24.04.2024
Головою Організації Українських Націоналістів (бандерівців) обрано Олега Медуницю з Сум

Головою Організації Українських Націоналістів (бандерівців) обрано Олега Медуницю з Сум

Секретаріат Проводу ОУН (б) повідомляє, що в грудні в Україні відбувся ХV Великий Збір Організації Українських Націоналістів з-під стягу Степана Бандери, який є найвищим законодавчим органом Організації. Згідно з Устроєм в ньому взяли участь умандатовані делегати з України, США, Канади, Австралії, країн Європи.

ХV ВЗ ОУН (б) ґрунтовно проаналізував становище в Україні та в світі й визначив основні напрями і пріоритети діяльності ОУН на майбутнє в сфері національної безпеки і оборони, організаційної розбудови, державного будівництва та розвитку світового українства.

Учасники ХV Великого Збору ОУН (б) вшанували пам’ять померлих і загиблих в боротьбі з російськими загарбниками членів ОУН за час від попереднього Великого Збору, меморіальний список яких було урочисто відчитано на Зборі.

У звітній частині про діяльність Організації доповідали Голова Стефан Романів, члени Проводу, Головної Ради, Головного Суду та Головної Контролі ОУН.

Після прийняття звідомлень з діяльності, учасники Великого Збору заслухали та продискутували звітні та програмові доповіді, в яких проаналізовано становище в Українській державі та українському суспільстві, окреслено роль і завдання ОУН (б) на ближчий період і дальшу перспективу та ухвалили постанови і становища ВЗ ОУН (б).

ХV Великий Збір ОУН (б) обрав згідно з новим Устроєм ОУН (б) керівні органи: Голову та Заступників, Секретаря, Провід, Голову Головної Ради, Головний Суд і Головну Контролю.

Головою ОУН (б) на наступний термін одноголосно обрано сумчанина, депутата обласної ради, колишнього нардепа Олега Медуницю.

Збором підтверджено цілісність та єдність ОУН як глобальної надпартійної структури, яка покликана до захисту інтересів української нації та розбудови української держави, повідомляє “Панорама”

Промова новообраного Голови ОУН на ХV Великому Зборі
Шановні друзі й подруги.
Для мене це надзвичайна, хвилююча мить. Хочу подякувати вам за високу довіру, яку виявив мені Великий Збір, для мене це велика честь, служити Україні на цій високій посаді, в лавах Організації, яка зробила Україну державною і зробила державу українською. Організація, сини і доньки якої поклали життя і зараз кладуть його за здобуття і захист нашої незалежності.
Хочу подякувати моєму попереднику другу Стефану Романіву, Проводу, який склав повноваження, Секретаріату, за підготовку Великого Збору,
усім друзям і подругам в наших Теренах, які за ці чотири роки пройшли важкі випробування.
Перше, що я зроблю на посаді, – уважно вивчу наші сьогоднішні рішення, бо ці рішення, особливо ті, які були напрацьовані в комісіях, є рішеннями Великого Збору ОУН (б) і це дороговказ до моєї роботи і роботи новообраного Проводу.
Наступне, що я здійсню – поїду на Закарпаття, відвідаю родину загиблого члена ОУН Віталія Бенчака «Тура», який пішов добровольцем на війну і загинув під час звільнення міста Лиман. Хочу подякувати його батькам, обняти його дружину і двох його дітей, хочу запевнити, що Організація ніколи не залишить таких людей на самоті. Бо це наш обов’язок і ми його завжди виконували і будемо завжди виконувати, дбати про
родини героїв, які поклали свої голови за волю України і за збереження української нації.
Організація і надалі має нести свою високу місію, збагачувати, модернізувати питання збереження української держави. Бо саме українська держава є гарантом існування української нації. І це абсолютно зрозуміло і не вимагає ніяких доказів.
Сьогодні ми вживали слова «стійкість національна», «національний опір» і ці поняття маємо імплементувати в нашу діяльність. Ми повинні дослухатись до тих пропозицій, які стосуються питання більшої прозорості в нашій діяльності, про питання внутрішньої демократії, це вимоги часу. І найбільші зміни в державі були тоді, коли члени нашої Організації були частиною влади і проводили через законопроекти і постанови уряду ті суспільні зміни, які і дають нам можливість вистояти в цій боротьбі.
Надалі будемо підтримувати молодіжні патріотичні організації: СУМ, Пласт, МНК. Посилювати нашу ідеологічну роботу, надавати всебічну підтримку нашому офіціозові «Шлях Перемоги», видавничим проектам, слід звернути увагу на наші архіви. Потрібна державна програма із оцифрування наших архівів, які знаходяться за кордоном і донесення їхнього змісту до прийдешніх поколінь українців.
Закликаю усіх до спільної праці. Дякую за довіру, це велика для мене честь і я буду нести свою відповідальність достойно.
Слава Україні!

Джерело: Шлях Перемоги. – 2022. – 23 грудня. – С.1