Кінець вересня та початок осінніх дощів — найкращий час для поїздки в ліс по гриби, кажуть досвідчені грибники.
Однак перш ніж класти здобич у кошик, слід навчитися відрізняти їстівні гриби від отруйних.
Усі гриби поділяють на їстівні, умовно їстівні, неїстівні та отруйні.
Серед отруйних — мухомори, бліді поганки, несправжні опеньки, несправжні печериці тощо.
Неїстівні гриби шкоди для здоров’я не представляють, але мають неприємний запах або смак. До таких відносяться жовчний гриб, несправжній дощовик тощо.
Умовно їстівні гриби виділяють гірку речовину, яка уражає слизову оболонку шлунку. Перш ніж їсти такі гриби, треба їх правильно обробити: відварити, засолити, засушити. З-поміж умовно їстівних грибів — грузді, вовнянки, зморшки та сироїжки.
Найбезпечніші гриби — їстівні. Це підберезовики, лисички, печериці, гливи, маслюки, опеньки, рижики та інші.
До походу по гриби треба правильно підготуватися. Перш за все подбайте про свою безпеку.
Підготовка до подорожі у лісі починається з інформування близьких. Запам’ятайте, погодні умови можуть змінитися дуже швидко. Дітей одягніть у яскравий кольоровий одяг. Знайте приблизно свій шлях мандрівки. Візьміть із собою компас або скористайтеся компасом у телефоні. А також є мобільні додатки, які працюють без інтернету.
При збиранні грибів пам’ятайте ці прості правила:
якщо ви грибник-початківець, краще ходіть у ліс з досвідченим грибником;
сумніваєтеся у безпечності гриба — краще залиште його;
ніколи не збирайте їстівні гриби, якщо вони ростуть поруч з отруйними;
найкращий час для збору грибів — ранок, бо тоді можна зібрати свіжі гриби, які будуть довше зберігатися;
вже вдома перегляньте всі зібрані гриби та викиньте ті, в яких ви не впевнені;
ніколи не куштуйте сирі гриби;
свіжі гриби не зберігаються довго. Тому промийте їх тричі в день збору та одразу приготуйте.