18.05.2024
Державні програми зі створення інклюзивного простору для осіб з інвалідністю вважають ефективними лише 14% опитаних ветеранів та військовослужбовців

Державні програми зі створення інклюзивного простору для осіб з інвалідністю вважають ефективними лише 14% опитаних ветеранів та військовослужбовців

Про це йдеться у дослідженні “Потреби ветеранів”, яке провів Український ветеранський фонд Мінветеранів. Це перше комплексне дослідження потреб і запитів ветеранів та діючих військових, проведене в Україні з 2014 року.

Так, відповідаючи на питання “Наскільки ефективні державні програми зі створення інклюзивного простору та інфраструктури для осіб з інвалідністю?”, думки респондентів розділилися.

Як цілком ефективні, або скоріш ефективними вищезгадані програми оцінюють близько 14% опитаних.

Натомість, для більшості опитаних державні програми зі створення інклюзивного простору та інфраструктури для осіб з інвалідністю є зовсім не ефективними та скоріш неефективними — 17,6% та 39,1% відповідно. Водночас третина респондентів не змогли дати чіткої відповіді на це питання.

Щодо інклюзивного простору, більшість ветеранів вважають, що його немає, хоча погоджуються, що з 2014 року відбуваються певні позитивні зрушення в цьому напрямку — окремі райони Києва є безбар’єрними, але в селах таких умов немає. Водночас, чимало і старих, і нових будівель не пристосовані для проживання людей на візках, що нівелює доступність пересування по місту.

Відзначимо, що сервіс виклику таксі Uklon одним із перших нещодавно запустив новий клас авто для пасажирів, які користуються кріслом колісним — Uklon Інклюзивний.  Наразі клас працює в Києві та передмісті, але надалі планується розширення географії. Український ветеранський фонд став партнером сервісу.

Оцінюючи забезпечення інклюзивного простору та інфраструктури для осіб з інвалідністю, учасниці фокус-групи зауважили, що наразі в Україні неправильно розставлені пріоритети: дороги створюють найперше безпечними для людей на велосипедах, а не для людей з інвалідністю на візках.

“Я можу сказати, що з кожним роком все таки пристосувань і можливостей стає більше, але в нас загалом, місто (Київ) побудовано дуже не інклюзивно. Навіть там, де ставляться пандуси, вони ставляться під таким кутом, що це більше фікція” — сказала під час опитування одна з ветеранок.

Ознайомитися із повним текстом дослідження можна за лінком: https://veteranfund.com.ua/analitics/needs-of-veterans-2023/