26.04.2024
На сьогодні російські військові вбили в Україні 459 дітей та 918 – поранили Фото - Радіо Свобода https://www.radiosvoboda.org/a/novyny-pryazovya-volonter%D0%BD-viyna-pivden/31792781.html

На сьогодні російські військові вбили в Україні 459 дітей та 918 – поранили

Зпочатку повномасштабної війни до поліції надійшло понад 9,7 тис. повідомлень про зникнення дітей. Про це сьогодні, 2 лютого, повідомив заступник начальника Управління ювенальної превенції Нацполіції Ярослав Шанько на брифінгу у Military Media Center. За його словами, у розшук було оголошено 9 764 неповнолітніх. Наразі в розшуку залишаються 347 дітей, з яких 323 – зникли на території бойових дій. Водночас наразі неможливо встановити точну кількість зниклих дітей на тимчасово окупованих та територіях, де ведуться активні бойові дії.

Ярослав Шанько зазначив, що в умовах воєнного стану питання безпеки та захисту дітей набуло особливої актуальності. Попри численні заклики міжнародних інституцій неухильно дотримуватися норм міжнародного права, кількість злочинів, учинених російською федерацією проти дітей України, збільшується із кожним днем.

«На сьогодні російські військові вбили 459 дітей та 918 – поранили. Зокрема в Донецькій області унаслідок бойових дій загинуло 176 дітей, в Харківській – 80, на Київщині – 58, на території Херсонської області – 25, а в Чернігівській області – 23 дитини. Разом із цим, неможливо назвати кількість дітей, які унаслідок війни отримали психологічну травму, втратили рідних та близьких», – сказав поліцейський. Водночас наразі неможливо встановити точну кількість жертв в районах активних бойових дій та на тимчасово окупованих територіях.

Також поліцейські здійснюють евакуацію дітей із небезпечних територій. Для того, аби максимально убезпечити дітей під час евакуації з території ведення бойових дій у Донецькій області, екіпажі поліції «Білий янгол» були укомплектовані спеціальними бронежилетами та захисними шоломами для дітей.

«Цього тижня евакуаційні екіпажі отримали додатково ще 500 захисних комплектів для дітей та броньований автомобіль, який буде використовуватися для евакуації дітей з прифронтових зон. Таку практику щодо забезпечення безпеки дітей ми намагаємося поширити в інших регіонах, де ведуться бойові дії, і взагалі скрізь, де це необхідно», – наголосив заступник начальника управління, повідомляє сайт Кабінету міністрів України.

Для оперативного розшуку дітей у відомстві запроваджено чат-бот «Пошук дітей» @poshukditei_bot в меседжері «Телеграм», основним завданням якого є спрощення процедури подачі інформації про дитину, яка зникла безвісти та/або зв’язок з якою відсутній, до органів поліції.

«Також вживаються заходи щодо удосконалення системи пошуку дітей. Зокрема, користувачам мобільних операторів надсилаються спеціальні повідомлення про розшук дітей. Також до пошуку дітей залучаються онлайн сервіси служб таксі й перевізників, а також інформація розміщується та сайті з продажу квитків», – повідомив заступник начальника Управління ювенальної превенції Нацполіції.