26.04.2024
Ігнор чиновників, коментар священника і “квітковий ажіотаж”: як на Тернопільщині писали про 8 березня

Ігнор чиновників, коментар священника і “квітковий ажіотаж”: як на Тернопільщині писали про 8 березня

Про важливість Міжнародного дня боротьби за права жінок на Тернопільщині чиновники “забули”, натомість популярні медіа регіону про 8 березня читачкам і читачам нагадали опитуваннями та матеріалами про домашнє насильство й історію походження цього дня. Таким є підсумок аналізу матеріалів, які публікували 7-8 березня місцеві телеканали та найпопулярніші онлайн-медіа регіону.

Чиновники промовчали

На Фейсбук-сторінках міського голови Тернополя Сергія Надала, виконувача обов’язків начальника Тернопільської ОВА Володимира Важинського та його першого заступника Віктора Устенка чи на сторінці самої структури, а також першого заступника голови облради Володимира Болєщука ми не побачили жодних згадок про 8 березня та боротьбу за права жінок. У цей день на сторінці ОВА транслювали брифінг про початок посівної в області, на сторінці першого заступника голови облради писали про відзначення Шевченківських днів, а в очільника Тернополя звітували про передачу дронів, тепловізорів та квадрокоптерів бійцям ЗСУ. Щоправда, від Сергія Надала годі було й сподіватися згадки про боротьбу за жіночі права, оскільки кілька років тому, захищаючи важливість уроків християнської етики, він назвав фемінізм проявом “сучасного більшовизму”. Натоміть завжди вітає із Днем матері, а торік, вітаючи мам, відзначив також, що сьогодні тисячі українських жінок, мам, бабусь стали захисницями України. Водночас торік вже колишній очільник Тернопільської ОВА Володимир Труш згадав про жінок у контексті їхнього вкладу у незалежність України – через постать Олени Степанівни.

“Перша у світі жінка офіційно зарахована на військову службу в званні офіцера. Українська історикиня, викладачка географії, громадська та військова діячка стала четаркою жіночої чоти Легіону Українських Січових Стрільців. Понад 40 тисяч жінок в Україні нині перебувають на військових посадах. Більше 5 тисяч  – у зоні бойових дій. Наша боротьба  не має ґендеру, оборона рідних домівок – це справа кожного і кожної! Слава українським жінкам!”, – написав тоді Труш.

Репости та авторські привітання служб

В обласній поліції також нічого не написали про важливість цього дня, а от Патрульна поліція області, принаймні, репостнула допис першого заступника начальника Департаменту патрульної поліції Олексія Білошицького, де він дякував “кожній українській жінці незалежно від професії, покликання, діяльності чи заняття”.

В обласному управлінні ДСНС України опублікували привітання зі словами: “Нехай у вашому житті трапляються лише радісні події та яскраві моменти, а в сім’ях панують щастя та мир. Бажаємо вам здоров’я, безпеки та здійснення мрій! Будьте успішними та змінюйте світ на краще!”, а також зробили репост зі сторінки МВС, де розповідали про жінок, які служать у структурі на різних посадах.

44-та окрема артилерійська бригада імені гетьмана Данила Апостола також привітала посестер з 8 березня, однак у тексті все ж не обійшлося без згадки про “красунь”.

Привітання посестер на сторінці 44-ї окремої артбригади. Джерело: фейсбук-сторінка артбригади

А ось у Тернопільській філії “Газмереж” привітала своїх працівниць із “ніжним весняним святом”, використавши чи не всі можливі кліше: “У березні приходить весна. І в цьому є певна закономірність. Бо жінка, як і весна, несе у світ особливу і велику місію природи – життя і любов, ніжність і турботу, натхнення і неповторність. Добрі і ласкаві, мужні і ранимі, такі хоробрі і такі тендітні, ви – найдорожче, що є в житті чоловіків. Охоронниці домашнього вогнища, берегині роду людського, Ви народжуєте і виховуєте дітей, передаючи з покоління в покоління традиції нашої духовності. Щедрість ваших душ зігріває, сила духу – захоплює, а краса – вселяє віру в те, що світ буде врятований. Зичимо вам здоров’я, щастя і достатку. Нехай у ваших оселях завжди лунає дитячий сміх, панує злагода і любов. Нехай ваше невичерпне багатство – одвічна жіноча мудрість, вміння розуміти і підтримувати, дарувати віру і любов – розквітає новими барвами, наперекір усім перешкодам”, а наостанок побажали все ж “переможної весни”.

Побажання з нагоди 8 березня співробітницям. Джерело: фейсбук-сторінка Тернопільської філії “Газмереж”

Трохи збалансувала історію про “ніжність, турботу” і “берегинь роду людського” відома тернополянка, чемпіонка світу з паверліфтингу, кандидатка в майстри спорту з шашок і важкої атлетики Лілія Проць – у своєму дописі вона пригадала, як змінилося суспільство за ті роки, відколи вона прийшла у начебто чоловічий вид спорту

“30 років. Аж не віриться, що 30 років тому у цей день я прийшла у не жіночий вид [спорту]. Тепер це все як з іншого життя. Перемоги, рекорди, медалі, кубки, міста, країни, травми тощо. Але разом з тим я довгий час чула, що “не жіночий вид”, “дівчатка мають займатися гімнастикою”, “від штанги купа болячок”…Все так символічно почалося у Міжнародний жіночий день”, – написала пані Лілія.


Думка народу, домашнє насильство і фотосесія волонтерок

Тернопільські медіа до 8 березня провели опитування серед місцевого населення, як ті ставляться до Міжнародного дня боротьби за права жінок. Однак у кожного був свій підхід.

Так, на “Тернопіль-1” вийшов сюжет, де, окрім відповідей перехожих, також звертали увагу на тому, що в країні є дискусія щодо значення самого свята, бо для декого це “свято жінок, весни, краси і тюльпанів, але є і ті, хто вважають, що “свято потрібно декомунізувати і це радянська традиція”. Щоправда, серед відповідей один із перехожих таки наголосив, що ця дата – про боротьбу за права жінок. Однак сам сюжет до всього проілюстрували кадрами із квіткових магазинів, при цьому також згадавши, що “Жіночий день досі залишається державним святом”, хоч вихідним через війну і не є.

На сайті “20 хвилин” також опублікували результати опитування містян під заголовком “«То вже пережитки минулого»: думки тернополян щодо святкування 8 березня”. Текст почався з тези про те, що “Міжнародний жіночий день 8-ме березня втрачає популярність в Україні”, однак, на основі чого зроблений такий висновок, – незрозуміло. Бо навіть якщо зважати на думку опитаних жителів Тернополя – вона точно не репрезентує всю країну. Та й опитані відповідали досить неоднозначно: комусь на цю дату байдуже, хтось вважає 8 березня радянським, хтось просто не хоче нічого відзначати через ситуацію в країні, для когось є доцільною ідея перенести жіночий день на 25 лютого – день народження Лесі Українки, хтось відповів, що радянським святом цей день не є, бо його відзначають в цілому світі. Однак у заголовок чомусь винесли саме цитату про “пережиток минулого”.

Хоча у день 8 березня на сайті також вийшов матеріал про те, який ажіотаж у квіткових крамницях міста. Що дещо дивно, якщо згадати, що за день до цього журналістка видання стверджувала, що ця дата втрачає популярність в країні. Можливо, не всі досі асоціюють цей день із рухом за жіночі права, але охочих привітати важливих їм жінок тюльпанами таки не бракувало.

На сайті “Терен” у переддень, 7 березня, також опублікували результати опитування жителів міста – сюжет під назвою «Весна, подарунки, тюльпанчики»: що відзначають 8 березня”. Однак, окрім відповідей перехожих, також автори наголосили, що ця дата пов’язана з багатьма стереотипами та упередженнями. Як показали авторка та оператор сюжету, частина опитаних навіть не знали, що 8 березня – це Міжнародний день боротьби за права жінок. Наступного ж дня – 8 березня – на сайті опублікували, щоправда рерайт з іншого ресурсу, але все ж матеріал про історію цього дня з коментарем докторки політичних наук, директорки ГО «Гендерний центр Волинської області» Оксани Ярош, де вона наголошувала: те, що так багато людей в Україні асоціюють 8 березня лише із більшовицьким періодом, означає, що радянська пропаганда була дуже ефективною.

Також у цей день на “Терені” опублікували ще одне опитування – «Хто миє посуд»: як у тернопільських родинах розподіляють обов’язки”, щоправда на його результати значно вплинула війна в країні – адже частина чоловіків опитаних жінок зараз у ЗСУ, тож і домашні обов’язки повністю лягли на їхні плечі. Щоправда, одна з перехожих розповіла, що сини допомагають їй у домашніх клопотах.

7 березня телеканал “TV-4″опублікував сюжет “Щорічно понад мільйон українок зазнають фізичного, економічного, сексуального насильства в сім’ї”, закцентувавши на тому, що в 2023 році “до територіальних підрозділів поліції області від громадян надійшло понад 9 тисяч заяв та повідомлень, пов’язаних з домашнім насильством” і що майже всі звернення – від жінок. Тож у сюжеті розповіли, куди можна звертатися та як працює допомога постраждалим у Тернопільській ОТГ.

На youtube-каналі телеканалу “ІНТБ” 7 березня опублікували сюжет про виставку світлин “Берегиня”, “присвячений видатним українським жінкам різних епох, які творили історію нашої держави”. Цей проєкт мандрує містами з 2022 року, тож, сюжет про нього напередодні 8 березня – скоріше, збіг. Та й назву до нього вигадували точно не автори сюжету – це назва однієї зі світлин, на яку надихав образ Оранти. На фото є й інші – з підписами про хоробрість, мудрість, сміливість та чуттєвість.

На сайті “Тернополяни” 7 березня опублікували новину “8 березня – комуністичне свято, яке до церкви немає ніякого відношення” – ця думка належить священнику. Хоча незрозуміло, чому Міжнародний день боротьби за права жінок мав би мати місце у церковному календарі, та й чому взагалі виникла думка питати про важливість цього дня не в гендерних експерток/експертів, активістів/активісток, а у греко-католицького священика.

Церква для жінки, для матері, для дитини присвячує цілий місяць – травень. І цей місяць чоловіки мають відноситися до жінки, як до Пречистої Діви Марії. Шануйте, любіть, даруйте квіти. І кожен день квіточку, не 8 березня, один день, а цілий місяць травень – возвеличти жінку, маму. Вся церква молиться – кожен день молебінь і жінку величаємо. 8 березня – комуністичне свято, треба відходити звідти” , – цитують отця на сайті. Але чому жінку треба поважати лише один місяць у році, читачам не пояснили. Як і чому 8 березня – комуністичне та ще й “свято”.

На “Суспільному” 8 березня підняли тему благодійної фотосесії “Краса незламних волонтерок”, в рамках якої на жінках фотографували прикраси, а на виручені з продажу намист кошти мали допомогти ЗСУ. Однак одна із волонтерок обрала для себе досить незвичний образ – довга синьо-жовта сукня, яка моментами мала вигляд державного прапора, зважаючи на довжину, а ще в руках у жінки був… автомат. У матеріалі сфокусувалися на тому, чи варто цивільним робити світлини зі зброєю і чи доречним був сам образ, який багато хто сприйняв як блюзнірство щодо державної символіки, ще й дещо сексуалізований, що додало нюансів. У тексті військовослужбовиця 93 окремої механізованої бригади “Холодний Яр” Юлія Римаренко зазначила: “Як військова людина скажу таке: прапором накривають моїх полеглих братів, як можна обгорнутися прапором, державним символом. Я не сприймаю, що державна символіка використовується де-небудь, для мене це знущання над символами. А ще, зброя, форма — тема військових, якщо так сильно тобі хочеться це вдягнути, то підписуйте контракт та служіть”.

Замість висновків

Можна чітко сказати: 8 березня – це не свято, а День боротьби за права жінок, що його не святкують, а відзначають, цей день не є комуністичним, а просто досі асоціюється в частини населення з радянськими часами, – про все це медіа мають розповідати, адже у суспільства є запит на інформацію. Однак більшість обмежується або продукуванням штампів, або “ставить галочку”, просто опитавши думку перехожих і не враховують, що медіа також має просвітницьку функцію, і має не просто транслювати чужі думки, граючись у їхній баланс, а ретельно підбирати експертів, які про щось публічно висловлюються, прояснювати дражливі теми та не продукувати нових стереотипів і не підгодовувати у своїх матеріалах старі. Можливо, тоді і чиновники Тернопільщини не ігноруватимуть Міжнародний день боротьби за права жінок, а знайдуть бажання і час показати, що сам процес боротьби за ці права є важливою частиною політики країни.

 

Ірина Небесна, регіональна представниця Інституту масової інформації у Тернопільській області

Головне зображення: pixabay


Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews