700 млн страв у різних куточках планети.

З вторгненням росії в Україну команда WCK одразу почала допомагати нашим співвітчизникам, змушеним тікати з рідних домівок. На пунктах пропуску Польщі, а згодом Румунії, Молдови, Угорщини й Словаччини у довгих чергах волонтери годували жінок, дітей, бабусь, дідусів.

Згодом організація поширила свою турботу далі ­- на різні регіони України, постачаючи харчі вимушеним переселенцям й мобілізуючи для цього місцеві ресторації. Наразі  World Central Kitchen працює у декількох містах України, а у Тернополі наприкінці березня організація запропонувала співпрацю місцевому ресторану «Реберня».

5500 тисяч порцій їжі щодня

Щодня команда ресторану «Реберня у Тернополі» готує в середньому близько 4000 тисячі порцій гарячого харчування і 1,5 тисячі сандвічів для внутрішньо переміщених осіб. На базі закладу і у будні, і у вихідні від 11.00 працює пункт видачі обідів. Окрім того, дружня команда «Реберні» постачає обіди в прихистки та шелтери для внутрішньо переміщених осіб, у волонтерські центри не тільки у Тернополі, а й у області.

«Протягом липня наша команда приготували 115 000 порцій їжі. Завдяки допомозі World Central Kitchen ми вже чотири місяці на повноцінній основі забезпечуємо обідами 15 локацій Тернополя. Окрім того, доставляємо гарячі обіди у Теребовлю, Зарваницю, Дружбу, Микулинці, Струсів, Чортків, Копичинці, Острів, Збараж, Ступки тощо. Були такі села, де люди по два тижні не їли м’яса, – розповідає директор «Реберні», керівник проєкту Юрій Фролов. – До слова, м’ясо у нас готується на мангалі, на відкритому вогні за технологією «швенкер». Цей мангал розрахований на приготування великої кількості їжі і, на жаль, через війну ми використовували його на максимум».

Як розповів Юрій Фролов, харчування, яке отримують потребуючі, повноцінне і збалансоване. Меню складає шеф-кухар. «Двічі на день готуємо страви з м’яса. Для гарніру використовуємо тільки якісні продукти. У розробленому меню ­– борщ, супи, каші, а ще – десерти і фрукти», – додає керівник «Реберні».

Переселенці для переселенців

Допомога від організації World Central Kitchen покриває не лише витрати на продукти харчування, а й оплату праці волонтерів, тож вони мають змогу заробляти. До слова, більшість кухарського цеху «Реберні» складають переселенці.

«Умови співпраці вимагали потужної команди, адже потрібно було охопити велику кількість людей, які втікали від війни, і забезпечити їх харчуванням. Тож наш заклад  додатково працевлаштував близько 20 кухарів-переселенців чи не з усіх регіонів нашої держави, – ділиться Юрій Фролов. – Наш шеф-кухар з Одеси, су-шеф з Харкова, є кухарі з Краматорська, Маріуполя, Сєвєвродецька, Ізюма».

Коли шеф-кухар Олександр евакуювався через війну до Тернополя, то навіть не думав, що зможе у нашому місті займатися своєю улюбленою справою, якій присвятив вже 13 років.

«Ми працюємо 24/7 і робимо все можливе для перемоги. Звісно, готувати для клієнтів у мирний час і для тих, хто втікає від війни, це – зовсім різні речі. Але я радію, що можу внести свій вклад у спільну перемогу України, чимось допомогти людям, які цього потребують у цей складний час», – каже Олександр.

У мирному житті подружжя Тетяни і Віталія Таранів працювали на машинобудівному заводі у Краматорську. Віталій – слюсарем, а його дружина – хіміком-лаборанткою. Приїхавши до Тернополя, змінили професію: тепер Тетяна працює у холодному цеху на кухні «Реберні», а її чоловік – водієм і розвозить готові страви потребуючим.

«Евакуювавшись до Тернополя, шукали роботу, щоб оплачувати оренду житла, і так потрапили у команду «Реберні». Тішуся, що маю можливість не тільки заробляти, а й допомагати людям. Вони завжди чекають і радіють, коли ми приїжджаємо», – ділиться Віталій.

Смакує, як вдома

У довгій черзі біля «Реберні» – жінки з дітками, пенсіонери з внуками, самотні… Кожен приходить сюди зі своєю непростою історією та словами вдячності за допомогу.

«Ми з дружиною евакуювалися до Тернополя  ще у травні. Від знайомої дізнався, що у Тернополі можна отримати гарячі обіди, і так вже місяць щодня приходжу сюди за їжею. Я щиро вдячний волонтерам, які без вихідних готують для нас. А ще – за привітність і добре слово кожного разу. В Тернополі мені взагалі дуже подобається, тут я себе почуваю, як вдома. І страви, які нам видають волонтери, також смакують, як вдома», – каже пенсіонер Сергій з Мелітополя Запорізької області.

«І м’ясо, і кашка, і картопелька – все смакує по-домашньому, – розповідає пенсіонерка Зінаїда з Харкова. – Я приїхала до Тернополя три місяці тому з великою родиною – дітьми та внуками. На таку нашу велику компанію потрібно багато часу витрачати на кухні, а також коштів на продукти. Тож допомога від волонтерів нас дуже виручає, бо щодня маємо свіжі і смачні страви, які смакуємо не лише на обід, а й на вечерю».

Валентина приїхала до Тернополя із Торецька Донецької області сама. Розповідає, що через брак коштів доводиться економити, тож волонтерські обіди дуже на часі.

«Я живу в Тернополі вже близько чотирьох місяців, проте дізналася про гуманітарний штаб у «Реберні» лише тиждень тому. Завдяки цим обідам маю можливість не лише смачно і ситно поїсти, але й зекономити. Винаймаю квартиру, тож оренда та комунальні послуги складають суттєву частину бюджету, а тепер можу трохи зекономити на продуктах. Я щиро дякую усім добрим людям, які жертвують кошти на продукти, а також волонтерам, які щодня готують для нас. Ця допомога дуже потрібна, спасибі їм за все», – каже жінка.

***

Волонтери World Central Kitchen переконані, що для людей, які втратили все, гаряча їжа повертає відчуття домівки, віри в себе, в ближнього, в країну, у справедливість, добро й перемогу. «Сподіваємося, наша праця надихне інших допомагати потребуючим, а переселенці відчують, що ніхто не залишить їх один на один із бідою», – підсумовує команда «Реберні в Тернополі».

P.S. Щоб отримувати гарячі обіди на точці видачі у «Реберні», потрібно попередньо зареєструватися в закладі. Адреса: бульв. Шевченка, 27а  ( тел.: 068 477 11 39)