25.06.2024
Чому досі немає директора в одному з коледжів Тернопільщини? Інтриги конкурсного відбору

Чому досі немає директора в одному з коледжів Тернопільщини? Інтриги конкурсного відбору

Минулого місяця у Кременецькому лісотехнічному фаховому коледжі відбувалися вибори директора. Та сталося так, що нового керівника навчальний заклад, відомий своєю історичною будівлею в селі Білокриниця, не отримав. Фактаж вказує на інтриги: cui bono fuisset (лат. «шукай кому це вигідно»).

У «змаганнях» за крісло директора брали участь двоє кандидатів. Зокрема, попередній керівник Микола Володимирович Ляховець (67 р.) і викладач Кременецької обласної гуманітарно-педагогічної академії Віталій Юрійович Цісарук (37 р.).

Перший з 2011-го очолював заклад. Молодший – у минулому році працював на посаді заступника директора з навчальної роботи цього коледжу.

Самі вибори, юридичним терміном «конкурсний відбір», за визначеної умови могли відбутися в один день.

1-го травня у коледжі проводилося рейтингове голосування за кандидатів. У ньому мали право брати участь усі штатні педагогічні працівники, делегований студентський актив, делеговані штатні працівники не з числа педагогів і делеговані позаштатні.

Загалом конкурсною комісією визначено 83 виборці. Для повної перемоги кандидату слід було набрати 60% їхньої підтримки.

У підсумку рейтингового голосування з різницею у 5 голосів (39 на 34) колектив виборців віддав перевагу Віталію Цісаруку.

Оскільки жоден з кандидатів не набрав 60% голосів, у двотижневий термін рішення мала прийняти Наглядова рада коледжу.

Згідно Протоколу Наглядової ради №5 від 02.05.2024р., дату конкурсного відбору призначили на останній можливий день – 14-го травня.

Ця рада складається з п’яти осіб. Відповідно до Положення про конкурсний відбір, для прийняття рішення необхідно 2/3 від кількості її членів.

Участь у засіданні не могла приймати Ольга Хома через конфлікт інтересів. Вона є прямим керівником директора коледжу і підписує з ним контракт. Про що сама заявила на одному із засідань Наглядової ради.

На остаточне визначення переможця не з’явився Сергій Колінчук (головний лісничий Кременецької філії ДП «Ліси України»). Одна з версій його неявки: відправлений у відрядження по основній роботі. Мінус два.

Окрім того, в цей день перебувала на лікарняному Оксана Вальчук (директор бібліотеки Ю. Словацького). Третій мінус.

Як наслідок, у крайній день не зібрався кворум Наглядової ради коледжу, щоб провести конкурсний відбір між двома кандидатами на керівне крісло в коледжі.

Тож 16-го травня директор Департаменту освіти Тернопільської ОВА Ольга Хома підписує наказ, яким оголошує конкурсний відбір на заміщення посади директора Кременецького лісотехнічного фахового коледжу таким, що не відбувся.

Скріншот документу

Наразі обов’язки директора коледжу виконує заступник директора з навчально-виробничої роботи Наталія Нагорна. Втім, на сайті коледжу в розділі «Адміністрація» директором показано Миколу Ляховця. Хоч офіційно він таким не є.

Скріншот з сайту https://kltk.com.ua/

Над текстом працювали Назарій Наджога та Дмитро Мельничук