На випадок відсутності струму та інших надзвичайних ситуацій ми радимо заздалегідь зробити запас консервів та сухої сублімованої їжі. У магазинах нині великий вибір таких страв: супи, каші, пюре. Аби їх уживати, достатньо залити холодною водою.
Деякі крупи не обов’язково варити, а достатньо залити водою та залишити на деякий час. Тож і їх радимо мати в запасі.
Каші, для приготування яких потрібен окріп
Ячна каша
Залити кип’яченою водою і залишити на 2-3 години.
Пшоняна каша
Залити окропом і почекати 1 годину для настоювання.
Пшенична каша
Залити окропом і закутати посудину в ковдру, аби зберігалося тепло. Почекати 30-50 хвилин для настоювання.
Булгур
Не варити можна булгур середнього або дрібного розміру. Дрібний булгур настоюється в окропі 20 хвилин, середній – 40 хвилин.
Каші, для приготування яких достатньо холодної води (кефіру або молока)
Гречана каша
Коричнева гречка продається в магазинах уже готова. На пакуванні зазначено, що вона обсмажена й висушена. Якщо немає газу та електрики, крупу можна заздалегідь замочити водою кімнатної температури, молоком або кефіром. Вона має настоюватись від 5 до 10 годин. Тому краще замочувати її на ніч.
Перлова каша
Цю крупу можна заливати як окропом, так і звичайною водою. Але настоюватися в холодній воді вона має від 10 до 24 годин. Тому краще залити її звечора.
Кускус
Крупу, залиту холодною водою, достатньо залишити на 20-30 хвилин для приготування. За наявності гарячої води вистачить 5-10 хвилин.
Вівсянка (або вівсянка в пластівцях)
Для приготування в холодній воді залишити настоюватися на 30 хвилин або годину. В окропі – достатньо 20 хвилин.
Манна каша
Залийте манну кашу холодною водою або молоком, накрийте та дайте настоятись 15-20 хвилин.
Кіноа
Залити холодною водою й залишити на ніч.
Усі перелічені каші також можна готувати в термосі. Одна година кипіння на плиті дорівнює 4-5 годинам настоювання в термосі.
Як підготувати власну оселю до надзвичайної ситуації – можна дізнатися за цим посиланням
Як підготувати запас води – читайте тут.