24.04.2024
У наступному році на Тернопільщині розширять лісонасіннєвий комплекс фото Юрій Болоховець

У наступному році на Тернопільщині розширять лісонасіннєвий комплекс

Будівництво лісонасіннєвих заводів в Україні на фінішній прямій: незабаром відкриються заводи у Кіровоградській, Волинській, Івано-Франківській та Закарпатській областях. Під час війни в Україні продовжує розвиватись лісова галузь. Цього року відкрили насіннєво-селекційний комплекс в Житомирській області та розширили лінію виробництва на заводі у Хмельницькій області. Невдовзі запрацюють ще 4 комплекси. За планом у наступному році відкриття заводів на Київщині, Чернігівщині, Сумщині та розширення комплексу на Тернопільщині, який вже працює.
Чому стільки уваги цим центрам?
У сіянців із закритою кореневою системою краща приживлюваність, вони швидше розвиваються (більша енергія росту). Значно збільшується термін проведення посадки.
Під час війни лісівники продовжують реалізацію програми Президента “Зелена країна”. З початку програми висаджено 240 мільйонів дерев. Ліс відновлюється на території згарищ, на суцільних зрубах. Також створюються нові ліси: протягом року – майже 2 тисячі гектарів.
Остання інформація щодо українських лісів датується 2010 роком та не враховує всі території, вкриті лісовою рослинністю. Рік тому Державне агентство лісових ресурсів України ініціювало роботу з дешифрування космічних знімків з метою створення актуальної карти лісів України. На сьогодні згенеровані маски лісів майже для всієї території за виключенням Луганської, Донецької, Запорізької областей та Криму. Як виявилось, в Україні на 1,6 млн гектарів лісу більше, аніж вважається офіційно.