27.04.2024
У стрічках найпопулярніших онлайн-медіа Тернопільщини переважають регіональні новини, більшість з яких — про кримінал

У стрічках найпопулярніших онлайн-медіа Тернопільщини переважають регіональні новини, більшість з яких — про кримінал

У п’яти найпопулярніших онлайн-медіа Тернопільщини переважають регіональні новини: три з чотирьох новин, або 74% стосуються саме місцевого контексту. Втім всеукраїнські інфоприводи також знаходять місце у стрічці – національних новин опублікували не менше 19%. Загалом такий високий відсоток вийшов завдяки підходу до висвітлення новин ресурсом 0352.ua – із 203 матеріалів 83 у них стосуються всеукраїнських інфоприводів. Зазвичай, це повідомлення про зміни у курсі валют, нарахуванні пенсій та мобілізацію. Новин із інших регіонів було 5,6%, міжнародних новин – трохи більше відсотка від загальної кількості проаналізованих новин. 

Такими є результати моніторингу, проведеного 6-10 листопада регіональною представницею ІМІ в 5 найпопулярніших онлайн-медіа Тернопільщини: “0352.ua”, “20 хвилин/RIA+”, “Терен”, “Тернополяни” та “Перший онлайн”. Під час моніторингу було проаналізовано 613 новин, при цьому до уваги не брали репортажі, аналітику, інтерв’ю та розслідування. Аналізували типи новин: регіональна вони, стосуються сусідніх областей, всеукраїнські чи міжнародні. Після цього вже самі регіональні новини переглядали відповідно до їхньої тематики: кримінал та повідомлення надзвичайників, війна, соціальні наслідки війни, “комуналка” та місцева політика, культура та спорт, здоров’я і медицина.

Типи новин

В усіх п’яти медіа переважають регіональні новини, які так чи інакше стосуються міста та області: у “Терена” з 86 їх 75, у “RIA+/20 хвилин” – 81 з 89, у “0352.ua” – половина від загального контенту – 100 з 206. У “Тернополян” – 130 зі 156. У “Першого онлайн” – 67 з 76.

Міжнародних новин у стрічках небагато, в проаналізованому періоді вони були на сайтах “0352ua” і “Терен”.

Всеукраїнських новин найбільше було на сайті “0352.ua” – за вказаний період майже половина з 206 опублікованих – 83.

Новини інших регіонів також траплялися на відібраних новинних ресурсах. Найбільше їх було на сайтах “0352.ua” та “Тернополяни” – 17 та 13 відповідно. Зовсім не було таких новин на сайті “RIA+/20 хвилин”.

Тематика регіональних новин

Якщо ж говорити про місцеві або регіональні новини, то серед них переважають кримінальні та повідомлення щодо надзвичайних подій– вони становлять 42% від загальної кількості новинного контенту.

У стрічках онлайн-медіа кримінальні новини складають трохи менше половини всього контента, 42%. Тут варто зауважити, що до цієї умовної категорії ми віднесли не лише повідомлення правоохоронних органів, а також і ДСНС. При цьому, окремі медіа не лише подають повідомлення Нацполіції, а намагаються вправлятися у креативності їх подачі. Як, наприклад, у матеріалах “Дві доби в стресі і без їжі: зворушлива рятувальна операція на Тернопільщині”, де вже в ліді розуміємо, що працівники ДСНС рятували кошеня, або “На Тернопільщині жінка довела сусіда до гріха” чи “Так агресував до мами, що від люті аж втратив свідомість: курйозний випадок у Тернополі, який ледь не закінчився трагічно”. Також варто зауважити, що окремі сайти у гонитві за переглядами вважають коректним виносити у заголовки “родзинки” по те, що у правопорушеннях підозрюють чи звинувачують ВПО. Зокрема, новини про те, що “переселенець із Сумщини осквернив український прапор на Тернопільщині” із іменем, прізвищем та навіть фото чоловіка опублікували ресурси “Перший онлайн”, “Тернополяни”, останні посилалися навіть не на офіційну інформацію поліції, а на допис журналіста Сергія Сінкевича.

Тему ВПО та криміналу продовжили у 0352, подавши новину “Намагався вбити колегу через мовний конфлікт: у сусідній області засудили переселенця зі Сходу”. Такі “акценти” на походженні підозрюваних та звинувачених є також нічим іншим як мовою ворожнечі.

На другому місці за популярністю – новини місцевої політики, комуналку та соціальні проблеми – 27,4% матеріалів. Сюди ми віднесли, зокрема, повідомлення від комунальників про відсутність водопостачання, дорожньої служби про ремонт доріг, КП “Тернопільелектротранс” про зміни в русі транспорту та інші.

Майже 11% новинної стрічки становлять новини про наслідки війни – це третя за кількістю тематична категорія регіональних новин. Зазвичай сюди входять повідомлення про загибель бійців ЗСУ, повідомлення про їхні похорони чи встановлення меморіальних дощок. Найбільше таких новин було у стрічках “0352.ua” та “Тернополяни” – 15 та 17 відповідно. У решти ресурсів таких новин було приблизно однаково: по 6 у “Терена” та “Першого онлайн” і 6 – у “RIA+/20 хвилин”. Останні три видання зазвичай повідомляють по загибель. Інші ж пишуть і про те, коли і де зустрінуть тіло бійця, тому новин виходить більше.

Варто також зауважити, що не обійшли увагою окремі тернопільські медіа мовний скандал, пов’язаний з Іриною Фаріон. Щоправда, зрештою знайшлася тут і локальна прив’язка – адже за російськомовних військових заступилася захисниця “Азовсталі” “Пташка”, уродженка Тернопільщини Катерина Поліщук. Тож новини, в яких слова парамедикині, де вона назвала Фаріон “проєктом Кремля” вийшли і на “0352″, і на “Тернополянах”.

Також у новинних стрічках проаналізованих медіа писали про випадок гепатиту А, виявленого в області: “Блювота, біль у суглобах: на Тернопільщині зафіксували свіжий випадок гепатиту А”, “Випадок гепатиту на Тернопільщині не пов’язаний зі спалахом у Вінницькій області”, “Гепатит А на Тернопільщині: дізналися, що відомо про стан хворої та чи є нові випадки”, “Через виявлений на Тернопіллі гепатит А школярів відправили на дистанційку”.

Найменше у відсотковому співвідношенні у новинних стрічках вказаних медіа за період дослідження було новин про спорт та культуру – 6%, здоров’я та медицину – 3%, війну і бойові дії – 1,6%. Щодо останнього підкреслимо, що зовсім не означає, що медіа її ігнорують, просто Тернопільщина входить до умовно мирної території, де не відбуваються бойові дії, тож новини про обстріли та загибель цивільних зазвичай потрапили до категорії всеукраїнських.

Ірина Небесна, регіональна представниця Інституту масової інформації у Тернопільській області 

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО ”Інститут масової інформації” та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Головне зображення: pexels