25.04.2024
Як на Тернопільщині вирішують проблему інтеграції жінок із числа ВПО? Фото:https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fshpalta.media%2Ftag%2Fzhinki-pereselenki%2F&psig=AOvVaw1USNmmhIJM00zHpSK4GRQ_&ust=1677577284094000&source=images&cd=vfe&ved=2ahUKEwjGzYrCtLX9AhUR2KQKHbDZDwsQjRx6BAgAEAo

Як на Тернопільщині вирішують проблему інтеграції жінок із числа ВПО?

На Тернопільщині нині проживають 81, 3 тис. внутрішньо переміщених осіб. Із них  – більше 79 тисяч – це ті, хто переїхав до регіону від початку повномасштабного вторгнення. Значну частину серед числа ВПО складають жінки та діти – 51 тис. і 24, 5 тис. осіб відповідно.

«Основні проблеми, із якими стикаються ВПО, це – питання житла і працевлаштування, – констатує заступник директора Департаменту соціального захисту населення Тернопільської ОВА Олег Воронка.  – При обласній військовій адміністрації діє цілодобова гаряча лінія, яка сприяє у розміщенні переселенців, які прибувають на Тернопільщину. Проблему проживання частково має вирішити спорудження модульних містечок у Тернопільській та Збаразькій громадах.  Вони дадуть змогу прихистити близько 6000 осіб.

Окрім того, за ініціативи ОВА вперше в Україні було створено гуманітарну онлайн-платформу, яка надає можливість громадам зазначати потреби ВПО у одязі, продуктах харчування, не продуктових наборах, медичних препаратах тощо. У свою чергу гуманітарні партнери мають змогу зайти на платформу і допомогти».

Серед інших питань, які намагаються вирішити в регіоні,  це – сприяння інтеграції переселенців. Для цього при ОВА створено Громадську раду, а на території п’яти громад  реалізовується проєкт «Жіноче лідерство: на шляху відновлення України». Про його успіхи експерти розповіли під час пресконференції у Тернопільському прес-клубі.

«До проєкту долучилися Великобрезовицька, Залозецька, Збаразька, Лановецька і Трибухівська громади. Його основною метою є надання допомоги жінкам із числа ВПО в швидкій та легкій інтеграції у громади, – прояснює Галина Кравець,  керівниця проєкту, голова ТМЖК «Відродження нації». – Успіхом вважаю те, що в процесі реалізації програми прийшло розуміння додаткових проблем та напрацювання шляхів їх вирішення. Загалом участь у наших заходах взяли більше 600 жінок-переселенок. Вони отримали психологічну, юридичну допомогу, утворили власні громадські організації та ініціативні групи, та головне – знайшли нове коло спілкування та можливості для подальшої реалізації себе у тих громадах, де вони наразі проживають».

В рамках діяльності, як розповіла асистентка проєкту Валентина Лимар,  шукали шляхи вирішення проблем булінгу в школах, відсутності вільних місць у дитячих садочках та жіночого безробіття.

«Загалом запити змінювалися впродовж всього проєкту. Якщо спочатку жінки-переселенки сподівалися, що переїхали ненадовго і основною проблемою було пошук тимчасового житла, то нині вони розуміють, що питання повернення додому – ще не на часі, і потрібно інтегруватися на новому місці, – каже Валентина Лимар. – Цінним, вважаємо, згуртування місцевого населення і ВПО шляхом проведення різноманітних майстер-класів і тренінгів, під час якого жінки знайомилися, спілкувалися, ділилися наболілим.  Проблему нестачі місць у дитсадках громади, які долучилися до проєкту, вирішили завдяки створенню спеціальних дитячих кімнат, які діють при школах та бібліотеках. Тепер переселенки можуть залишити дітей під наглядом фахових працівників, поки вирішують свої справи. Така ініціатива може слугувати добрим приладом для інших ОТГ».

Проблема безробіття серед жінок-переселенок – одна із найактуальніших. Багато із них проживають у сільській місцевості, де, на жаль, немає робочих місць. Тож експерти проєкту намагаються вирішити це питання, мотивуючи жінок з числа ВПО до відкриття власної справи. Для цього проводять бізнес-тренінги.

«Ми розуміємо, що люди залишаються надовго, і кожна  громада отримала великий потенціал робочої сили. І якщо її використати, то це буде надзвичайно корисно і тим, хто приїхав, і тим, хто проживає в громаді», – резюмує Валентина Лимар.

Під час пресконференції начальниця відділу охорони здоров’я та соціального захисту  Збаразької міської ради Ганна Ходинчак поділилася, як в рамках проєкту громаді вдалося допомогти жінкам з числа ВПО.

«Наразі в ОТГ проживають 2900 переселенців. Як ми розуміємо, залишилися ті, хто шукають можливість адаптуватися і в найближчій перспективі оселитися у нас.  Тож проєкт дуже доречно став в нагоді, бо завдяки йому ми зуміли налагодити алгоритм роботи з людьми, щоб якісно надавати соціальні послуги, – ділиться експертка. – Багато жінок пройшло навчання в рамках проєкту, і вони дуже задоволені. Діти з числа ВПО у нас завжди зайняті і задіяні в дитячих просторах. Окрім того, у одній зі шкіл міста директорка створила батьківський простір – кімнату, де батьки можуть обговорити проблеми з вчителями, дітьми та керівництвом, якщо є проблеми із адаптацією переселених учнів, виникає булінг».

Успіхами у процесі інтеграції поділилася Анжеліка Міщанчук – директорка комунальної установи «Центр надання соціальних послуг Трибухівської сільської ради».

«Участь у  проєкті – унікальний шанс для громади. Спочатку було важко працювати, але згодом жінки все більш охоче відгукувалися на учать в заходах. Вони створили ініціативну групу, охоче спілкувалися, приходили на тренінги і майстер-класи, – ділиться Анжеліка Міщанчук . – Одна із жінок-переселенок спочатку була активною учасницею всіх заходів, а тепер і самостійно організовує майстер-класи для усіх бажаючих.

Ще одна вразлива категорія – це жінки похилого віку, які проживають у спеціальних закладах і не знають, чим себе зайняти, їм бракує спілкування та руху. Тож наразі ми розпочали роботу ще й з цією категорією переселенців».

Організатори та учасники проєкту сподіваються, що ініціатива щодо сприяння інтеграції жінок з числа ВПО пошириться на території всієї Тернопільщини.

«Сьогодні ми всі працюємо на перемогу, і цей проєкт дає можливість зробити ще один крок до нашої перемоги. Проєкт показав, що  жіночий потенціал дуже великий. Вважаю, проєкт дуже успішним, і ця наша невеличка перемога – результат роботи кожної громади», – підсумувала Тетяна Четвертак – керівниця тернопільської обласної комунальної установи «Центр аналітично-методичного та матеріально-технічного забезпечення розвитку освіти», депутатка Тернопільської районної ради.