30.04.2024
Верховна Рада ратифікувала Стамбульську конвенцію: що це означає?

Верховна Рада ратифікувала Стамбульську конвенцію: що це означає?

Верховна Рада у понеділок, 20 червня, ратифікувала Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству, більш відому як Стамбульську конвенцію. Законопроєкт №0157 про ратифікацію підтримали 259 депутатів.

Про це повідомила нардепка Соломія Бобровська.

Наприкінці січня 2022-го петиція з вимогою ратифікувати документ набрала необхідну кількість голосів, і президент на неї відреагував. Він пообіцяв, що після доопрацювання МЗС низки документів конвенцію ратифікує Верховна Рада. Президент Володимир Зеленський вніс до парламенту законопроєкт про ратифікацію конвенції 18 червня.

За інформацією «Української правди», вимога ратифікації Стамбульської конвенції непублічно озвучувалася деякими державами-членами ЄС як передумова затвердження статусу кандидата на членство в Євросоюзі.

Що таке Стамбульська конвенція?

Стамбульська конвенція – це міжнародна угода, уперше підписана в 2011 році, що визначає зобов‘язання держав  щодо захисту жінок від насилля, а також захисту і жінок, і чоловіків, і дітей від домашнього насилля.

Україна була однією із держав-авторок Конвенції й однією з перших підписала її. Це сталося у 2011 році. Однак понад 10 років Україна не могла її ратифікувати через позицію Ради церков та окремих політиків проти вжитого у ній терміну «гендер».

Цей документ є закликом до більшої рівності між жінками та чоловіками, тому що насильство щодо жінок пов’язане з нерівністю в суспільстві. Це крок до зміни гендерних стереотипів, які роблять насильство щодо жінок прийнятним.

Важливість конвенції полягає в тому, що це ще й перший подібний юридичний документ, який покликаний захищати права жінок в усьому світі й у будь-який час: як у мирний, так і під час війни.

Цей документ зобов’язує створити правову базу для боротьби з насильством щодо жінок. Зокрема, країни, що приєдналися до конвенції, повинні криміналізувати психологічне насильство, переслідування, фізичне і сексуальне насильство, примусовий шлюб, примусові аборти і стерилізацію тощо.