24.04.2024
У Тернополі школа «profi.МАМА» допомагає впоратися з труднощами материнства

У Тернополі школа «profi.МАМА» допомагає впоратися з труднощами материнства

У Тернополі триває набір на навчання у школі для матусь «profi.МАМА». Вона призначена для жінок, які перебувають на крайніх термінах вагітності та готуються до пологів, і для тих, хто щойно стали мамами. Під час навчання учасниці не лише дізнаються секрети якісного грудного вигодовування, все про дитячий масаж, природні методи розпізнавання плідності тощо, а й зможуть засвоїти знання на практиці.

Засновниця школи – акушерка, дитяча масажистка та мама двох дітей Наталія Сачко.  Вона розповідає: у школі прагнуть допомогти тернополянкам, котрі очікують появи на світ малюка, та жінкам, які народили, впоратись з труднощами материнства.

«Під час роботи акушеркою та масажисткою я бачила, що більшість матусь абсолютно не готові до материнства як психологічно, так й практично. Починаючи від проблем з грудним вигодовуванням: хоча тепер є достатньо інформації, матусі часто не знають на практиці, як цю інформацію застосовувати , – до банального пеленання дитинки та способу носіння, – розповідає Наталія Сачко. – Я розуміла, що цього матусь треба вчити. Так і виникла ідея заснувати школу, де б ми практично готували жінку до материнства і на практиці вчили, як брати дитину, як її купати, пеленати; показали, як можна класти немовля, а як не треба, щоб не викликати потім плачевних наслідків».

Наталія Сачко
Наталія Сачко

 

Особливість та унікальність школи «profi.МАМА» саме у практичному навчанні.

«Ми придбали спеціальний інвентар для проведення практичних занять, – зауважує засновниця школи. – Наприклад, консультант з грудного вигодовування буде показувати, як правильно годувати малюка на муляжах молочної залози. І кожна мама практично вчиться тисячі разів, як правильно прикладати дитину. Жінки, які приходитимуть з дітьми, мають змогу вчитися з ними.

Маємо також муляжі немовлят, на яких майбутні мами та жінки, які вже народили, вчаться пеленати, тримати дитинку, робити масаж тощо. Окрім того, для комфорту годуючих мам ми облаштували кімнату матері і дитини. Там можна не соромлячись погодувати крихітку, переодягнути і повернутись до навчання. До слова, якщо татусі бажають послухати якусь лекцію, то можуть приходити зі своїми дружинами на заняття».

У команді школи – досвідчені у своїй сфері спеціалісти. Серед них – консультант з грудного вигодовування, акушер-гінеколог, педіатр, дитячий масажист, консультант з питань планування сім’ї, дитячий інфекціоніст, лікар-дієтолог.

«Родзинкою цього курсу буде лікар-дієтолог, який розповідатиме про харчування вагітних і після пологів. Лікар-інфекціоніст розкаже про вакцинацію, респіраторні хвороби у дітей та спростує всі міфи щодо цього, – розповідає Наталія Сачко. – Наші учениці також дізнаються про освоєння навиків сидіння, рачкування, ходіння у немовлят; навчаться, як правильно прикладати дитину, як відлучати від грудей, як безболісно й ефективно впоратись із лактостазами; дізнаються про проблеми новонароджених: коліки, зригування, неспокійний сон, а також про метод Біллінгса як природнього способу відкласти вагітність та стежити за репродуктивним здоров’ям. Загалом цей курс в основному базується від народження дитинки до пів року, тому що це найбільш критичний вік».

Однак, як зауважує Наталія Сачко, школа «profi.МАМА» – це не лише платформа для навчання, а й своєрідна група підтримки для матерів, особливо в нинішній період воєнного стану.

«Це була одна із цілей проєкту – створити майданчик для матусь, де б вони могли спілкуватися з іншими матерями. Бо знаю з власного досвіду, що жінка, яка народжує, потрапляє у своєрідну ізоляцію від навколишнього світу. І тому вона потребує живого спілкування, обміну досвідом, – зауважує засновниця школи. – У нас вже відбувся перший випуск, який показав, що потреба у подібному навчанні є, що матусі прагнуть отримати знання. Після народження дитини вони вже застосовують їх на практиці і продовжують дружити та спілкуватися між собою. Це надихає працювати й розвиватися надалі. Зокрема, ми плануємо поза курсом проводити онлайн-ефіри з дитячими вузькими спеціалістами – кардіологом, окулістом, хірургом, ортопедом. Також у планах проводити виїзні семінари у районах, щоб і жінки з сіл мали можливість навчатися. Окрім того, отримали запит щодо створення школи «profi.МАМА» у Львові».

 

Щоб долучитись до школи для матусь, напишіть на сторінку в Інстаграмі «profi.МАМА»: https://www.instagram.com/profi.mama_school/. Навчання розпочнеться 15 лютого.