25.06.2024
Війна в тернопільських новинах: загибель військових, вимкнення світла та кримінал

Війна в тернопільських новинах: загибель військових, вимкнення світла та кримінал

40% новин у 5 найпопулярніших онлайн-медіа Тернопільщини займають повідомлення про війну. Найчастіше це новинні матеріали про бойові дії та загиблих військових, обстріли та вимкнення енергопостачання внаслідок них, кримінальні та надзвичайні новини, що так чи інакше пов’язані із війною, мобілізацію та волонтерською діяльність. Зовсім не було повідомлень про повітряні тривоги та новин з тимчасово окупованих територій. 

Такими є результати моніторингу, проведеного регіональною представницею ІМІ 6-10 травня на сайтах «0352.ua», «20 хвилин», «Тернополяни», «Терен» та «Перший онлайн». Всього за вказаний період проаналізували 637 новин. До уваги не брали аналітичні матеріали, репортажі та розслідування, авторські колонки і блоги, анонси подій, політичну та комерційну джинсу у формі статей. Також новини про війну перевіряли на наявність у них мови ворожнечі.

За тематикою переважають повідомлення про загибель військових

Найчастіше найпопулярніші тернопільські сайти в новинах на тему війни повідомляють про бойові дії – 31,6%, або 81 новина з 256. Однак левова частка з них – це повідомлення про загибель військових, оголошення про час прощання або власне новини  з похоронів. Примітно, що на сайті «20 хвилин» новини про кількох загиблих військових почали об’єднувати в один матеріал, як наприклад, «На фронті загинули Герої з Тернопільщини Олександр Замараєв і Антон Білик» чи «Світла пам’ять: Тернопільщина втратила двох героїв Віктора Войчишина та Руслана Жаловського». При цьому інформацію про смерть бійців редактори стрічки брали з різних джерел, але таким чином кількість новин про смерть військових у них у стрічці значно менша, ніж в колег: 11 проти 19 в «0352.ua»  чи 27 у «Перший онлайн».

На другому місці за кількістю – новини про соціальні наслідки війни. У стрічках новин було 24% від загальної кількості повідомлень на тему війни. Найчастіше це були новини про обстріли – «Сусідні з Тернопільщиною області атакували росіяни (фото, оновлено)» та відключення енергопостачання як їхній наслідок. Найбільше таких новин було на сайтах «0352.ua» та «Тернополяни» – 25 і 20 відповідно. Але у них і новин у стрічці щодня у понад два рази більше, ніж у інших трьох ресурсів, що потрапили під моніторинг.

Після масованих обстрілів по енергоінфраструктурі в стрічках побільшало новин з анонсами відімкнення електроенергії. Скрін: teren.in.ua

16% становлять новини кримінального характеру або повідомлення прикордонників, що так чи інакше пов’язані з війною. Наприклад, «Чоловік з Тернопільщини за 9 тисяч переправляв військовозобов’язаного через кордон», «СБУ затримала інформатора, який за допомогою вебкамери хотів скоригувати ракети по залізничних ешелонах ЗСУ», «У Тернополі до 15 років тюрми засудили бойовика на позивний «Фенікс» та інші.

На четвертому місці – новини про мобілізацію – 11% або 29 матеріалів. Знову ж таки найчастіше на цю тему писали «0352.ua» та «Тернополяни» – 11 і 9 новин відповідно. У «0352.ua» традиційно жодного дня не минає без маніпулятивного заголовка на цю тему. І ця практика триває вже не один місяць. «”Ці чоловіки мають терміново з’явитися у ТЦК без повістки, в ухилянтів залишилося лише 10 днів”: мобілізація посилюється», «”ТЦК ідуть на вулиці з новими повноваженнями, 50% цих чоловіків втратить бронювання”: мобілізація і повістки з 18 травня», «”ТЦК змінили місця для видачі повісток ухилянтам, з 18 травня пенсіонерів відправлять у військкомат”: мобілізація у 2024» та інші. У решти сайтів в стрічках було на тему мобілізації по 3 новини, переважно, офіційні: «Зеленський вніс до Ради законопроєкти про продовження мобілізації і воєнного стану», «Рада проголосувала за продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації в Україні».

8% або 21 новина були присвячені волонтерам або проєктам активістів: «Тернополяни бігтимуть задля підтримки військових», «Думаю, Сергій би нами пишався»: дружина полеглого Героя з Тернополя розпочала виробництво 100 FPV-дронів (відео)».

6%, а це 16 із 256 новин про війну стосувалися інших тем про війну. Всі вони – про проєкти вшанування пам’яті загиблих військових. Як, наприклад: «В академії на Тернопільщині відкрили меморіальні таблиці 21 загиблому Герою», «У Тернополі встановлять стелу пам’яті та меморіальну таблицю захиснику Андрію Теребію», «До Дня міста «Алея зірок» у Тернополі поповниться новою зіркою» – зірку присвятять родинам загиблих Героїв.

 

До Дня міста у Тернополі на «Алеї зірок» відкриють таблицю, присвячену родинам Героїв. Скрін: te.20minut.ua

Зовсім мало було матеріалів про біженців та переселенців – лише 5 матеріалів,  або 2%, однак три з них містили мову ворожнечі. Зовсім не було новин про повітряні тривоги. Однак такі повідомлення медіа якщо і розміщують, то у соцмережах або в месенджерах. Не було в тернопільських медіа також новин про тимчасово окуповані території.

Мова ворожнечі у новинах про війну

15 випадків мови ворожнечі, три з яких стосувалися переселенців і 12 – чоловіків за спробу ухилення від мобілізації та неявку в ТЦК, зафіксували ми під час моніторингу

Щодо переселенців, то два видання — «0352.ua» та «Тернополяни» — поширили допис місцевої організації, що допомагає безпритульним тваринам. У дописі йшлося про те, що шукають нових господарів для покинутого кота, при цьому автори наголосили, що тварину залишили люди, які приїхали з іншого регіону. В одному з випадків про ексгосподарів-переселенців наголосили вже в заголовку, в іншому – подали цитату організації, де фігурували переселенці. Таким чином створюється враження про цілу соціальну групу як про людей, які залишають тварин напризволяще лише тому, що вони приїхали з іншого регіону. Хоча в той же день була й новина про те, що хтось підкинув у під’їзд кошеня. Але в цьому випадку не наголошували на «прописці» людей, бо якби це зробили місцеві, у новини не було би «родзинки». Її спробували знайти, наголосивши, що це було «у Великдень».

У Тернополі шукали нових власників для кота, при цьому наголосивши на тому, що покинули тварину люди з іншого регіону. Скрін: ternopoliany.te.ua

Ще один випадок траснлювання мови ворожнечі трапився у матеріалі «Вчитель обізвав сепаратистом учня-переселенця: подробиці скандалу», де цитують Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця. Мова йде про випадок у столичній школі, де викладач обізвав учня-переселенця «сєпарською гнидою». Незрозуміло, щоправда, навіщо і сам Лубінець, і «0352.ua» у своїй новині далі транслюють таке некоректне висловлювання щодо неповнолітнього.

Окремо варто зауважити, що медіа почали зловживати лексемою «ухилянт». Таких випадків ми нарахували 12 і вони траплялися на кожному з промоніторених медіа. Цей термін використовують і до тих, кому вже суд виніс вирок за ухилення від мобілізації, і тим, хто намагався покинути територію країни. Усі промоніторені медіа зробили новину про збільшення штрафів за неявку в ТЦК та ухилення від мобілізації. І так чи інакше слово “ухилянт” з’являлося якщо не в заголовку, то в тексті новини. А у новині «За організацію незаконного переправлення військовозобов’язаного через кордон судитимуть жителя Тернопільщини», цей термін взагалі використали для тегування. Тобто, людину назвали ухилянтом ще до рішення суду. Найчастіше у новинах щодо мобілізації зловживає цим словом «0352.ua». Загалом із 12 випадків використання цього слова 6 – саме в цього ресурсу. На інших сайтах це 1-2 випадки, при цьому жоден із них не пов’язаний із паразитуванням на новинах про загибель чоловіків на Тисі, хоча такі новини публікувалися.

Медіаекспертка ІМІ Олена Голуб радить бути обережними з використанням цієї лексеми.

«Слово “ухилянт” має негативну конотацію, відповідно може викликати негативне відношення до цієї групи. Також іноді медіа називають деяких чоловіків “ухилянтами”, не розібравшись в мотивах цієї людини. Наприклад, деякі люди незаконно перетинають кордон, проте їх мотиви у вчинені цих дій невідомі, а їх відразу називають “ухилянти”. Це може бути порушенням стандарту точності. Якщо ж є рішення суду, то варто використовувати ті лексеми, які і використовують у відповідному рішенні суду» – наголосила експертка.

До слова, у листопаді 2023 року ІМІ аналізував тематику регіональних новин. Тоді, відповідно до результатів моніторингу, у цих же п’яти медіа Тернопільщини разом новини про наслідки війни становили майже 14% контенту. Це була третя за кількістю тематична категорія регіональних новин, на першому ж місці були кримінальні та новини надзвичайників (42% контенту). Щоправда, тоді в цю ж категорію потрапили й новини про суди над колаборантами та  повідомлення про підозри у співпраці з ворогом. Тож, новин про війну стало більше, в тому числі, побільшало повідомлень про інші її прояви — як то відключення електроенергії, чого торік не було.  

 

Ірина Небесна, регіональна представниця Інституту масової інформації у Тернопільській області 

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Головне зображення: pexels