26.04.2024
Як рятувати тварин та евакуювати людей: запустили платформу, що навчає волонтерству

Як рятувати тварин та евакуювати людей: запустили платформу, що навчає волонтерству

Програма USAID “Мріємо та діємо” створила освітньо-ресурсну платформу для молоді diemo.in.ua. Платформа дає інформацію для ефективної громадської активності. На ній зібрані історії громадських діячів, волонтерів, військових.

Сайт складається з трьох розділів:

Розділ Мотивація або Країнотворці створений у колаборації з Міністерством молоді та спорту України й покликаний надихнути молодь до активізму. Тут зібрані історії і проєкти людей, які налагодили допомогу військовим, переселенцям, тваринам; а ще тут – розповіді про тих, хто бореться на фронті, і тих, хто віддали своє життя за нашу країну.

Рецепти. Тут детально розписані кейси вдалих ініціатив, такі собі інструкції до дії, які може відтворити кожен. Своїм досвідом ефективного волонтерства поділилася, наприклад, організація Зоопатруль – це історія про те, як команда кіношників блискавично швидко відреагувала на повномасштабне вторгнення росії і організувала сервіс порятунку тварин.

У розділі Навчання можна отримати “Путівник волонтера”. Він створений в межах проєкту “Ми – волонтери”, який реалізується Українським освітнім центром реформ.

Серед героїв і героїнь платформи – наприклад, Дмитро Золотухін і OSINT Academy. Проект навчає розвідці за відкритими даними. До прикладу, на основі аналізу фотографій із місця запуску ракет фахівці OSINT (часто їх називають “осінтери”) можуть виявити геолокацію ворога, передати цю інформацію військовим, які у подальшому знищують бойові розрахунки противника. Такі знання і вміння може отримати будь-який українець чи українка, для цього Дмитро з командою знімають навчальні курси, їздять із тренінгами країною.

Інші геройки освітньої платформи – громадська організація людей з інвалідністю Fight For Right, яка займається евакуацією та правозахистом. До повномасштабного нападу росії на Україну FFR переважно адвокатували зміни до законодавства, просували участь людей з інвалідністю у процесах прийняття рішень, розвивали програму лідерства для жінок з інвалідністю, досліджували виборчу доступність та культурні права. А ще – запускали в Україні доступне кіно (фільми для незрячих і нечуючих глядачів) та студію друку шрифтом Брайля. Та 24 лютого майже всі проєкти призупинилися і пріоритетом став порятунок людей з інвалідністю. Оскільки міжнародні організації та гуманітарні місії майже не включають людей з інвалідністю до своїх програм в Україні, саме Fight For Right стали головним майданчиком порятунку українців та українок з інвалідністю під час вторгнення окупантів.

“Це лише початок. Будемо збирати ще більше ініціатив та разом з активістами розповідати, як кожен зможе їх втілити”, – розповідають творці ресурсу.

Також кожен і кожна може подати на цю платформу власний проєкт, власну історію, щоб про них дізналися якомога більше людей.

Програма “Мріємо та діємо” впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та виконується IREX у партнерстві з Будуємо Україну разом (БУР), Центром “Розвиток корпоративної соціальної відповідальності” (CSR Ukraine), Making Cents International (MCI), Міжнародним республіканським інститутом (IRI) та Zinc Network.