24.04.2024
Як створити кар’єрний центр?

Як створити кар’єрний центр?

Career Hub презентував інтерактивний посібник із впровадження кар’єрних послуг для молоді

17 січня 2023 року ГО Центр “Розвиток КСВ” та її платформа Сareer Hub в межах програми USAID “Мріємо та діємо” презентували практичний  інтерактивний посібник “Як створити кар’єрний центр?”, який покликаний допомогти освітянам, фахівцям і фахівчиням молодіжних центрів чи громадських організацій ефективно запровадити послуги кар’єрного консультування та заходи розвитку кар’єри. Партнери: Міністерство молоді та спорту України, Міністерство освіти і науки України.

Більше 300 освітян, молодіжних працівників та працівниць з усіх регіонів України взяли участь в онлайн заході, ознайомилися із новим комплексним інструментом для кар’єрного розвитку молоді та отримали рекомендації щодо запровадження якісних кар’єрних послуг. А загалом для отримання Посібника зареєструвалося понад 600 фахівців та фахівчинь.

“Через війну третина молоді втратила роботу і наразі має конкурувати за робочі місця із більш досвідченими фахівцями та фахівчинями. Кожна друга молода людина потребує кар’єрних порад про: пошук роботи, проходження стажування, роботу влітку, а кожна третя  — про освіту та навчання, кожна четверта — про те, як відкрити власну справу та розвивати власний бізнес. Заклади освіти, центри кар’єри, які функціонують на їхній базі та молодіжні центри зіткнулись з викликами: релокація освітніх фахівців та фахівчинь, необхідність виконувати роботу дистанційно і звичайно вплив на ментальне здоров’я. Саме тому ми розробили унікальний посібник, який зможе допомогти освітянам, фахівцям та фахівчиням молодіжних центрів, громадських організацій ефективно запроваджувати кар’єрні послуги для професійної реалізації молоді та відновлення економіки нашої держави, — Марина Саприкіна, керівниця ГО Центр “Розвиток КСВ”.

“Дуже важливо підготувати фахівців, які підтримуватимуть молодь у процесі пошуку роботи та вибудовуватимуть ефективне партнерство із роботодавцями. Найбільшою цінністю цього посібника є практичність, адже до нього включені дієві інструменти, які вже показали свою ефективність у закладах, які працюють з молоддю, і допомогли молодим людям знайти роботу під час повномасштабного вторгнення. Використовуючи цей посібник фахівці_чині-початківці швидко зможуть зорієнтуватися і надавати якісні послуги та підтримувати молодь”, Юлія Ткачук, заступниця директорки програми “Мріємо та діємо”, IREX

Завдяки посібнику фахівці та фахівчині зможуть:

  • дізнатися що таке кар’єра та скласти власне портфоліо кар’єрних послуг;
  • ознайомитися із досвідом існуючих проєктів та заходів для молоді;
  • сформувати концепцію власного кар’єрного центру;
  • опанувати сучасні методи та інструменти з кар’єрного консультування;
  • отримати практичні поради щодо роботи з молоддю, залучення роботодавців та інших стейкхолдерів.

“Посібник стане гарним дороговказом для того, щоб відкрити кар’єрний центр, який допоможе привести молоду людину до ефективного та успішного розвитку. Методики, які застосовується в кар’єрних центрах безумовно будуть сприяти працевлаштуванню молодої людини, що в свою чергу сприятиме ефективному розвитку громади і точно буде наближати нас кожного дня до перемоги. Наша спільна робота з партнерами надзвичайно важлива і обов’язково знайде своє впровадження в різних областях України, де молоді люди потребують допомоги з працевлаштуванням і кар’єрним розвитком в Україні.”, — Марина Попатенко, заступниця Міністра молоді та спорту України.

Особливості посібника: інтерактивний та мультимедійний формат контенту посібника, зручна навігація та швидкий доступ до матеріалів, поєднання теорії, практики та практичних завдань для самостійного опрацювання, комплексна підбірка
30 інструментів кар’єрного консультування і коучингу, посилання на актуальні проєкти та платформи з кар’єрного розвитку, а також шаблони для налагодження роботи кар’єрного центру.

“25 листопада ми відкрили центр кар’єри, але досвіду роботи в цій структурі не маємо, тому наша команда потребує дієвих порад щодо організації ефективної діяльності центру кар’єри, які ми сподіваємось знайти у цьому посібнику”, — Вікторія Ткаченко, працівниця центру кар’єри Державного професійно-технічного навчального закладу «Сумське вище професійне училище будівництва і дизайну»

Окрім презентації практичного посібника, на заході відбулася дискусія з проактивною молоддю, яку провела Ірина Шумик, генеральна директорка директорату професійної освіти Міністерства освіти і науки України.

Студенти та студентки закладів професійної та вищої освіти поділилися власним баченням кар’єрних послуг в Україні, очікуваннями та викликами щодо професійного розвитку в умовах війни.  

“Я думаю, що дуже важливо донести молодій людині, яка звертається до фахівця, що ми можемо вчитися впродовж життя і це нормально. Якщо ти обрав зараз певну професію — то немає проблеми обрати, через певний період часу, щось інше, навчитись та вдосконалити свої знання, як ми говорили про горизонтальну побудову кар’єри. Це те, що може бути у світі, в якому ми зараз живемо.”, — Поліна Гамбалевська, студентка, м.Львів 

“У мене буде всього одна порада центрам кар’єри — спілкуйтесь, якомога з більшою кількістю роботодавців та людей, аби знати, що відбувається на ринку праці, та знати де, кому та хто треба, і могли персонально направити людину, аби використовувати не лише онлайн-інструменти.”, — Володимир Кулініч, студент, м. Київ. 

Отримати посібник можна заповнивши форму на сайті – https://careerhub.in.ua/toolkit/