26.04.2024
«Адвокат розповіла», «заступник міністра заявила»: що показав гендерний моніторинг в онлайн-медіа Тернопільщини

«Адвокат розповіла», «заступник міністра заявила»: що показав гендерний моніторинг в онлайн-медіа Тернопільщини

В онлайн-медіа Тернопільщини експертки найчастіше коментують погоду,  здоров’я і суспільні теми, а чоловіки – війну і кримінал. Найчастіше героїнями жінки стають у тематиці війни, криміналу, культури і спорту, втім, на одну героїню припадає, у середньому, два-три герої у кожній з цих тематик. Часто згадуваною героїнею новин у цей період стала колишня тернополянка, яка нещодавно отримала титул «Міс Японія», але згодом відмовилася від нього через особисті причини. Саме вони стали інформаційним приводом новин шоубізнесу для кількох регіональних медіа.

Такими є результати гендерного моніторингу, проведеного регіональною представницею ІМІ, починаючи з 5 лютого, на сайтах «0352.ua»«20 хвилин/RIA+», «Тернополяни»«Терен» та «Перший онлайн».  Моніторили по 50 новин у кожному медіа, визначаючи кількість героїв і героїнь, експерток і експертів у новинах, їх тематичний розподіл та фіксуючи випадки сексизму і стереотипи.

Експертки&експерти: хто що коментували

Авторками майже 44% коментарів  в новинах є жінки. Це – доволі високий показник для медіа. Найбільше експерток було у матеріалах сайту «0352.ua» – 7, найменше у «Тернополян» – одна. Загалом у промоніторених матеріалах на експерток посилалися 15 разів, водночас на експертів – 19.

Найчастіше експертки коментували погоду. Втім, таких новин, як і згадок про експерток, було лише три. Всього чотири експертки і експерти коментували суспільну тематику. Три з них, експертки, коментували скандал із викладачем і ексректором Тернопільського національного педагогічного університету Володимиром Кравцем, який допускав сексизми під час викладання курсу «Педагогіка: основи сімейного життя». Щоправда, жоден із матеріалів не був авторським: один матеріал на «Першому онлайн» був передруком з «1+1»,  інший – із Zaxid.net. Експертками в них стали нардепки Інна Совсун і Наталія Піпа та депутатка Львівської міськради Оксана Мариняк. У продовження теми, так чи інакше про скандал із Кравцем у своїх новинах згадали також «Терен», «0352.ua» та «Тернополяни». Щоправда, всі вони були без експертних коментарів щодо ситуації.

Експертки також частіше за чоловіків коментували теми здоров’я та медицини. Три коментарі з чотирьох в цій тематиці належали заступниці директора департаменту охорони здоров’я Тернопільської ОВА Тетяні Скарлош, яка у Всесвітній день боротьби з раком розповідала на брифінгу про ситуацію з онкозахворюваннями на Тернопільщині. 

У половині випадків на тему соціалки, де потрібна була експертна думка, коментар надавали експертки. Це єдиний прецедент дотримання гендерного балансу в тематичній категорії, втім мова йде всього про один коментар речниці міської ради Тернополя Мар’яни Зварич, яка на пару з речником Державної служби з надзвичайних ситуацій України в Тернопільській області Сергієм Даніліним коментували демонтаж одного з «Пунктів незламності».

Одну експертку ми зафіксували в темі кримінальних та надзвичайних новин. Втім,  це трапилося завдяки новині і коментарю речниці поліції з Кривого Рогу про смерть підлітка під час візиту до стоматолога.

У темі війни, яку майже в п’ять разів частіше коментують експерти-чоловіки, експертні думки фахівчинь зустрічаються у новинах  про зимову форму для військовослужбовиць (заступниця міністра оборони України Наталія Калмикова) та мобілізацію (столична адвокатка Кристина Очкур). 

Зовсім не було експерток, зрештою, як і експертів, у темах політики, культури, спорту та шоубізнесу. Хоча й новин на більшість з цих тематик було не надто багато: 2 – про політику, 9 – на тему спорту, 8 – про шоубіз. А от спортивних таки було більше – 16.

Конкурси краси і ціни на продукти

У новинах п’яти найпопулярніших новинних сайтів Тернополя було всього 29% героїнь. Найбільше – на сайті «20 хвилин/RIA+» – 25, найменше – у «Першого онлайн»– 12. 

Про жінок найчастіше писали в новинах на тему шоубізу – майже 85% від загальної кількості героїнь і героїв, або 11 згадок із 13. Так, частою героїнею місцевих новин стала колишня тернополянка Кароліна Шиїно, яка нещодавно отримала титул «Міс Японія», але згодом відмовилася від нього. Причиною стали стосунки з одруженим чоловіком, про що довідалася громадськість. Після цього пані Шиїно звернулася до організаторів конкурсу, щоб відмовитися від титулу. Два видання з 5 винесли уточнення про скандал та стосунки з одруженим чоловіком у заголовки новин: «0352.ua» –  «Тернополянка, яка перемогла на конкурсі “Міс Японія”, відмовилася від титулу через скандал» та «Перший онлайн» – «Переможниця конкурсу «Міс Японія» відмовилася від титулу через стосунки з одруженим чоловіком». В одному з текстів також написали, що цей чоловік «визнав стрибок у гречку», а це є порушенням щодо вимоги відокремлення фактів від коментарів автора матеріалу.

Також у новинах двічі писали про перемогу виконавиць alyona alyona та Jerry Heil на відборі до «Євробачення».

У матеріалах на тему соціалки жінки становили 75% від усієї кількості героїнь і героїв. Це 3 випадки із 4. І всі три героїні з’явилися у матеріалі «Терену» про зміну цін на капусту – продавчиня та дві перехожі розповідали, що вони з цієї городини  готують.

Також 36% героїнь були у суспільних новинах. Переважно це були дружини чи доньки – міського голови Тернополя Сергія Надала, нардепа Івана Чайківського та ректора технічного університету Миколи Митника, бо аналізували їхні декларації. Також у цю категорію потрапили студентки педуніверситету, які розповідали про згаданий скандал через сексистські висловлювання викладача.

У новинах культури медіа двічі розповідали про матір загиблого бійця з позивним «Вектор» Віру Литвиненко, яка організувала виставку світлин «Полк Азов – янголи Маріуполя». Також медіа писали про виставку портретів військових художниці Наталії Басараб.

У новинах про війну тільки одна з чотирьох героїнь/героїв була жінкою. Тричі в новинах про збір коштів на дрони бійцям згадували директорку благодійного фонду «Покрова» Любов Вовк, всі вони вийшли на сайті «Терен». Двічі героїнями матеріалів були парамедикиня Катерина Поліщук «Пташка» та загибла бойова медикиня Інна Дерусова, чиї зображення разом з іншими військовичками з’явилися на марках Ліберії. 

25% героїнь також фігурували в кримінальних новинах та повідомленнях від надзвичайників – зазвичай жінки виступали постраждалими у шахрайських схемах, у випадках вимагання грошей чи ДТП.

Фемінітиви і винятки з правила

Всі аналізовані медіа активно послуговуються фемінітивами. Випадки, коли їх не використовують, – одиничні.  Так, у новині «Тернополян» про загиблу Інну Дерусову її описують як «старший бойовий медик і соціальний педагог, випускниця ТНПУ» з посиланням на допис самого ТНПУ (Тернопільського національного педагогічного університету – авт.), де фемінітивів на позначення посади та фаху також немає.

У новинах «0352.ua», де експертками були заступниця міністра оборони Наталія Калмикова та адвокатка Кристина Очкур, автор та авторка також не використали фемінітиви: «розповіла київський адвокат Кристина Очкур», «експерт підкреслила», «заявила заступник міністра». Обидві новини скопійовані з сайту «УНІАН», де фемінітивів також немає.  

Немає фемінітивів і в новині «0352.ua» «Міністр у справах ветеранів Лапутіна подала у відставку». Втім, ці випадки не є показовими і, скоріше, йдеться про неуважність під час копіювання тексту. З іншого боку, це також свідчить про відсутність у редакційній політиці видань чітких умов щодо використання фемінітивів, а їх застосування залишають на розсуд авторів новин.

Ірина Небесна, регіональна представниця Інституту масової інформації у Тернопільській області

Головне зображення: United Nations Climate Change

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews