24.04.2024
Повстанські листівки можна переглянути у Тернополі

Повстанські листівки можна переглянути у Тернополі

Впродовж національно-визвольних змагань українського народу, у часи найбільших викликів, коли своя держава була лише мрією, захисники української землі усіх поколінь відзначали різдвяні свята.
Вояки Української Повстанської Армії теж намагалися святкувати Різдво, незважаючи на важку боротьбу за незалежність України.
У збірці Тернопільського обласного краєзнавчого музею зберігаються унікальні ПОВСТАНСЬКІ ЛИСТІВКИ, які в умовах підпілля вносили у військові будні різдвяний настрій, піднімали бойовий дух і посилювали інформаційний спротив.
Святковою листівкою вояки УПА вітали своїх родичів, коханих, друзів по зброї, адже це була лише єдина можливість дати про себе вісточку.
Підпільні друкарні не мали можливості виготовляти такі листівки на високому технічному чи мистецькому рівні, тому їх часто друкували на друкарських машинках, прикрашаючи нескладними узорами.
Починаючи з 1946 року, в Німеччині повстанські поштівки почали друкувати поліграфічним методом. Їх видавали закордонні частини Організації Українських Націоналістів та Української Головної Визвольної Ради. На таких різдвяних листівках були зображені Софія Київська, Собор Святого Юра, карпатські краєвиди із повстанцями.
З метою конспірації імена художників не розголошувалися. Відомо, що це був Юрій Костів, Мирон Левицький (псевдо «Лев») та інші. За кордоном листівки виготовлялися не тільки для популяризації та нагадування про воюючу Україну. Вони розповсюджувалися серед української діаспори для збору коштів на підтримку підпільної боротьби українського народу за свою свободу і незалежність.
Святкуючи ці різдвяні свята, маємо пам’ятати про хоробрих захисників і захисниць України та подякувати нашим військовим ЗСУ, за можливість зустрічати Різдво у себе вдома, на нашій рідній землі.
Самі ж вони різдвяну зірку зустрічали у полях, лісах, бліндажах та окопах, посеред руїн знищених українських міст і сіл. Тож нехай найбільше диво, яке роблять воїни, засяє Перемогою для України!
Галина Гнатишин, старший науковий співробітник відділу фондів ТОКМ