24.04.2024
Житель Тернопільщини «здавав» окупантам розташування об’єктів критичної інфраструктури Фото: СБУ

Житель Тернопільщини «здавав» окупантам розташування об’єктів критичної інфраструктури

Служба безпеки викрила в Тернопільській області агента Федеральної служби безпеки росії, який готував ракетні удари по електропідстанціях.
Про це йдеться на сайті СБУ.

Йдеться про мешканця Кременецького району, якого росіяни завербували після початку повномасштабного вторгнення. Як з’ясувала СБУ, він збирав інформацію про розміщення об’єктів критичної інфраструктури та особливості їхньої роботи на території західних регіонів.

Найбільше зловмисника цікавили локації та технічні характеристики місцевих електропідстанцій. Здобуті дані він планував передати росіянам для проведення ракетних ударів. Для спілкування з окупантами чоловік використовував спеціально створений Telegram-канал.

Фігурантом зацікавилася Служба безпеки через його прокремлівські погляди, які він неодноразово оприлюднював через соцмережі. Зрештою українській спецслужбі вдалося завадити його планам і затримати під час спроби передати окупантам розвіддані з власного смартфона.

Під час обшуку у зловмисника вилучили телефон із доказами розвідувально-підривної діяльності. Йому повідомили про підозру у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану. За це загрожує довічне ув’язнення. Зараз фігуранту готуються обрати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.