30.04.2024
Сесія Тернопільської міської ради: що було?

Сесія Тернопільської міської ради: що було?

У п’ятницю, 23 квітня відбулося чергова сесія Тернопільської міської ради. Серед скандальних проектів рішень — питання про продаж двох поні та лами і передача  квартири до комунальної власності міста. Також до порядку денного додали ще  декілька проектів.

Квартира для ексдаїшника та «непотрібні»  тварини

При розгляді проекту рішення про надання згоди на прийняття квартири до комунальної власності Тернопільської міської територіальної громади, депутат міської ради Іван Ковалик запропонував доповнити рішення пунктом про те, що квартиру передають місту «без права передачі квартири в приватну власність». Пропозицію депутати не підтримали.

«Ваша пропозиція така, яка не відповідає діючому законодавству, але вона озвучена, я ставлю на голосування». — сказав міський голова.

Зі слів доповідаючої, у чотирикімнатній квартирі площею  123 кв. м за адресою вул. Митрополита Шептицького 1-Б, «проживає сімя, колишнього працівника управління СБУ на прізвище Кавюк». Міський голова Сергій Надал уточнив, що Кавюк працював в управлінні поліції. Більшість депутатів проект підтримали.

Зі слів депутата Івана Ковалика, Олег Кавюк  очолював ДАІ в Тернопільській області із 2007 по 2010 роки. Детальніше про схему із можливою приватизацією квартири можна почитати у дописі політика.

 

Проект, який, ще до розгляду на сесії набув розголосу серед громадських активістів та зоозахисників про продаж двох поні та лами, депутати теж підтримали.

Як сказав доповідач: «Поні, вони тут народилися, у місцевому звіринці. Тобто їх популяція збільшилася, і вони практично є непотрібні, за ці кошти планується закупити птицю. А так само лама…Лами на даний час є дві одиниці, вони самці, вони між собою там не уживаються. І хочуть купити ще другу стать. Тому запропонували цю продажу».

«До нас всіх поступили листи з проханням провести все таки спілкування із зоозахисниками. Чи можливо спочатку провести з ними спілкування?» — запитала депутатка Ружена Волянська.

«В чому ви бачите зауваження щоб провести спілкування із зоозахисниками?  Спілкуйтеся. В чому є заперечення до даного проекту рішення? Ті тварини не зможуть жити, вони одне одного загризуть. Поки ви поспілкуєтеся із зоозахисниками, наступного місяця вони будуть мертві» — відповів Сергій Надал, міський голова.

«На скільки я зрозумів, зоозахисники просять якщо вже буде продаж, то перед тим знати куди саме вони попадають. Чи є інформація хто покупець?» — запитав депутат Іван Сороколіт.

«Немає інформації. Зараз береться дозвіл, щоб здійснити продаж, якщо такий дозвіл буде потім буде виставлено через Prozorro  на продаж. І ми обіцяємо, що буде повідомлено вас і зоозахисників, хто збирається купляти і візьмемо з них гарантії того, що тварини будуть в надійних руках». — сказав Сергій Надал.

«П’ять проти, нуль утрималося, тридцять п’ять за». — озвучила лічильна комісія.

Із земельних питань розголосу набуло рішення про затвердження проектів землеустрою щодо відведення ділянок для будівництва гаражів за адресою вулиця Оболоня, 4.

«За адресою Оболоня, 4 знаходиться державне підприємство «Держстандарт», воно відведену ділянку має. Всі решта вільні  ділянки це ринок. Де там саме віддаються під гаражі три ділянки по 100 метрів квадратних? По карті там немає вільної ділянки, і гаражів там теж немає» — запитав Іван Сороколіт.

«Вільної немає, тому що ця ділянка закадастрована і знаходиться під гаражами». — відповів Віктор Кібляр.

«Це три збудованих гаражі: вийдіть на місце і подивіться. Візьміть собі окуляри[…]. Це не вільна територія, там знаходяться об’єкти нерухомості. Ставлю на голосування.» — пояснив Сергій Надал.

«Чотири — проти, один — утримався, тридцять сім — за». — підсумували у лічильній комісії.

Якими проектами доповнили порядок денний?

Із спільної власності територіальних громад у комунальну власність міста передали нежитлове приміщення на третьому  поверсі  під літ. «А», загальною площею 272,0 кв. м, за адресою: м. Тернопіль, вул. Степова, буд.45. У цьому будинку Тернопільське районне відділення поліції ГУНП.

Також депутати підтримали проект Концепції цифрової трансформації на 2021- 2023 роки. Концепція передбачає розвиток уже існуючих ресурсів та інструментів та створення нових, зокрема міського порталу «Відкритих даних». Одним із очікуваних результатів Концепції є створення єдиної платформи для надання міських та державних послуг.

У  Програму оновлення, актуалізації містобудівної, топографо-геодезичної документації та впровадження геоінформаційної системи ведення містобудівного кадастру на 2019-2021 роки внесли зміни щодо обсягів фінансування. Так, орієнтовний обсяг фінансування  на оновлення містобудівної документації зріс із 1480 до 2030 тисяч гривень, а кошти на роботи із створення топографічних планів у графічних та цифрових форматах зменшилися із 1450 до 900 тисяч гривень. Тобто відбувся перерозподіл 550 тисячі гривень між різними витратами.

У комунальну власність міська рада прийняла картини заслуженого художника України Євгена Удіна, а ще затвердила результати конкурсу з вибору керуючої компанії індустріального парку «Тернопіль».  Переможцем стало комунальне підприємство «Підприємство матеріально-технічного забезпечення». Із ним міська рада уклала на п’ять років договір про створення індустріального парку та передала у користування земельну ділянку площею 15 га на вулиці Микулинецькій для створення цього парку.

Більшість проектів порядку денного стосувались земельних питань, але їх висвітлення потребує детальної аналітики.