06.05.2024
Для підлітків створили чатбот, що вчить уникати гендерних стереотипів та дискримінації Фото: https://sostav.ua/publication/dlya-p-dl-tk-v-stvorili-chatbot-shcho-vchit-unikati-gendernikh-stereotip-v-ta-diskrim-94528.html

Для підлітків створили чатбот, що вчить уникати гендерних стереотипів та дискримінації

В Україні для підлітків розробили чатбот NoMoreGringe.Powerbank, що знайомить із гендерними стереотипами, питаннями рівності статей, ознаками дискримінації тощо.

Чатбот у Telegram з’явився на початку квітня 2023 року, зараз у нього понад 3 тисячі користувачів, повідомили в ГО «Післязавтра», активісти якої створили освітній інструмент.

Поштовхом для його створення стали результати опитування українських підлітків у межах програми «ЄС за гендерну рівність: разом проти гендерних стереотипів та гендерно зумовленого насильства», згідно з якими 85% опитаних хочуть розвивати інклюзивне мислення та поведінку через вичерпні пояснення, ігри, вікторини та відео в школі та вдома, а 40% відчувають бажання ставати місцевими активістами для усунення гендерних упереджень.

Після реєстрації користувачі чатбота щодня отримують чотири сповіщення: одне повідомлення, одну мікрогру, одне відео та одну gif-подяку як винагороду за зусилля.

Навчальний курс із гендерної грамотності триває 21 день і щоденно мотивує підлітків розширювати спектр знань зі сфери різноманіття та інклюзивності, пояснює, як формується толерантне ставлення, демонструє способи запобігання залякуванням, дискримінації та іншим формам насильства і токсичної поведінки й мови.

Чатбот доступний одночасно шістьма мовами — українською, англійською, вірменською, азербайджанською, грузинською та румунською.

Також для підтримки зацікавлення до тематики, автори проєкту розмістили у ТікТок серію відеороликів. З початку кватня їх переглянули блиько 4 мільйонів разів.

Уточнимо, назва чатбота «no more gringe» закликає не відчувати крайні незручності та сором, коли хтось в оточенні вдається до гендерних стереотипів.

За матеріалами https://ms.detector.media/