05.05.2024
На Тернопільщині переселенців заселили у приміщення без ремонту Фото Офісу Омбудсмана

На Тернопільщині переселенців заселили у приміщення без ремонту

Про це повiдомив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубiнець.  Вiн розповiв, що представники Офiсу Омбудсмана вiдвiдали кiлька мiсць компактного поселення ВПО на Тернопiльщинi.

Зокрема:

– гуртожиток Почаївського вищого професiйного училища в м. Почаїв;

– комплекс будiвель дiльничної комунальної лiкарнi в с. Ридомиль;

– дитячий садочок у с. Вибудiв;

– гуртожиток Тернопiльського вищого професiйного училища ресторанного сервiсу i торгiвлi в м. Тернопiль.

Пiд час перевiрки з’ясувалося, що примiщення в усiх мiсць компактного поселення потребують ремонту, оскiльки ураженi грибком та плiснявою. Не вистачає меблiв для мiсць загального користування.

«У дитсадку – серйознi проблеми з каналiзацiєю, що подекуди унеможливлює користування душовими кiмнатами. Мешканцi гуртожитку Почаївського вищого профучилища впродовж тижня залишаються без електроенергiї. Причина – вода, що стiкає зi стелi, потрапляє в електрощитову», – зазначив Лубiнець.

Вiн додав, що у комплексi будiвель дiльничної комунальної лiкарнi переселенцi сплачують послуги з водопостачання не за визначеним законодавством порядком: кожен мешканець платить 40 грн готiвкою й при цьому не отримує пiдтверджувальних документiв.

«За результатами монiторингу будуть складенi звiти , а також наданi рекомендацiї центральним органам виконавчої влади та обласнiй вiйськовiй адмiнiстрацiї щодо сприяння в усуненнi виявлених проблем та забезпеченнi потреб ВПО», – пiдсумував Омбудсман.