30.04.2024
Комуналка під час війни: хто і скільки платить Фото:tanja.kitura@gmail.com / Depositphotos

Комуналка під час війни: хто і скільки платить

На період воєнного стану в Україні уряд продовжив чинність, по суті, пільгового тарифу на електроенергію для населення, а також скасував штрафи за несплату за рахунками у зв’язку з тим, що багато українців втратили роботу – протягом останнього місяця кількість людей, які втратили роботу з початку війни зросла до 39%. Про це свідчать дані опитування соціологічної групи “Рейтинг”.

У тих, хто продовжує працювати, собівартість зарплати у порівнянні із підвищенням цін і курсу валюти різко впала, статті витрат на комунальні послуги викликають у людей все більше питань. Чи отримують ті, хто сплачує комуналку, якісні послуги у повному обсязі?

Щоб проаналізувати якість послуг і їх обґрунтування ми вирішили розглянути нарахування за житлово-комунальні послуги у трьох містах України: Тернопіль, Миколаїв та Черкаси.

У цих містах ситуація різна. Тернопіль і Черкаси – міста, які приймають значну кількість переселенців. Варто зазначити, що офіційна кількість внутрішньо переміщених осіб в Черкасах – 26 тисяч 23 людини, а Тернопіль, з початку широкомасштабного вторгнення російських військ в Україну, прийняв 38 тисяч 989 внутрішньо переміщених осіб.

Миколаїв – прифронтова зона, де є значна кількість зруйнованих будинків. Станом на 1 серпня з початку російського вторгнення на Миколаївщині пошкоджено частково або повністю 8529 цивільних об’єктів.

Варто зазначити, що з 1 липня 2022 року відбулись деякі зміни щодо тарифу на газ, світло та воду.

Тарифи на воду

Тарифи на водопостачання та водовідведення для населення залишаться на рівні чинних до початку війни росії проти України тарифів. Це закріплено законодавчо відповідною урядовою ухвалою (від 31 травня 2022 р. № 637).

Тарифи на електроенергію

КМУ пролонгувала дію тарифів на електроенергію для населення.

Зокрема, згідно з відповідною ухвалою чинні тарифи діятимуть до 31 жовтня 2022 року.

У рамках тарифів на електропостачання сума у ​​платіжці так само залежатиме від обсягу спожитих кіловат-годин, а саме:

  • 1,44 грн/кВт-година – за місячне споживання до 250 кВт-година;

 

  • 1,68/кВт-година – за місячне споживання понад 250 кВт-год.

 

Тарифи на природний газ

 Кількість постачальників природного газу з кожним місяцем зменшується, і «Нафтогаз України» впевнено наближається до статусу монополіста на газовому ринку для споживачів. Зокрема, з травня 2022 року з ринку пішли газзбути, що були об’єднані під брендом «Твій газзбут», а їхні клієнти потрапили в обійми «постачальника останньої надії», яким є все той же «Нафтогаз України». У тих постачальників, які опублікували свої ціни на газ у липні 2022 року, ціни майже не змінилися; зміни торкнулися хіба що цін для непобутових споживачів (промислових підприємств). Вартість доставки газу, затверджена НКРЕКУ на 2022 рік, залишається без змін, та має, як і раніше, сплачуватись окремо.

Тепер розглянемо окремо ситуацію у містах – Черкаси, Миколаїв, Тернопіль.

 Черкаси

Як відомо, у Черкасах здійснює вивезення негабаритного та будівельного сміття управлінська компанія «Нова якість». Нині на обслуговуванні компанії перебуває 842 багатоповерхівки Черкас. Середній тариф на послугу з управління багатоквартирними будинками складає 5,6 грн за метр квадратний.

14 основних послуг, які надає «Нова якість»

  1. Технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем: водопостачання; водовідведення; теплопостачання; гарячого водопостачання; зливової каналізації; електропостачання; газопостачання.
  2. Технічне обслуговування ліфтів
  3. Обслуговування систем диспетчеризації.
  4. Обслуговування димових та вентиляційних каналів.
  5. Технічне обслуговування систем протипожежної автоматики та димовидалення, а також інших внутрішньобудинкових інженерних систем (у разі їх наявності).
  6. Поточний ремонт конструктивних елементів, технічних пристроїв будинків та елементів зовнішнього упорядження, що розміщені на закріпленій в установленому порядку прибудинковій території (в тому числі спортивних, дитячих та інших майданчиків), та іншого спільного майна багатоквартирного будинку.
  7. Поточний ремонт внутрішньобудинкових систем: водопостачання; водовідведення; теплопостачання; гарячого водопостачання; зливової каналізації; електропостачання; газопостачання.
  8. Поточний ремонт систем протипожежної автоматики та димовидалення, а також інших внутрішньобудинкових інженерних систем (у разі їх наявності).
  9. Прибирання прибудинкової території.
  10. Прибирання приміщень загального користування (підвалів).
  11. Прибирання і вивезення снігу, посипання частини прибудинкової території, призначеної для проходу та проїзду, протиожеледними сумішами.
  12. Дератизація.
  13. Дезінсекція.
  14. Придбання електричної енергії для освітлення місць загального користування, живлення ліфтів та забезпечення функціонування іншого спільного майна багатоквартирного будинку.

Тарифну сітку за дані послуги «Нова якість» не змогла надати, посилаючись на те, що: «Кожен будинок має договір та додаток до нього. Там прописані індивідуально частота, площа тощо. Від цих складових, а також надходжень часто залежить вартість послуги, що входить у тариф».

Прессекретар групи управлінських компаній «Нова якість» Світлана Спасібіна повідомила нам в коментарі, що обслуговування прибудинкової зони важливе не залежно від того, живуть люди в будинку, чи ні:

«Люди мають право власність на квартиру – вони є співвласниками будинку. І його обслуговування важливе не залежно від того, живуть вони, чи ні. Адже комунікації експлуатуються, як і його конструкція.  Якщо йдеться про послугу з вивезення великогабаритних та ремонтних відходів, то можливий перерахунок. Бо людина, яка з певних причин не проживає у місті – не накопичує сміття.  Комунальні послуги надаються не залежно від того, хто живе. Однак настільки мені відомо, ВПО чи власники житла, які прийняли ВПО, можуть звернутися до органів місцевого самоврядування за компенсацією».

Ми вирішили запитати у юриста, чи законно вимагати у людей плату за догляд прибудинкової території, якщо вони не мешкають в місті:

 «У цьому випадку компанія є права. Дії законні.

Згідно п. 35 Правил користування приміщеннями житлових будинків і прибудинковими територіями, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 08.10.1992 року №572, обов`язок по сплаті за обслуговування і ремонт будинку, комунальні та інші послуги покладається на власника, наймача, орендаря житлового приміщення. 

Відповідно до ст. 901ЦК України. 

За договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов’язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов’язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Згідно  ст. 526 Цивільного кодексу України, зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких вимог – відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Тобто, якщо підписували договір на прибирання території означає, що вони покладали на себе обов`язки сплачувати дану послугу, якщо інші умови не передбачені в договорі», – повідомила юристка Ірина Новік.

Варто зазначити, що окремою платіжкою іде тариф «вивіз великогабаритного сміття» (наприклад, меблі) у розмірі близько 14 грн\місяць. Сума незначна, але й люди не щодня викидають меблі. Як розв’язувати дану проблему «Нова якість» ще не визначилась.

«Ніхто не придумав, як прослідкувати хто і коли виносить великогабаритне сміття, в якому об’ємі й тд. (тому питання не можливо вирішити, – прим.)», – повідомила Світлана.

 Як відомо, у соцмережах черкасці дискутували на тему: платити чи ні за негабарит, оскільки не щодня люди викидають меблі і роблять ремонти. Багато мешканців це обурює.

 Варто відмітити, що Черкаський апеляційний суд скасував рішення Придніпровського районного суду, яким було визнано обов’язок споживача платити за вивіз негабаритного сміття.

 Суд обґрунтував своє рішення тим, що:

– Споживач не укладав договору із «Нова якість. Благоустрій».
– «Новій якості. Благоустрій» не надавались земельні ділянки під розміщення контейнерів.
– «Нова якість. Благоустрій» не укладала ніяких договорів щодо місць вивезення негабаритного сміття.

Суду не були надані відповідні докази, у зв’язку з чим рішення суду першої інстанції скасовано, а відповідач – споживач визнаний таким, що не має обов’язку сплати за вивіз негабаритного сміття ТОВ «Нова якість. Благоустрій».

Відмітимо, «Нова якість» подала апеляцію на дане рішення суду.

 Миколаїв

У Миколаєві з лютого змінили об’єми вивозу твердого побутового, великогабаритного, будівельного та рідкого сміття. Нові ліміти вивозу встановило підприємство «Миколаївкомунтранс».

З 1 лютого 2022 року жителів Заводського, Центрального та Інгульського районів обслуговуватиме виключно комунальне підприємство «Миколаївкомунтранс». Вивозитимуть не тільки побутове, а й будівельне та великогабаритне сміття. Норма на вивіз побутового сміття вісім відсотків від загального об’єму твердих побутових відходів, на будівельне та великогабаритне сміття – чотири відсотки.

 Тарифи КП «Миколаївкомунтранс»:

  • на вивезення твердих побутових відходів — 133,60 грн/куб.м;
  • вивезення великогабаритних відходів — 158,99 грн/куб.м;
  • вивезення будівельних відходів — 158,99 грн/куб.м;
  • вивезення рідких відходів — 308,80 грн/куб.м.

На відміну від в Черкас, в Миколаєві люди, які не проживають в місті – не повинні сплачувати за вивіз сміття та за догляд прибудинкової території. Про це нам в коментарі повідомив директор департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради Дмитро Бездольний:

«Якщо люди не проживають, то за вивезення сміття вони не сплачують послуги, оскільки не продукують ці відходи, але потрібно повідомити про те, що людина виїхала. Утримання прибудинкових територій – такий же сценарій. Якщо це управляюча компанія чи ЖЕК, то люди можуть з ними вести діалог. Я розумію, що управляючі компанії зараз і так майже не заробляють. Ми утримуємо багато звернень, що вони не можуть утримувати своїх працівників. Але в основному люди не повідомляють про свою відсутність. За статистикою 50-60% людей залишились в місті, сплачує десь такий процент, можливо трохи більший, але управляючі компанії працюють на повну потужність».

Також Дмитро Бездольний повідомив, що великогабаритне сміття вивозять на миколаївський полігон, в тому числі і сміття від прильоту ворожих ракет.

Тернопіль

Як відомо, начальник управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Тернопільської міськради Олег Соколовський у коментарі для сайту «Тернопіль житлово-комунальний» ще у перші дні війни нагадав мешканцям Тернополя про обов’язок кожного споживача подавати показники лічильників та оплачувати спожиті комунальні послуги у певні законодавчі терміни. Як він зазначив, у Тернополі усі комунальні послуги безперебійно надавалися до початку війни, і так само надаються сьогодні.

 Варто зазначити, що З 15 квітня в Тернополі на 60% подорожчало утримання прибудинкових територій, а вивезення сміття – на 80%. Такі тарифи затвердили на виконкомі Тернопільської міської ради.

У квітні вивіз сміття для одного тернополянина піднявся з 4,2 грн. до 7,8 грн. за місяць. А тарифи на утримання будинків з 15 квітня підвищилась на 60%. Тобто якщо дотепер тернополяни платили від 50 копійок до 1,50 за м. кв, то вже з квітня сплачують від 80 коп. до 2 гривень 40 копійок.

Побутові відходи у Тернополі вивозять три підприємства – ПП «Екотерн», ПП «Квартал – Л» та ДП «Альтфатер-Тернопіль». Протягом останніх двох років вони вже неодноразово зверталися до міськради з пропозицією переглянути тарифи на їхні послуги. Але тарифна комісія тільки цього разу погодила їхні розрахунки і подала пропозицію на виконком щодо необхідності їх підняття. Слід зазначити, що ухваленню цього рішення передувала тривала агітаційна кампанія. Так протягом кількох тижнів тернополянам розповідали, як важко живеться перевізникам сміття. Нібито підприємства – на межі виживання, а єдиний вихід урятувати їх – підвищити вартість послуги.

А людям що легко? Може у них зарплати зросли? Чи благополуччя?

Проте підвищення тарифів відбулось і люди не мають іншого вибору – як сплачувати за них.

Відмітимо, міське сміттєзвалище розташоване за 20 кілометрів від Тернополя. Між ними пролягає дорога у поганому стані, якою щоденно їздять десятки вантажівок зі сміттям. Сміття тут «ховають» – утрамбовують і пересипають кар’єрною висівкою.

Варто зазначити, що відповідно до картки законопроєкту №7589. від 25 липня 2022 року Кабінет міністрів хоче змістити на два роки терміни встановлення лічильників на тепло та воду та дозволити не знімати показники під час воєнного стану. Слід зазначити, що за чинним законодавством у кожній багатоповерхівці мають бути встановлені колективні лічильники тепла та води. Кабмін пропонує перенести кінцевий термін на два роки – до 1 серпня 2024 року.

Нагадаємо, що українцям не нараховуватимуться оплата за комунальні послуги, якщо споживач відсутній понад 30 днів. Але свою відсутність слід підтвердити відповідним документом.

Також Верховна рада схвалила закон про мораторій на примусове стягнення боргів за комуналку. Заборона буде діяти під час воєнного стану тільки на тих територіях, які перебувають або перебували в зоні бойових дій або в окупації.

Отже, комунальні тарифи зросли у Миколаєві, Тернополі та Черкасах. У Миколаєві підняття тарифів відбулось ще у лютому 2022 року, в Тернополі та Черкасах – у квітні 2022 року. Проте навіть зараз, більшість людей платять за комунальні послуги, бо усвідомлюють, що в умовах війни без цих коштів не буде води, світла, газу, тепла та чистих вулиць.